• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 21.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  77%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχειρηματικά πάρκα και σε Natura

 • A-
 • A+
Υπερψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία το σχέδιο νόμου, παρά τα πυρά της αντιπολίτευσης, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ■ Υπερεξουσίες στη χωροθέτησή τους αποκτά η ιδιωτική εταιρεία που συστήνεται.

Ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η λίστα των σουπερμάρκετ, οι μπίζνες της συζύγου του «γαλάζιου» βουλευτή Μαραβέγια, ακόμα και ο παιδοβιαστής του Κολωνού παρεισέφρησαν στη χθεσινή συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα. Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης αφιέρωσε διπλάσιο χρόνο προσπαθώντας να πείσει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι δα και τόσο υψηλός και να συγχαρεί τον εαυτό του για την προσέλκυση επενδυτών, παρά για να παρουσιάσει το νομοθέτημα του υπουργείου του.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», αποτελείται από δύο σκέλη με το πρώτο να αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα. Το δεύτερο αφορά διατάξεις για τη φαρμακευτική κάνναβη, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά και πλήθος άσχετων μεταξύ τους άρθρων.

Την κατακραυγή των συνδικάτων προκάλεσε το διαβόητο άρθρο 75 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει τον χειρισμό βαριών μηχανημάτων ανύψωσης -κλαρκ- που σηκώνουν ώς 2,5 τόνους από ανειδίκευτους εργάτες, κάτι που χαρακτηρίστηκε «προμελετημένο έγκλημα» από τη ΓΣΕΕ.

Το κύριο μέρος του νομοσχεδίου έχει διακηρυγμένο στόχο τη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, με νέες τυπολογίες (π.χ. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας, Τεχνόπολη, Οικολογικός Πάρκο) θα ενσωματώνουν νέες δραστηριότητες (data centers, logistics, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας κ.ά.), με μέριμνα για σαφή χωροθέτηση και εξυγίανση, ώστε να πάψει η διαιώνιση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Βασικός αρμόδιος για την ίδρυση και λειτουργία των πάρκων χρίζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων, ιδιωτικός φορέας με τη συμμετοχή συστημικής τράπεζας, η οποία θα καταρτίζει τον κανονισμό λειτουργίας, θα εκμισθώνει, θα εκποιεί και θα παραχωρεί εκτάσεις για την ίδρυση πάρκων, ενώ θα έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της αιτούμενης έκτασης όπου ιδρύεται το Επιχειρηματικό Πάρκο.

Οι υπερεξουσίες στην ΕΑΕΔΕΠ συγκέντρωσαν τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και φορέων όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων που εκπροσωπεί τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις υπάρχουσες Βιομηχανικές Περιοχές.

Kριτική

Οξύτατη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF, που συμμετείχε στην ακρόαση των φορέων, επιστημονικούς φορείς όπως ο Σύλλογος Πολεοδόμων-Χωροτακτών, όσο και από τους εισηγητές της αντιπολίτευσης δέχθηκε το άρθρο 9 για τη χωροθέτηση των επιχειρηματικών πάρκων.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο τα περιβαλλοντικά πάρκα εξαιρούνται από τη διαδικασία θεσμοθέτησης με προεδρικό διάταγμα, αφού έχει εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικής εκτίμησης. Πλέον θα μπορούν να γίνονται πολεοδομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, χωρίς εκπόνηση στρατηγικής μελέτης - κάτι που σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθεται στο Σύνταγμα, ενώ αρνητική γνωμοδότηση είχε δώσει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Προβληματική χαρακτηρίζεται η αναφορά στη δυνατότητα χωροθέτησης Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές Natura με προϋποθέσεις που όμως δεν διευκρινίζονται σαφώς.

Φωτογραφικές διατάξεις, ρουσφέτια σε «ημέτερους», συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια καταλόγισαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, είπε ότι η πρόβλεψη για ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) είναι άμεση εξυπηρέτηση στον εφοπλιστή Προκοπίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη φιλοξενία σταθμών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Όλες οι κρατικές ενισχύσεις –Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφερειακές και ΕΣΠΑ– σε κοινό «καλάθι» κριτηρίων επιλογής • Από ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης θα περνούν όλα τα επενδυτικά σχέδια
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
Με προσθήκη πέντε υπουργικών τροπολογιών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων».
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της έκδοσης αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων να υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έλειψαν ωστόσο οι συγκρούσεις.
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αλλαγές στην αδειοδότηση επιχειρήσεων
Σε νομοσχέδιο-«μπάμπουσκα», που κρύβει μέσα του πολλές επί μέρους ρυθμίσεις, μετατράπηκε το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και...
Νέες αλλαγές στην αδειοδότηση επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι στη Βουλή με την ακρίβεια
Αλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Κρυφτούλι στη Βουλή με την ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαλύοντας μύθους για το καλάθι
Τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση διαψεύδουν παταγωδώς οι νέες έρευνες της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και της ΕΚΠΟΙΖΩ για την ακρίβεια και το καλάθι του νοικοκυριού.
Διαλύοντας μύθους για το καλάθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας