• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδότηση σε όποιον... ξεπαγιάσει

 • A-
 • A+
Πού οδηγούν οι κλίμακες των επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο Κ. Σκρέκας ● Μειώνεται από 1,9 σε 1,1 δισ. η μηνιαία επιδότηση τον Οκτώβριο ● Αλώβητα τα υπερκέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών ενέργειας που ανακοίνωσαν χθες τις νέες τιμές τους.

Μπορεί η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου να επέτρεψε στους προμηθευτές ρεύματος να ανακοινώσουν τιμές Οκτωβρίου περίπου 20% κάτω από τις... απογειωμένες τιμές του Σεπτεμβρίου (περίπου 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 78 λεπτών), ωστόσο αυτό δεν εξηγεί πειστικά τη μείωση της μηνιαίας επιδότησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από το 1,9 δισ. ευρώ στο 1,1 δισ. Η μόνη πειστική εξήγηση –για την οποία η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφεύγουν τις... λεπτομέρειες– είναι ότι από την κλιμακωτή επιδότηση με βάση την κατανάλωση θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους «σπάταλους» καταναλωτές.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε χθες τρεις κλίμακες επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στο φυσικό αέριο η επιδότηση θα είναι οριζόντια.

Στο γνωστό πια, άνευ ενοχλητικών δημοσιογραφικών ερωτήσεων, τηλεοπτικό «διάγγελμα», καθυστερημένο κατά μία ώρα, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε τις κλίμακες της επιδότησης ως εξής:

 Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης, με τα νοικοκυριά να επιδοτούνται με 436 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά το 90% των νοικοκυριών, κατά το υπουργείο. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό τους χειμερινούς μήνες είναι γνωστό ότι πέφτει δραστικά λόγω κλιματιστικών και άλλων συσκευών θέρμανσης.

 Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης και επιδοτούνται με 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%, η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 50% την κιλοβατώρα. Ο κ. Σκρέκας δεν εξήγησε όμως πώς θα γίνει το... θαύμα της μηνιαίας καταμέτρησης.

 Για κατανάλωση από 1.001 κιλοβατώρες και πάνω, απορροφάται το 70% της αύξησης με την επιδότηση να ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά, κατά το ΥΠΕΝ, το 2% των νοικοκυριών.

 Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 Για μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 5 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για ισχύ έως 35 kVA και όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το μέτρο αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιόρισε το συνολικό κόστος της επιδότησης τον Οκτώβριο για το ρεύμα σε 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό, έναντι 800 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή την παρακράτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, με βάση το πλαφόν που ορίζεται από τη ΡΑΕ ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος. Η μείωση των επιδοτήσεων κατά 45% σε έναν μήνα αποκαλύπτει τη λειτουργία της «ρήτρας εξοικονόμησης» και ατομικής ευθύνης που επιβάλλεται στους καταναλωτές.

Στα παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο και με τη μέγιστη προθυμία αναπαρήγαγαν τα περισσότερα ΜΜΕ, το όφελος για τα νοικοκυριά φτάνει «μέχρι και 74%», από το οριζόντιο 90% του Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Για τα νοικοκυριά που ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα, η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% –που παραμένει παντελώς άγνωστο πώς θα μετρηθεί ελλείψει ψηφιακών μετρητών– είναι όρος για να φτάσει την επιδότηση «μέχρι και 74%».

Για το χρύσωμα του χαπιού και ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών –εξαγγελμένα από τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Μάρτιο!– ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά θερμική MWH στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για το αέριο που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ρεύματος.

Υπάρχει ένα ερώτημα αν αυτό το τέλος-ξεκάρφωμα θα προβληθεί στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ως αντιστάθμισμα για να αποφευχθεί η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως προτείνει η Κομισιόν. Οπως έχει γίνει γνωστό από διαρροές, η τσεχική προεδρία της Ε.Ε., προκειμένου να συγκεράσει αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των 27 στο θέμα αυτό, έχει προτείνει αν μια χώρα έχει πάρει «ανάλογα μέτρα» να μην υποχρεώνεται σε φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Για έναν ακόμη μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών, δηλαδή από άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς και από τον κρατικό προϋπολογισμό», σχολιάζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. «Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις, ενόψει χειμώνα, με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)», επισημαίνουν, εκτιμώντας παράλληλα ότι μόνο τον Σεπτέμβριο τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ. «Η κυβέρνηση καταδικάζει ανοικτά ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχειρηματικοί κύκλοι

Πάντως, ακόμη και από τον επιχειρηματικό τομέα, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό. Κύκλοι της βιομηχανίας, ιδιαίτερα των ενεργοβόρων μονάδων, επισημαίνουν τον κίνδυνο να αυξηθούν τα «φέσια» στις επιχειρήσεις που καίνε ρεύμα μέσης τάσης, ενώ συμφωνούν κι αυτοί πως «η κυβέρνηση επιδοτεί τα κέρδη των προμηθευτών στη χονδρική αγορά ρεύματος».

Οπως υπολογίζουν, εφόσον τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ έδωσε τιμή 788 ευρώ/MWH, αλλά τελικά η αγορά κατέληξε χαμηλότερα, σε περίπου 520 ευρώ χονδρική, σημαίνει ότι με τα χρήματα της επιδότησης οι προμηθευτές κέρδισαν 260 ευρώ/MWh! Το ίδιο περίπου θα ισχύσει και τον Οκτώβριο. Η ΔΕΗ έδωσε τιμή 600 ευρώ, η επιδότηση ορίστηκε στα 436 ευρώ, άρα 164 ευρώ ανά μεγαβατώρα πάνε στην τσέπη των ηλεκτροπαραγωγών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
Σε αλλαγή του μοντέλου επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σκοπό τον... περιορισμό της κατανάλωσης.
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων
Η κυβέρνηση –που βρίσκεται υπό έντονη πίεση– καλείται πλέον να ανακοινώσει αυξημένη κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο για τα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να μην προκύψει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. 
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
Kυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα τιμολόγια χρέωσης που ισχύουν τον Αύγουστο, έπειτα από τη νομοθετική επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στο μηνιαίο...
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
Σήμερα οι εταιρείες στέλνουν στη ΡΑΕ τις αιτιολογήσεις τους για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τα τρικ με τα φουσκωμένα πάγια, ενώ το ΥΠΕΝ υπόσχεται τροπολογία που θα εμποδίζει πάγια από το πουθενά.
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία αλλά με ασάφειες για τη μείωση των τιμών του ρεύματος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε με την Κομισιόν αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.
Συμφωνία αλλά με ασάφειες για τη μείωση των τιμών του ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας