• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.5°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 25.0°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  38%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελέγξτε το Χρηματιστήριο Ενέργειας»

 • A-
 • A+
Ειδική πολυσέλιδη έκθεση για την ενεργειακή κρίση από τον Συνήγορο του Πολίτη ⫸ Κοινωνικό αγαθό η ενέργεια, απειλή για την Ελλάδα η ενεργειακή ένδεια • Πλέγμα προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης• Δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα αν δεν ελεγχθούν οι τιμές χονδρικής, λέει η Ανεξάρτητη Αρχή, που προτείνει μια μοναδική χρέωση, χωρίς ρήτρα, στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυστηρή σύσταση προς την κυβέρνηση να αλλάξει προσανατολισμό στην ενεργειακή της πολιτική απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη, προτάσσοντας ως άμεση προτεραιότητα την ενδυνάμωση της κρατικής εποπτείας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές χονδρικής, αντί για αποσπασματικά επιδοματικά μέτρα τύπου Power Pass.

Στην πολυσέλιδη έκθεση για τα αίτια, τις επιπτώσεις και τις προτάσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι «απαιτείται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων που δεν θα εστιάζει μόνο στην πρόσκαιρη στήριξη των καταναλωτών, αλλά και της παραγωγής, και το οποίο θα καταλαμβάνει το σύνολο της οικονομίας».

Ιδιαίτερα επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης, στα πρότυπα των μέτρων διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, διαφορετικά προειδοποιεί ότι η ενεργειακή φτώχεια θα συνεχίζει να βαθαίνει στη χώρα μας, υποβαθμίζοντας διαρκώς το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.

Mοντέλο-στόχος

Αφετηρία της ανάλυσης του συνηγόρου είναι η παραδοχή ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, που χρήζει ειδικής προστασίας και ότι η ηλεκτρική ενέργεια, ως αναγκαίο αγαθό, με ανελαστική ζήτηση, χωρίς υποκατάστατα και δυνατότητα αποθήκευσης, δεν μπορεί να είναι πλήρως χρηματιστηριακό είδος, όπως ο καφές, ο χάλυβας κ.ο.κ.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση τονίζει ότι από τον Ιούνιο του 2021, όταν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (μοντέλο-στόχος) εντάχθηκε στο Χρηματιστήριο, η μηνιαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (η τιμή αποζημίωσης των παρόχων) αρχικά διπλασιάστηκε, στη συνέχεια υπερτετραπλασιάστηκε και ενίοτε κυμαίνεται στο υπερπενταπλάσιο του κόστους που είχε πριν γίνει χρηματιστηριακό προϊόν.

Αντίστοιχα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτοξευθεί οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη για θέματα ενέργειας, με καταγγελίες που έχουν κυρίως να κάνουν με τη ΔΕΗ, την αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών και δυσλειτουργίες του ΔΕΔΔΗΕ. Χαρακτηριστικά, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι καταγγελίες για τη ΔΕΗ ήταν το 37,4% του συνόλου των αναφορών, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων επτά χρόνων.

Ο Συνήγορος αποδίδει την αύξηση των αναφορών στην επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2021, η οποία οδηγεί έως και σε πενταπλασιασμό των χρεώσεων, χωρίς αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου, η ρήτρα αναπροσαρμογής «δεν αντίκειται ευθέως σε κάποια διάταξη νόμου, αλλά ο συνολικός τρόπος διαχείρισής της δημιουργεί ένα καθεστώς ασάφειας και ελλιπούς ενημέρωσης του καταναλωτή, καθιστώντας την ακολουθούμενη εμπορική συμπεριφορά αντίθετη με τις γενικές αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών», ενώ οδηγεί και σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο Συνήγορος, εκτός από τον κρατικό έλεγχο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε συντονισμό με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα εμπόδια που προκύπτουν, ειδικά αυτά που προκαλούν τριβές με τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αξιοποίηση του λιγνίτη, ως εθνικό ορυκτό καύσιμο, την οποία κρίνει «απαραίτητη μέχρι να υπερκεραστούν πολιτικές και τεχνικές δυσκολίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Ευφυείς μετρητές

Για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ο Συνήγορος θεωρεί ότι απαιτείται σημαντική χρηματοδότηση από εθνικούς και ενεργειακούς πόρους, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατοικίας των πληττόμενων νοικοκυριών όσο και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με χρήση ΑΠΕ, δίνοντας έμφαση στον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που μέχρι τώρα έχει υποτιμηθεί.

Θεωρεί αναγκαία την επίσπευση του προγράμματος αντικατάστασης των παλαιών μετρητών ρεύματος με ευφυείς μετρητές, ενώ τονίζει ότι το κυμαινόμενο τιμολόγιο δεν πρέπει να έχει δύο εγγραφές, μία σταθερή και μία «ρήτρα αναπροσαρμογής», αλλά μόνο μια κυμαινόμενη χρέωση, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές την τιμή χρέωσης, βάσει της χονδρικής τιμής, και να συγκρίνουν τα προτεινόμενα τιμολόγια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
Νέες υποσχέσεις για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει εισπράξει το 90% των υπερκερδών από...
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόντρες» στην παρουσίαση μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την ενέργεια
Μεταξύ άλλων, ασκήθηκε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειπώθηκε πως ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αποδοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Κόντρες» στην παρουσίαση μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του ρεύματος
Αφηνίασε το «τρενάκι του τρόμου» στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, με τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να σημειώνει σήμερα υπερδιπλασιασμό με αύξηση 103%, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες είχε μειωθεί κατά 21%...
«Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητάνε επιδότηση ενέργειας στα πρότυπα των αρτοποιείων
Μπορεί τα τελευταία στοιχεία για τον κλάδο της εστίασης να δείχνουν άνοδο του τζίρου άνω του 33% για τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρσι, όμως οι μεγάλες αλυσίδες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα μετά την...
Ζητάνε επιδότηση ενέργειας στα πρότυπα των αρτοποιείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκρινίσεις για τη «ρήτρα» εξοικονόμησης ενέργειας
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις κλίμακες των επιδοτήσεων στο ρεύμα που θα φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους «σπάταλους» καταναλωτές, προχώρησε σε διευκρινίσεις.
Διευκρινίσεις για τη «ρήτρα» εξοικονόμησης ενέργειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας