• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.2°C
  4 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  4 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  1 BF
  95%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίστα για... μικρό καλάθι

 • A-
 • A+
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» χαρακτηρίζει τη «λίστα 50 προϊόντων» το ΙΝΚΑ και καταγγέλει φαινόμενα αισχροκέρδειας ● Ολιγοπώλιο στον κλάδο των σουπερμάρκετ βλέπει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, που χαρακτηρίζει θετικό αλλά μη επαρκές το μέτρο ● Το δικό τους προσιτό καλάθι ετοιμάζουν τα μικρομεσαία σουπερμάρκετ.

Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβεια. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, το καλάθι θα παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, θα αφορά είδη βασικής κατανάλωσης και δεν θα περιλαμβάνει πάγωμα τιμών αλλά «πολύ μικρές αυξήσεις», ενώ θα αναρτηθεί και στο e-katanalotis.

Στη συνάντηση με τον υπουργό εκτός από θεσμικούς φορείς συμμετείχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων αλυσίδων (Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, Μετρό, Μασούτης), οι οποίες εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το 80% του συνολικού τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου (με βάση στοιχεία ισολογισμών από το «Πανόραμα των Ελληνικών Σουπερμάρκετ» 2021). Από τη συνάντηση απουσίαζαν εκπρόσωποι των Lidl, τα οποία συγκαταλέγονται μεν στους κορυφαίους παίκτες της αγοράς, αλλά δεν δημοσιεύουν ετήσιους ισολογισμούς.

«Επικοινωνιακό τέχνασμα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα σουπερμάρκετ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή, Γιώργος Λεχουρίτης, θεωρώντας ότι «γίνεται για να κατευνάσει την αγανάκτηση του κόσμου με την αισχροκέρδεια». Το ΙΝΚΑ επιμένει ότι το μέτρο δεν διαφέρει από τις προσφορές των σουπερμάρκετ που ίσχυαν ώς τώρα και ότι δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας, η οποία δεν μπορεί να αποδίδεται εξ ολοκλήρου σε εξωγενείς παράγοντες.

«Δεν γίνεται να πουλάει φτηνά ο παραγωγός στο χωράφι και να φτάνουν τα προϊόντα πανάκριβα στον καταναλωτή. Κάποιοι στο ενδιάμεσο κερδοσκοπούν», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ.

«Λέει ότι έχει κάνει σχεδόν 4.000 ελέγχους, με ένα σώμα 70 ελεγκτών πανελλαδικά, και ότι έχει επιβάλει πρόστιμα σε 287 επιχειρήσεις. Να μας πει ποιες είναι και για ποιες παραβάσεις. Εμείς κάθε εβδομάδα εντοπίζουμε εξωφρενικές αυξήσεις σε πλήθος προϊόντων. Ενδεικτικά, μεγάλη συσκευασία χαρτοπετσέτες σε εκπτωτικό σουπερμάρκετ από 1,74 ευρώ στις 7/9 πήγε 2,49 την 1/10. Αύξηση 43%. Το Βιτάμ από 1,14 ευρώ τα 250 γραμμάρια πήγε 1,43-1,47 τα 200 γραμμάρια, αύξηση 57% έως 61%. Αυτό δεν συνιστά αισχροκέρδεια;».

Το καλάθι δεν γεμίζει

Ως ένα «πρώτο θετικό βήμα, που όμως εκτιμώ ότι δεν θα είναι αρκετό» χαρακτήρισε τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Το ράλι της ανόδου των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί, μην επιτρέποντας να γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς, αποφέροντας παράλληλα περισσότερα κέρδη σε πολύ συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα σουπερμάρκετ» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Αναφερόμενος στις συνθήκες συγκέντρωσης στον κλάδο των σουπερμάρκετ, είπε ότι «6 μεγάλες αλυσίδες κατέχουν το 85% του τζίρου στα τρόφιμα. Βλέπουμε δηλαδή τον σχηματισμό ενός ολιγοπωλίου που λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών».

Τέλος, τόνισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να συγκρατήσουν τιμές για να αντέξουν τα νοικοκυριά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η πολιτεία να συνδράμει σε αυτόν τον στόχο, αλλά με ισότιμη μεταχείριση, γιατί διαφορετικά «μεγαλώνει το χάσμα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων».

Την πρόθεση των μικρομεσαίων καταστημάτων τροφίμων να συνθέσουν κι εκείνα το δικό τους προσιτό καλάθι «50 προϊόντων», σε διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Μικρών και Μεσαίων Σουπερμάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης.

«Το μέτρο θεωρώ ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση», λέει, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για τις έντονες πιέσεις που δέχονται τα μικρομεσαία σουπερμάρκετ λόγω του ενεργειακού κόστους οι οποίες τα καθιστούν πιο ευάλωτα στο να απορροφηθούν από μεγάλες αλυσίδες. Με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά της τοπικής αλυσίδας Μαθιουδάκης στην Κρήτη από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ο πρόεδρος των μικρομεσαίων θεωρεί ότι ο κύκλος εξαγορών θα συνεχιστεί, δημιουργώντας ακόμα πιο έντονη συγκέντρωση στην αγορά, εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρό το καλάθι του νοικοκυριού, ακριβαίνουν τα τρόφιμα
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το καλάθι του νοικοκυριού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό, όμως άλλα δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε 8-11 Νοεμβρίου μέσα στο πρώτο...
Μικρό το καλάθι του νοικοκυριού, ακριβαίνουν τα τρόφιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καταπέλτης» κατά Άδωνη ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ για το καλάθι
Για σόου κοροϊδίας και εξαπάτησης των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή, αποδομώντας το αφήγημα του υπουργού Ανάπτυξης.
«Καταπέλτης» κατά Άδωνη ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ για το καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο... καλάθι με τη λίστα του Αδωνη
Στον... πατριωτισμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης την τιθάσευση της ακρίβειας που γονατίζει τους καταναλωτές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Μια τρύπα στο... καλάθι με τη λίστα του Αδωνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι 30, τι 40, τι 50 προϊόντα: πίσω από τις εξελίξεις η «λίστα Αδωνη»
Οσο στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε πού θα κάτσει η μπίλια των 50 προϊόντων με αυξήσεις «κάτω του πληθωρισμού», αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ευρώπη ήδη εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές με καθαρά διαφημιστικό...
Τι 30, τι 40, τι 50 προϊόντα: πίσω από τις εξελίξεις η «λίστα Αδωνη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΓΣΕΒΕΕ αποδομεί το «καλάθι» του Άδωνη
Η Συνομοσπονδία εκτιμά πως το μέτρο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά πως έγινε για τη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς «θέλει να προβάλει ότι η κυβέρνηση δε στέκεται αμήχανη και παρεμβαίνει στην αγορά». 
Η ΓΣΕΒΕΕ αποδομεί το «καλάθι» του Άδωνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος το μειωμένο ωράριο στην αγορά ένεκα ενεργειακής κρίσης
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι, στη συνάντηση που θα έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ.
Επί τάπητος το μειωμένο ωράριο στην αγορά ένεκα ενεργειακής κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας