Από την κρησάρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περάσει το σχέδιο στήριξης-επιδότησης των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων αλλά συνεπών νοικοκυριών, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, λόγω του αυστηρού εποπτικού πλαισίου. Το πλαίσιο πρότασης, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, προβλέπει την 12μηνη επιδότηση μέρους της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί περί τις 20.000-30.000 ευάλωτοι στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, με το κόστος να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες.
Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για «σοκαριστική συζήτηση» στην οποία το υπουργε κατέβηκε με διευρυμένη ατζέντα: τιμολογήσεις, προμήθειες, καταθέσεις, εξωδικαστικός συμβιβασμός. Και ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι για την ίδια δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Σημειώνεται ότι ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει την απόδοση μπόνους μετά το 2023.
Δύσκολη εξίσωση
Και οι δυο πλευρές παραδέχονται ότι η εξίσωση σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να μην προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες και κυρίως να μην κατατάσσει ενήμερα δάνεια στην κατηγορία «αβέβαιης είσπραξης» και κατά συνέπεια στο στάδιο 2 (stage 2), καθώς αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν επιπλέον προβλέψεις για όλο τον βίο του δανείου που θα λάβει επιδότηση, δηλαδή να «κάψουν» κεφάλαια, τα οποία δεν περισσεύουν. Από την άλλη πλευρά, το οποίο σχέδιο δεν πρέπει να έχει δημοσιονομικό κόστος.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τελική πρόταση που θα αποσταλεί στη Φρανκφούρτη προς έγκριση θα πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας.
Ετσι, θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργού Οικονομικών – τραπεζών σε περίπου δύο εβδομάδες ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα δώσει έστω και μια μικρή ανάσα στους δανειολήπτες, σε μια περίοδο που «μυρίζει εκλογές».
Το υπ. Οικονομικών εξάλλου ζητά από τις τράπεζες:
● Προτάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.
● Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.
● Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα.
Εξωδικαστικός
Πρόοδο διαπιστώνει το υπ. Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθολική η έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, ενώ μειώθηκαν και τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του μηχανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπ. Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Από αυτές περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, το δε τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλη Αργυρού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας