• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.3°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζουν όλα στη φορολογία 1 εκατ. αυτοαπασχολουμένων

 • A-
 • A+
«Επιθετικότερο» σύστημα υπολογισμού των κερδών τους, με αλλαγές σε κλίμακες και συντελεστές φορολόγησης, σχεδιάζεται από το ΥΠΟΙΚ ● Ηδη ανατέθηκε προπαρασκευαστική μελέτη, με στόχο την κατάρτιση νομοσχεδίου το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν βέβαια δεν επισπευσθούν οι εκλογές ● Στο επίκεντρο η ανάσχεση της φοροδιαφυγής από ΦΠΑ.

Νέο κεφάλαιο με παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία που θα αλλάξουν τον λογαριασμό της επιβάρυνσης για πάνω από 1 εκατ. αυτοαπασχολουμένους ανοίγει η κυβέρνηση με τη σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Σημαία της νέας μεταρρύθμισης θα αποτελέσει η πάταξη της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ που κινείται πλέον ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Πηνελόπης Παγώνη που φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», οι αλλαγές που εξετάζονται θα είναι από μηδενική βάση και με στόχο τη θέσπιση ενός νέου επιθετικότερου συστήματος υπολογισμού των κερδών για το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ευρύτερες παρεμβάσεις στη δομή της φορολογικής κλίμακας και στους συντελεστές, στο τέλος επιτηδεύματος ακόμη και στον χάρτη των φοροαπαλλαγών, καθώς φτάνουν τις 231 για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι νέες παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και με βελτιώσεις στα υφιστάμενα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να δηλώνουν τους πραγματικούς τζίρους στην Εφορία.

Σήμερα η μεγάλη επιβάρυνση γίνεται κίνητρο για φοροδιαφυγή και ανασχετικός παράγοντας για την αύξηση της εργασίας αφού το 44% του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων το αρπάζει το κράτος. Από την άλλη υπάρχει και η ανάγκη που συνδέεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να μπει ένα φρένο στην αιμορραγία των εσόδων από ΦΠΑ που σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επεξεργασία αυτών των σχεδίων αλλά και της νέας κλίμακας βρίσκεται επί του παρόντος σε πρώιμο στάδιο. Σε πρώτη φάση έχει ανατεθεί στο ΙΟΒΕ (έναντι ποσού αμοιβής 24.800 ευρώ) η σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης-έκθεσης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας.

Στην απόφαση τονίζεται ότι «σκοπός της χρηματοοικονομικής μελέτης είναι η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων. Η στόχευση αυτή κρίνεται κρίσιμη καθώς, παρά τη βελτιούμενη τάση, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη «κενό» εσόδων από ΦΠΑ».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ομάδα εργασίας του ΙΟΒΕ που θα απαρτίζεται από έμπειρους ερευνητές, με εξειδίκευση σε εμπειρικές αναλύσεις επίδρασης φορολογικών μεταβολών καθώς και σε σχεδιασμό και ανάλυση επιδράσεων μέτρων πολιτικής σε μικροοικονομικό, μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο θα παραδώσει την έκθεση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα βήματα

Θα ακολουθήσει η σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών που θα αναλάβει να μελετήσει τις προτάσεις πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρητικά θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, εάν θεωρηθεί δεδομένη η διεξαγωγή εκλογών μέσα στο καλοκαίρι. Διαφορετικά το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα περάσει στην ευθύνη της νέας κυβέρνησης με τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη και ειδικότερα από ποια κλιμάκια εισοδήματος θα ξεκινήσουν οι επιβαρύνσεις στους αυτοαπασχολουμένους.

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΙΟΒΕ θα περιλαμβάνει:

 Περιγραφική ανάλυση του θεσμού των αυτοαπασχολουμένων στην ελληνική οικονομία.

 Ανάλυση της δομής, των συντελεστών και των εσόδων από φόρους σε αυτοαπασχολουμένους (όπως τέλος επιτηδεύματος, φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, διάφορες φοροαπαλλαγές) στην Ελλάδα.

 Ανάδειξη διεθνών πρακτικών φορολογίας αυτοαπασχολουμένων.

 Προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης – εκτίμηση αναμενόμενων εσόδων από ενδεικτικά σενάρια μέτρων, π.χ. κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «αξιόπιστη απειλή» αποκάλυψε αδήλωτα εισοδήματα
Το ποσόν των 711 εκατ. ευρώ έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι η...
Η «αξιόπιστη απειλή» αποκάλυψε αδήλωτα εισοδήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
Σε εφαρμογή είναι από χθες τα νέα πρόστιμα της εφορίας με τα οποία καθιερώνεται ελάχιστη ποινή 250 ή 500 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο, ενώ δεν έχουν...
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνδεση ταμειακών με ΤΑΧΙSnet
Στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis προχωρεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο το οποίο θα οδηγήσει και στην κατάργηση της...
Σύνδεση ταμειακών με ΤΑΧΙSnet
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διατηρείται και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ
Εξετάζεται κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές. «Πακέτο» μέτρων αξίας 5 έως 5,5 δισ. ευρώ θα αποστείλει προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Αύξηση της φορολογίας σε...
Διατηρείται και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας