• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.3°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

12μηνη επιδότηση και για λίγα στεγαστικά

 • A-
 • A+
Στις τράπεζες το κόστος της κάλυψης των αυξημένων δόσεων για 20.000-30.000 ευάλωτους δανειολήπτες ● Νέα συνάντηση υπουργού Οικονομικών - τραπεζών σε δύο εβδομάδες ● Πρόσθετα «αιτήματα» Σταϊκούρα προς τραπεζίτες για εξωδικαστικό μηχανισμό, επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Από την κρησάρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περάσει το σχέδιο στήριξης-επιδότησης των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων αλλά συνεπών νοικοκυριών, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, λόγω του αυστηρού εποπτικού πλαισίου. Το πλαίσιο πρότασης, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, προβλέπει την 12μηνη επιδότηση μέρους της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί περί τις 20.000-30.000 ευάλωτοι στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, με το κόστος να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες.

Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για «σοκαριστική συζήτηση» στην οποία το υπουργε κατέβηκε με διευρυμένη ατζέντα: τιμολογήσεις, προμήθειες, καταθέσεις, εξωδικαστικός συμβιβασμός. Και ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι για την ίδια δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Σημειώνεται ότι ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει την απόδοση μπόνους μετά το 2023.

Δύσκολη εξίσωση

Και οι δυο πλευρές παραδέχονται ότι η εξίσωση σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να μην προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες και κυρίως να μην κατατάσσει ενήμερα δάνεια στην κατηγορία «αβέβαιης είσπραξης» και κατά συνέπεια στο στάδιο 2 (stage 2), καθώς αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν επιπλέον προβλέψεις για όλο τον βίο του δανείου που θα λάβει επιδότηση, δηλαδή να «κάψουν» κεφάλαια, τα οποία δεν περισσεύουν. Από την άλλη πλευρά, το οποίο σχέδιο δεν πρέπει να έχει δημοσιονομικό κόστος.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τελική πρόταση που θα αποσταλεί στη Φρανκφούρτη προς έγκριση θα πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας.

Ετσι, θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργού Οικονομικών – τραπεζών σε περίπου δύο εβδομάδες ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα δώσει έστω και μια μικρή ανάσα στους δανειολήπτες, σε μια περίοδο που «μυρίζει εκλογές».

Το υπ. Οικονομικών εξάλλου ζητά από τις τράπεζες:

 Προτάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

 Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

 Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα.

Εξωδικαστικός

Πρόοδο διαπιστώνει το υπ. Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθολική η έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, ενώ μειώθηκαν και τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του μηχανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπ. Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Από αυτές περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, το δε τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλη Αργυρού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λευκός καπνός» για την επιδότηση των δανείων
«Πράσινο φως» από τη Φρανκφούρτη για το σχέδιο που πρότειναν οι τραπεζίτες ● Αύριο η συνάντησή τους με τον Χ. Σταϊκούρα ● Οι τράπεζες θα καλύψουν το 50% της αύξησης των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια.
«Λευκός καπνός» για την επιδότηση των δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή ανακούφιση για τα στεγαστικά
Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε επιδότηση 50% της επιβάρυνσης που επιφέρει στις μηνιαίες δόσεις η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ● Το πρόγραμμα αφορά 30.000 ευάλωτους, πλην ενήμερους,...
Μικρή ανακούφιση για τα στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η πενταετής επιδότηση στεγαστικών δανείων των ευάλωτων
Η επιδότηση των ευάλωτων δανειοληπτών εκτιμάται ότι θα φρενάρει τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων και, με δεδομένο ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται κοντά στις 80.000 ευρώ και η μέση μηναία δόση...
Ξεκινά η πενταετής επιδότηση στεγαστικών δανείων των ευάλωτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
Οι πρώτες καταβολές επιδότησης δόσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας προς τέσσερις πολίτες, που ρύθμισαν τις «κόκκινες» οφειλές τους στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
Το σχέδιο «Ηρακλής», που προβλέπει την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα παρουσιάσουν σε οίκους όπως την Black Rock, την Credit Suisse αλλά και τον οίκο αξιολόγησης...
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός στις τράπεζες για την επιθεώρηση Ενρία
Σε μια θετική συγκυρία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς «μπήκαν» στο 2023 με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 7%, ισχυρή κερδοφορία και πιο υγιείς ισολογισμούς και ετοιμάζονται για τα stress tests...
Συναγερμός στις τράπεζες για την επιθεώρηση Ενρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας