• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.9°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποσχέσεις «επανεξέτασης» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου

 • A-
 • A+
Το επιχείρημα της «τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου» και ο αντίλογος για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αν και ήταν μερικές δεκάδες, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, που ζουν σε μια πολύχρονη ομηρία από το 2005 και μετά, με το κόστος αποπληρωμής των δανείων τους να απογειώνεται κατά τουλάχιστον 60% όταν η ισοτιμία του φράγκου προς το ευρώ έπεσε στο 1:1. Θύματα ξεκάθαρα παραπλανητικών πρακτικών των τραπεζών, που τους εγκλώβισαν ουσιαστικά σε ένα επενδυτικό προϊόν που μετέφερε το συναλλαγματικό ρίσκο στον πελάτη, επανειλημμένα δικαιωμένοι από αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου που εξέτασε τις ίδιες πρακτικές εις βάρος δανειοληπτών σε πολλές χώρες της Ε.Ε., οι 70.000 Ελληνες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και οι οικογένειές τους δεν έχουν δει μέχρι σήμερα την παραμικρή πρωτοβουλία λύσης του κοινωνικού αυτού προβλήματος από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες.

Η «Εφ.Συν.» έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το ζήτημα, παρουσιάζοντας τραγικές καταστάσεις που ζουν οι δανειολήπτες υπό τη συνεχή πίεση των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών, παρότι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στον ίδιο σκοπό, ανάδειξης και λύσης του προβλήματος, φιλοδοξεί να συμβάλει η παράλληλη πρωτοβουλία της συλλογικότητας δανειοληπτών που έκανε την περασμένη Παρασκευή την αρχή στο υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα μια άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Οπως μας ενημερώνουν οι εκπρόσωποί τους, ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, που δεν ήταν εκεί, αν και είχε ενημερωθεί από την περασμένη Δευτέρα. Συναντήθηκαν ωστόσο με πέντε στελέχη και συνεργάτες του υπουργού που άκουσαν την επιχειρηματολογία τους. Το επιχείρημα που αντέτεινε η πλευρά του υπουργείου επικαλέστηκε την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που έχει απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

«Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε ενάντια στην κρίση του ανώτατου δικαστηρίου», ανέφερε η πλευρά του υπουργείου. Ωστόσο -πάντα σύμφωνα με όσας μας μεταφέρει η ομάδα δανειοληπτών- τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναγνώρισαν το κοινωνικό πρόβλημα και η συνάντηση έληξε με την αόριστη δέσμευση ότι θα μελετηθούν η νομοθεσία και οι παρεμβάσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναζητηθεί κάποια λύση.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η ανεξάρτητη βουλευτής Α. Αδαμοπούλου και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης, ενώ στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής.

Ενα πέρασμα έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με αρνητική διάθεση απέναντι στις προτάσεις και δηλώνοντας περίπου… ομοιοπαθής γιατί έχει και ο ίδιος δάνειο σε ελβετικό φράγκο (που ως γνωστόν, με αφορμή το «πόθεν έσχες» του, δήλωσε ότι το εξυπηρετεί «με νοικοκυροσύνη»). Υποθέτουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν παραπονέθηκε στους δανειολήπτες για ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές.

Πάντως, ως προς το επιχείρημα της «τελεσίδικης απόφασης του Α.Π.» που επικαλούνται τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΔΑΝΕΦ έχει αποστείλει στην Κομισιόν καταγγελία για την άρνηση του ανώτατου δικαστηρίου να υποβάλει προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., στάση που κατά τον ΣΥΔΑΝΕΦ αποτελεί παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της χώρας (βλέπε «Εφ.Συν.», 13/7/2022, «Και εμπαιγμός και εκτροπή»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου
Πρόταση νόμου για την προστασία των περίπου 85.000 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Και εμπαιγμός και εκτροπή»
Σε αδιέξοδο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 70.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και οι οικογένειές τους, καθώς η μεν κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών, δεν έχει καμιά...
«Και εμπαιγμός και εκτροπή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
Επιστολές του Συλλόγου Δανειοληπτών στους ευρωβουλευτές και στους βουλευτές με κρίσιμα ερωτήματα εν όψει της καταγγελίας στην Κομισιόν για διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της Ελλάδας, μετά την άρνηση του...
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «όμηροι» του ελβετικού φράγκου αντεπιτίθενται
Aντιμέτωπο με το σοβαρό ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον του διαδικασία επί παραβάσει φέρνει το ελληνικό κράτος η καταγγελία των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, που εδώ και μερικά 24ωρα έχει υποβληθεί στην...
Οι «όμηροι» του ελβετικού φράγκου αντεπιτίθενται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή
Τυπική συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ε.Ε. για την εμπλοκή των τραπεζών στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ● Υπερεξουσίες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας