• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 25.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προτεραιότητα σε... φιλικές ΑΠΕ

 • A-
 • A+
Η απόφαση Σκρέκα δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλού σε σταθμούς με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη ισχύ, αλλού παίζει ρόλο η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και αλλού όχι και είναι σαφές ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι παραγωγοί ΑΠΕ ευνοούνται και άλλοι όχι ● «Εξυπηρέτηση ημετέρων» βλέπει η αντιπολίτευση.

Bαριά οσμή ρουσφετιών και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων εκπέμπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που εκδόθηκε τον Δεκαπενταύγουστο και αλλάζει τις προτεραιότητες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 12/8, περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών στα κριτήρια που δίνουν προτεραιότητα σύνδεσης και προκαλεί ήδη αντιδράσεις με τους αρμοδίους από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας Μητσοτάκη». Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα, μιλούν για «προκλητικά ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας ενώ η ενεργειακή αγορά καταρρέει».

Τα έσοδα που εξασφαλίζει η λειτουργία ενός σταθμού ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικά, αλλά το ηλεκτρικό δίκτυο δεν εξασφαλίζει χωρητικότητα και πολλές περιοχές της χώρας είναι κορεσμένες. Η απόφαση Σκρέκα τροποποιεί τα κριτήρια προτεραιότητας και καθορίζει νέο πλαίσιο για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης «συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως κορεσμένα δίκτυα» και υποτίθεται πως λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την τεχνική δυνατότητα σύνδεσης, το μέγεθος των υπό ανάπτυξη σταθμών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, την περιφερειακή ενίσχυση και ανάπτυξη, την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη γεωγραφική κατανομή των έργων. Ετσι δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλού σε σταθμούς με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη ισχύ, αλλού παίζει ρόλο η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και αλλού όχι και είναι σαφές ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι παραγωγοί ΑΠΕ ευνοούνται και άλλοι όχι.

«Ο κύριος Σκρέκας, αντί να ασχοληθεί με την ακραία κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή ανασφάλεια στην οποία έχει οδηγήσει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν χάνει ευκαιρία ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων εντείνοντας το αδιέξοδο στις επενδύσεις έργων ΑΠΕ, εις βάρος της ενεργειακής δημοκρατίας και του διαφανούς και δικαίου ανταγωνισμού» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Ανεπάρκεια δικτύων

«Η υπουργική απόφαση επιβεβαιώνει ότι περνάμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας Μητσοτάκη, όπου το εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία συνδυάζεται με κανόνες Αγριας Δύσης στην αγορά και στις εξυπηρετήσεις ημετέρων» συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «οι προτεραιότητες σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο άλλαξαν πρώτα από όλα γιατί η κυβέρνηση μας οδήγησε σε ανεπάρκεια δικτύων και ηλεκτρικού χώρου εφόσον η «υπερθέρμανση» των ΑΠΕ του κ. Χατζηδάκη οδήγησε στο να υπάρχει πληθωρισμός βεβαιώσεων για έργα ΑΠΕ που δεν θα γίνουν ποτέ. Η χαρά του «αεριτζή» δηλαδή».

Σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους ώστε στο δίκτυο να συνδέονται μόνο οι κολλητοί και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης, ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό». Καταγγέλλουν επίσης ότι οι αλλαγές έγιναν με αδιαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, «ώστε ο υπουργός να εισάγει απερίσπαστος διακρίσεις και αποκλεισμούς» με αποτέλεσμα να καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας «ακόμα και για έργα που ωρίμασαν και περιμένουν χρόνια» και «εισάγει φωτογραφικούς όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων ακόμα και για σύνδεση έργων που δεν είναι έτοιμα».

«Ενδεικτικό του αλαλούμ που δημιούργησαν οι δεξιοί «άριστοι» είναι ότι σήμερα περιμένουν για άδεια και όρους σύνδεσης έργα ΑΠΕ ισχύος 25 γιγαβάτ», ενώ στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) απαιτούνται «μόνο 6 γιγαβάτ έως το 2030» καταλήγουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
Πάνω από 3 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες μένουν εκτός... κυβερνητικής γενναιοδωρίας με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ελάφρυνση των ιλιγγιωδών αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΩΝικές ενεργειακές κοινότητες...
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σε ελληνική νεοφιλελεύθερη εκδοχή; Το είδαμε και αυτό χθες με την ανακοίνωση από τον πανίσχυρο όμιλο Περιστέρη ενός προγράμματος που θυμίζει όσα έχουν πετύχει σε άλλες χώρες...
ΗΡΩΝικές ενεργειακές κοινότητες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
Σκηνικό σύγκρουσης του Κ. Χατζηδάκη με τις εταιρείες θερμικής παραγωγής με φόντο την κατακόρυφη άνοδο των τιμών χονδρικής και το «καπέλο» για την τρύπα στον λογαριασμό των ΑΠΕ.
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας