• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / -1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 3.8°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.3°C / -0.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον πάγο βάζει παρακρατηθέντα κονδύλια των ΟΤΑ

 • A-
 • A+
Ο υπουργός Εσωτερικών «χιόνισε» τα 6,4 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εποχή των μνημονίων ● Με το βλέμμα στις κάλπες ο Μ. Βορίδης, μεταξύ άλλων, στις συνεδριάσεις για το νέο νομοσχέδιο επανέλαβε για ακόμη μία φορά την έκκλησή του στους ομογενείς να γραφτούν από τώρα για να ψηφίσουν.

Ολα τα άλεσε ο προεκλογικός μύλος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ξιφουλκώντας για δεύτερη μέρα στη Βουλή υπέρ της μετατροπής της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό σώμα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά την έκκλησή του στους ομογενείς να γραφτούν από τώρα για να ψηφίσουν, αλλά δεν ξέχασε να βάλει και οριστικό πάγο σε παρακρατηθέντα κονδύλια ύψους 6,4 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εποχή των μνημονίων.

Στη Βουλή πραγματοποιήθηκαν χθες δύο απανωτές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής επί του νομοσχεδίου που δίνει κλομπ στους δημοτικούς αστυνομικούς και περιλαμβάνει πλήθος άλλων διατάξεων.

Από τις αρχικές τοποθετήσεις των φορέων που είχαν προσκληθεί, ξεχώρισαν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων (δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων) για τις ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, το λιβάνισμα υπέρ της κυβέρνησης από εκπροσώπους πωλητών λαϊκών αγορών και το πάθος με το οποίο ο εκπρόσωπος των δημοτικών αστυνομικών Απόστολος Κόσσυβας υπερασπίστηκε τον εξοπλισμό τους με κλομπ.

Εκ μέρους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μίλησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που δήλωσε αντίθετος με το Ειδικό Πειθαρχικό, στο οποίο θα υπάγονται πλέον οι δημοτικοί αστυνομικοί. Αυτό σημαίνει ότι για τα παραπτώματά τους δεν θα επιλαμβάνεται πλέον ο δήμαρχος και η εκτελεστική επιτροπή του δήμου (όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους), αλλά μια επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών.

Μετά τα ερωτήματα των βουλευτών, όμως, ο κ. Κωνσταντέλλος δήλωσε τη διαφωνία του και με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου που εξαφανίζει τα παρακρατηθέντα κονδύλια των δήμων. «Είναι αυτά που ορίζονται από τον νόμο 3852/2010 να δίνονται, μέσω της τακτικής φορολογίας, αλλά δεν έχουν δοθεί ποτέ και είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα όλων των κυβερνήσεων από το 2010 έως σήμερα», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος. «Ουδέποτε η Αυτοδιοίκηση πήρε τα περίπου 6,4 δισεκατομμύρια, τα οποία έχουν παρακρατηθεί, ήρθε το μεσοπρόθεσμο, στη συνέχεια έβαλε πλαφόν στα 3,4 δισεκατομμύρια και ουσιαστικά, έως σήμερα, η χρηματοδότηση όλων των δήμων δεν υπερβαίνει τα 2,5 δισ.», πρόσθεσε. «Εμείς, λοιπόν, δεν απεμπολούμε τίποτα», κατέληξε χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση του άρθρου 93 «ελλιπή και στρεβλή».

«Η απάντηση είναι, λοιπόν, το κλείνουμε αυτό», είπε αργότερα στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. «Εμένα δεν μου αρέσουν οι εκκρεμότητες, δηλαδή να σέρνονται πράγματα με τα χρόνια και να έρχονται, τώρα, από το 2010», ήταν το ατράνταχτο επιχείρημα του υπουργού, θυμίζοντας ότι δεν τα έδωσαν οι ενδιάμεσες κυβερνήσεις. Προσπαθώντας, στη συνέχεια, να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το κατάλληλο επίπεδο χρηματοδότησης «είναι ανοιχτή», αλλά δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Αυτοδιοίκηση «δεν μπορεί να έχει το παραμικρό παράπονο από αυτή την κυβέρνηση».

Οταν οι παριστάμενοι βουλευτές τού θύμισαν το φλέγον θέμα που πρόσφατα προέκυψε με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης - ΔΕΥΑ («Πνίγουν στα χρέη τις Εταιρείες Υδρευσης», πρωτοσέλιδο «Εφ.Συν.», 2/12/2022), ο υπουργός άρχισε να τα στρίβει.

«Το πρόβλημα είναι νομικό και όχι οικονομικό», είπε. «Οι ΔΕΥΑ είναι φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης και μία ενίσχυση προς αυτές μπορεί να θεωρηθει παράνομη», πρόσθεσε, για να καταλήξει επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κάνει «παραγωγική αντιπολίτευση» για να λυθεί αυτή η «δύσκολη άσκηση».

Για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε στρατιωτικού χαρακτήρα σώμα, ο κ. Βορίδης δεν δυσκολεύτηκε καθώς υπερασπίστηκε τις ιδέες του ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές που αντιδρούσαν είπε: «Μη σας τύχει να δείτε συνάδελφό σας μαχαιρωμένο ή πυρπολημένο ή να είναι σε κώμα, όπως έχω δει εγώ» και ρωτώντας: «Εχετε πάει στην Αχαρνών, στις 4 η ώρα το πρωί, για αυτόφωρο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος;».

Παρά το χαλαρό κλίμα, πάντως, ο Μ. Βορίδης έκλεισε την τοποθέτησή του με το θέμα που φαίνεται να του προξενεί ιδιαίτερο άγχος και αφορά την εγγραφή των κατοίκων εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου. «Θέλω να το πω πολύ δυνατά και πολύ καθαρά γιατί θέλω να το ακούσουν οι κάτοικοι εξωτερικού. Αυτοί που θέλουν να εγγραφούν, επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να ακούσουν την κήρυξη. Να πάνε να εγγραφούν τώρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μαζική κινητοποίηση από ΠΟΕ - ΟΤΑ, δεσμεύσεις από ΥΠΕΣ για αδήλωτη εργασία και προστασία
Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν φτάσει καταγγελίες από κατά τόπους Σωματεία που αναφέρουν ότι σε πάνω από 10 Δήμους της χώρας έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αδήλωτης εργασίας.
Μαζική κινητοποίηση από ΠΟΕ - ΟΤΑ, δεσμεύσεις από ΥΠΕΣ για αδήλωτη εργασία και προστασία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση «παρανομεί» επί έναν μήνα
Εκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα ο υπουργός Εσωτερικών που επέτρεψε στους δημάρχους να συνεχίσουν, εδώ και έναν μήνα, να λαμβάνουν αποφάσεις αν και λειτουργούν με συνθέσεις που κρίθηκαν...
Η κυβέρνηση «παρανομεί» επί έναν μήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι
(Ν)τροπολογία του Μάκη Βορίδη επαναφέρει στη θέση τού επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των ΟΤΑ πρόσωπο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ ο υπηρεσιακός συντονιστής παραμένει μεν, αλλά με...
Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θύμα πολέμου και το πριμ των δημοσίων υπαλλήλων
Το υπουργείο Εσωτερικών πήρε πίσω τις διατάξεις για το μπόνους παραγωγικότητας λόγω του δημοσιονομικού κόστους που κρίνεται δυσβάστακτο μετά τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία.
Θύμα πολέμου και το πριμ των δημοσίων υπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
Σοκ στους προϋπολογισμούς των δήμων προκαλεί η απογείωση των τιμών στην ενέργεια, με την Κεντρική Ενωση (ΚΕΔΕ) να μιλά για διπλάσιο κόστος που δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους δημότες.
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκοτώνουν την απλή αναλογική
Λιγότερες παρατάξεις στην αντιπολίτευση και μείωση στους εκλεγμένους συμβούλους έως και κατά 30% φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών...
Σκοτώνουν την απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας