Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μόνο με διαγραφή 100 δισ. ευρώ του χρέους μπορεί η Ελλάδα να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση», συμπεραίνει το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο National Institute of Economic and Social Research σύμφωνα με την Telegraph. 

Στην ανάλυσή του το NIESR τονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στο ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, έως τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα», ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR.

Το ινστιτούτο υπογραμμίζει πως η διαγραφή είναι απαραίτητη, όπως ανέφερε και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα μορατόριουμ 30 ετών στην αποπληρωμή των χρεών.

Αυτό που χρειάζεται, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, είναι να υπάρξει «κούρεμα» χρέους, που υπολογίζουν στο ύψος των 95 δισ., με το συνολικό χρέος να φτάνει σήμερα στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται πως θα απαλειφθεί ένα βάρος που φτάνει στο 55% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος στο 130% του ΑΕΠ – τη στιγμή που η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα φτάσει στο 186,9% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Το Βερολίνο δεν θεωρεί αναγκαίο νέο «κούρεμα»

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θέση του Βερολίνου παραμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει και στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.