• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.9°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 2.1°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 9.9°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.1°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.3°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  78%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βρέχει» συμβούλους στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ

 • A-
 • A+
250 εκατ. διαθέτει ο κρατικός φορέας για την πρόσληψη των εταιρειών που απλώς θα επιβλέψουν έργα προϋπολογισμού 4 δισ. ● Μία μόνη εταιρεία προσήλθε στον πρώτο διαγωνισμό και πήρε τη δουλειά 7 εκατ. ευρώ με έκπτωση μόλις 10%.

Οταν ένας κρατικός φορέας ξεκινά να μοιράσει το εξωφρενικό ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις οκτώ συμβούλων, θα περίμενε κανείς να δει μια στρατιά ενδιαφερομένων να παλεύουν για να κερδίσουν τα «χρυσά συμβόλαια». Ομως, στον πρώτο διαγωνισμό ήρθε μόνον ένας (1) υποψήφιος και πήρε τη δουλειά χωρίς να... κοπιάσει και με έκπτωση μόλις 10,5%.

Την τεράστια αυτή «κοσμογονική» επιτυχία καταγράφει η ΕΡΓΟΣΕ, ο φορέας που διαχειρίζεται τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα και ιδρύθηκε το 1996, επειδή ο ΟΣΕ δεν είχε την απαραίτητη επάρκεια. Φαίνεται όμως ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θεωρεί πλέον την ΕΡΓΟΣΕ επαρκή και αναθέτει ουσιαστικά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων «που θα αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας» σε τεχνικούς συμβούλους.

Ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Αφορούσε την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου «για την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ στην υλοποίηση των διαδικασιών διαγωνισμού επιλεγμένων έργων με Ανταγωνιστικό Διάλογο». Ο προϋπολογισμός ήταν 7,2 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και το ποσό θεωρήθηκε «κράχτης» καθώς ο συγκεκριμένος σύμβουλος δεν θα είχε να επιβλέψει έργα στέλνοντας μηχανικούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα έχει μόνο να συμβουλεύει για το πώς θα δοθούν τα έργα αφού δεν θα γίνουν ανοιχτοί διαγωνισμοί αλλά θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου καθώς:

● Τα έργα που θα δοθούν με Ανταγωνιστικό Διάλογο είναι συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος θα καθορίσει και το περιεχόμενό τους. Αφορούν τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Πάτρας (477 εκατ.), του Λαυρίου (391 εκατ.), της Ραφήνας (309 εκατ.) και του 6ου προβλήτα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης (53,5 εκατ.). Επίσης την κατασκευή της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες (1,68 δισ.) και την αναβάθμιση της σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο (1,07 δισ.).

● Για τα έργα αυτά έχουν ήδη διαμορφωθεί οι ενδιαφερόμενες τρεις κοινοπραξίες που απαρτίζουν οι εταιρείες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ - ALSTOM και ΑΚΤΩΡ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

● Σύμφωνα με την απόφαση που ανάρτησε στη Διαύγεια η ΕΡΓΟΣΕ, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε στις 7/9/2022 να εγκρίνει την κατακύρωση της σύμβασης για τον τεχνικό σύμβουλο στην εταιρεία Obermeyer Ελλάς ΕΠΕ που ζήτησε 6,44 εκατομμύρια προσφέροντας έκπτωση μόλις 10,57%.

Η φυσιολογική απορία όταν ακούει κάποιος τόσο χαμηλή έκπτωση είναι πόσοι άλλοι υποψήφιοι είχαν υποβάλει προσφορά καθώς η απόφαση στη Διαύγεια αναφέρει ότι η προσφορά της Obermeyer «είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής». Ομως, η Obermeyer ήταν η μοναδική υποψήφια που κατέθεσε προσφορά και ουδείς γνωρίζει πώς προέκυψε η «πλέον συμφέρουσα»... Το «επίτευγμα» αυτό της ΕΡΓΟΣΕ δημιουργεί ερωτηματικά καθώς ετοιμάζεται να μοιράσει έναν πακτωλό χρημάτων σε τεχνικούς συμβούλους:

 1. Εχει ξεκινήσει διαγωνισμό για την πρόσληψη άλλου τεχνικού συμβούλου που θα αμειφθεί με 30,9 εκατομμύρια (χωρίς ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης ποσού ακόμη 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σύμβουλος αυτός θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενων έργων (περίπου 500 εκατ.) που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 2. Εχει δρομολογηθεί η διαδικασία για πρόσληψη ακόμα έξι τεχνικών συμβούλων που θα αναλάβουν την υλοποίηση των έξι έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Αυτοί οι σύμβουλοι θα αμειφθούν με το αστρονομικό ποσό των 202.351.980 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις των εργολάβων για στάση πληρωμών στα δημόσια έργα
Στην καταγγελία τους οι εργολάβοι τονίζουν ότι την ίδια ώρα που δεν καταβάλλονται τα εργολαβικά ανταλλάγματα, οι υπουργοί εξαγγέλλουν νέα έργα υποδομής σε «πανηγυρικές εκδηλώσεις».
Αντιδράσεις των εργολάβων για στάση πληρωμών στα δημόσια έργα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διέξοδος μέσω των ΑΠΕ στην ενεργειακή ακρίβεια»
Ζητώντας από το κράτος να επιτρέψει την επιτάχυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών πάρκων «που έχουν τη φτηνότερη παραγωγή», ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, επιβεβαίωσε ότι...
«Διέξοδος μέσω των ΑΠΕ στην ενεργειακή ακρίβεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
Μέρα-υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να μηδενίζουν πραγματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ήταν η χθεσινή Κυριακή.
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρότυπα» έργα προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστών
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο για τα μεγάλα δημόσια έργα που θα προτείνονται από ιδιώτες, θα αξιολογούνται από τον υπουργό Υποδομών και θα εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό...
«Πρότυπα» έργα προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργή για τη στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ
Την απειλή να στεγνώσει απολύτως από ρευστό εν όψει Χριστουγέννων βιώνει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς που σχετίζεται με τα μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε «στάση πληρωμών»...
Οργή για τη στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας