ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ζορισμένα από την ακρίβεια αλλά και υποψιασμένα ως προς τις αιτίες της είναι τα νοικοκυριά στην Αθήνα, που θεωρούν σχεδόν εξίσου ένοχη την πολιτική της κυβέρνησης όσο και τη διεθνή γεωπολιτική κρίση. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές στη νέα μεγάλη έρευνα της Οpinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διαπιστώνει κανείς ότι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου αναγνωρίζουν μεν ότι η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία έχει επιδράσει καθοριστικά στη διεθνή άνοδο των τιμών, ωστόσο σημαντικό ποσοστό (45,2%) θεωρεί πρωταίτιο των ανατιμήσεων στη χώρα μας τη στάση της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον έχει η συσχέτιση της πολιτικής τοποθέτησης των πολιτών με τις απόψεις τους για την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Ετσι, ενώ 8 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. θεωρούν ότι για την ακρίβεια ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο πόλεμος του Πούτιν, οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων διατηρούν επιφυλάξεις.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν ένα 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί τον πόλεμο βασική πηγή της ακρίβειας στην Ελλάδα, ενώ ακόμα πιο προβληματισμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25, με ένα 42,9% να απαντά αρνητικά στην ερώτηση «θεωρείτε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στη χώρα μας, στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των καταναλωτικών προϊόντων;» -ποσοστό ισοδύναμο με τις θετικές απαντήσεις. Αντίστοιχα, το 73% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% του ΚΚΕ φωτογραφίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως κύρια αιτία των ανατιμήσεων. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι πιο μετριοπαθείς, με το 23% να θεωρεί βασικό υπαίτιο την κυβέρνηση και το σχεδόν το 75% τη γεωπολιτική κατάσταση.

Η έρευνα της Opinion Poll και του ΕΕΑ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό να καλπάζει πιθανόν αρκετά πάνω από το 12,1%, αποτυπώνοντας το βάθεμα της κρίσης που επηρεάζει πλέον τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Ετσι, ενώ τον Ιούνιο σε έρευνα του ΣΕΛΠΕ οι μισοί απάντησαν ότι θα μειώσουν τις αγορές τους για να πληρώσουν λογαριασμούς, στην τωρινή έρευνα το 83,2% μειώνει τις αγορές και την κατανάλωση ενέργειας, επειδή δεν τα βγάζει πέρα. Πάνω από 66% μειώνει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, άλλοι τόσοι μειώνουν τις ημέρες των διακοπών, το 66,5% δηλώνει απαισιόδοξο για το οικονομικό του μέλλον, ενώ πάνω από τους μισούς δυσκολεύονται αρκετά ώς πολύ να πληρώσουν οφειλές σε δάνεια και κάρτες.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει ώς τώρα η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια. Σχεδόν οι μισοί (49,3%) βάζουν χαμηλή βαθμολογία στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμολογίων της ενέργειας, αξιολογώντας τα ως «καθόλου» ή «λίγο θετικά», ποσοστό που ανεβαίνει πάνω από το 70% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.