Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.5°
5 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.6° 18.6°
3 BF
43%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
3 BF
31%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
32%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
5 BF
42%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
2 BF
32%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
27%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 13.3°
4 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.2° 16.9°
4 BF
49%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
6 BF
67%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
5 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.1°
3 BF
34%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
36%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 16.2°
2 BF
42%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 20.4°
4 BF
74%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
4 BF
47%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
20.3° 17.7°
4 BF
34%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.5° 17.0°
2 BF
61%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
33%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Η ρήτρα παγώνει, οι χρεώσεις «απελευθερώνονται»

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση μέσω τροπολογίας, με την οποία παγώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια για το διάστημα από 1η Αυγούστου του 2022 έως 1η Ιουλίου του 2023. 

Η τροπολογία (1340/105, 24.6.2022) κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το βράδυ της Παρασκευής, με το άρθρο 5 να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής».

Σημειώνεται επίσης ότι η περίοδος που θα τεθεί σε ισχύ το παραπάνω, μπορεί να παραταθεί ή να λήξει πριν από την 1η Ιουλίου του 2023, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ), να αλλάζουν χρέωση κάθε μήνα, αρκεί να την ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους, δύο μήνες πριν.  Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν τιμολόγιο ή προμηθευτή χωρίς κόστος αποζημίωσης λόγω πρόωρης αποχώρησης. 

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «ανακοινώνουν σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους», έως το τέλος του δεύτερου μήνα πριν από τον μήνα εφαρμογής, «τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας» που εφαρμόζονται στα τιμολόγια. 

Προστίθεται πως όλοι οι πελάτες «δύναται να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

Σε κάθε περίπτωση, το περίπλοκο σύστημα με τις ρήτρες αντικαθίσταται από άλλο ένα χαοτικό σύστημα, το οποίο βάζει τους καταναλωτές να παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές χρέωσης στις ιστοσελίδες των προμηθευτών, να διακρίνουν ποια τιμολόγια τους εξυπηρετούν, να αλλάζουν πάροχο μέσα στο νομικά επιτρεπόμενο διάστημα και να κατανοούν το όφελος που έχουν συγκρίνοντας τα διαφορετικά τιμολόγια μεταξύ των πρώην και νυν προμηθευτών ενέργειας. 

Ακολουθεί η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (άρθρο 5):

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ρήτρα παγώνει, οι χρεώσεις «απελευθερώνονται»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας