• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.0°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 29.9°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.7°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 31.0°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.3°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  41%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηχανισμοί συγκάλυψης μέσω... ΕΔΕ

 • A-
 • A+
Το δαιδαλώδες παρασκήνιο της διερεύνησης των ηχηρών καταγγελιών εις βάρος συγκεκριμένων επιθεωρητών Εργασίας που, παρά την αρχική τιμωρία τους, έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και μισθοδοτούνται κανονικά ● Ο εξαφανισμένος φάκελος και οι αναπάντητες σοβαρές καταγγελίες επιθεωρητή Εργασίας που διενήργησε ΕΔΕ για καταγγελίες την περίοδο 2015-2017.

Aκόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κουκουλωθεί μια σκανδαλώδης υπόθεση στο Ελληνικό Δημόσιο είναι να διενεργηθεί ΕΔΕ. Το 95% των ΕΔΕ δεν βγάζει πουθενά και λειτουργεί συγκαλυπτικά. Η μέθοδος, γνωστή: χρονοτριβή, κατάτμηση των ερευνών σε άλλες μικρότερες για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους, εξαφάνιση στοιχείων, χειραγώγηση των ελεγκτών, υποσχέσεις για ανακατανομή της «μίζας», απειλές.

Και εκείνες τις λίγες φορές που κάποιος ή κάποιοι ευσυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί καταφέρνουν, παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να καταλήξουν σε πόρισμα αποδίδοντας συγκεκριμένες ευθύνες, θα αντιμετωπίσουν στο τέλος τον κίνδυνο να βρεθούν από κατήγοροι… κατηγορούμενοι. Και αντί της επιβράβευσης να γίνουν αποδέκτες πιθανών κατηγοριών τις οποίες ένα ολόκληρο σύστημα συνασπίστηκε για να τους αποδώσει, κρύβοντας έτσι συνενοχές και καλά κρυμμένα μυστικά.

Ενα τέτοιο σύστημα, το οποίο κινητοποίησε τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που είχαν τον έλεγχο στο ΣΕΠΕ επί χρόνια στα προ της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρόνια (και σήμερα συνεχίζουν ανενόχλητοι), φωτογραφίζει με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών ΣΕΠΕ, Μιχάλης Καλκάνης.

Ο επιθεωρητής ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα όσοι ανενόχλητα συντηρούν τους μηχανισμούς συγκάλυψης της διαφθοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ποινές και... μηνύσεις

Ενας ελεγκτής, ο οποίος παρεμπιπτόντως ουδεμία σχέση έχει με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει αναλυτικά τι ακολούθησε μετά τη σωρεία προφορικών καταγγελιών που έγιναν από επιχειρηματίες και μαγαζάτορες από τα Δωδεκάνησα για επιθεωρητές Εργασίας. Καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ (Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Π. Κορφιάτης) και πήραν τον θεσμικό δρόμο της διερεύνησης και της απομάκρυνσης από τις θέσεις ευθύνης των εγκαλουμένων. Κάτι που σεβάστηκε και τήρησε διατηρώντας την ποινή της αργίας και ο τ. υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Για να αποδειχτεί ότι σήμερα οι καταγγελλόμενοι «ζουν και βασιλεύουν» απειλώντας με μηνύσεις όσους τόλμησαν να κάνουν απλώς τη δουλειά τους.

H καταγγελία, τα στοιχεία της οποίας έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία και έχει κοινοποιηθεί και στον νέο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργο Τζιλιβάκη, αποκαλύπτει τα εξής:

 Πρώτον, τη μεθόδευση, τον σχεδιασμό της συγκάλυψης, της αλλοίωσης και της απόκρυψης στοιχείων και εγγράφων εσωτερικού ελέγχου που διενήργησαν το 2018 οι δύο ειδικοί επιθεωρητές (Βασίλης Οικονόμου και Γεράσιμος Αραβαντινός). Οι δυο επιθεωρητές στο πόρισμα-κόλαφος, το οποίο παρέδωσαν τον Μάρτιο του 2018, διαπίστωσαν επαναλαμβανόμενες σοβαρές ελλείψεις, παρατυπίες και μη τήρηση των προβλεπόμενων τόσο στον τύπο όσο και στην ουσία και μη σύννομες υπηρεσιακές ενέργειες, οι οποίες εντοπίστηκαν σε όλο το φάσμα της διαδικασίας επιβολής προστίμων, είτε κατά συρροή ή διακεκριμένα ή σε διάφορους μεταξύ τους συνδυασμούς. Μάλιστα οι δύο επιθεωρητές ανταποκρινόμενοι στην εντολή που πήραν προέβησαν σε μια ενδεικτική και μη εξαντλητική αναφορά 23 περιπτώσεων παρατυπιών. Ολες οι παρατυπίες αφορούν, την τριετία 2015-2017, το τμήμα Συντονισμού του ΣΕΠΕ στο οποίο προΐσταται ο Αλ. Γ. με διευθυντή τον Ζ. Τσ. και υπάλληλο την Ασ. Τ.

 Εναν μήνα μετά, στις 27-4-2018, ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, δίνει εντολή στους Μ. Καλκάνη και Ιωάννη Ηλιόπουλο να διεξάγουν ΕΔΕ. Eγκαλούμενοι για ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα για το χρονικό διάστημα της τριετίας 2015-2017 ο διευθυντής στην υπηρεσία του Πειραιά (ΠΔΕΑΥΕ Πειραιώς - Δυτ. Αττικής - Αιγαίου) κ. Ζ. Τσ. και η επιθεωρήτρια Ασ. Τ., υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

 Για το διοικητικό-οικονομικό σκέλος της ίδιας υπόθεσης, που αφορά ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, έγινε παράλληλη και συμπληρωματική ΕΔΕ με επιπλέον εγκαλούμενο τον τότε τμηματάρχη της Α.Τ., τον οποίο ωστόσο παρέλειψαν να εντάξουν στην προηγούμενη ΕΔΕ. Αυτή η δεύτερη, ξεχωριστή, ΕΔΕ διενεργήθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη ΕΔΕ από τις διευθύντριες του τομέα εργασιακών σχέσεων του ΣΕΠΕ, την κ. Π. Φλ. και την κ. Β.Ε. Ο φάκελος του πορίσματος της εν λόγω ΕΔΕ κατατέθηκε λίγο αργότερα, το καλοκαίρι του 2018. Στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του. «Εξαφανίστηκε κατά τις διαδρομές της από το γραφείο τού τότε ειδικού γραμματέα Παναγιώτη Κορφιάτη προς την Κ.Υ. του υπουργείου Εργασίας, το διοικητικό και το πειθαρχικό συμβούλιο και δεν γνωρίζουμε αν έγινε άλλη αναφορά της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ασφαλώς γνώριζε την ύπαρξή της» επισημαίνει ο κ. Καλκάνης.

 Το πόρισμα της ΕΔΕ των Καλκάνη - Ηλιόπουλου βρίσκει τους δύο πειθαρχικά ελεγχόμενους υπάλληλους να βαρύνονται με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Ακολουθεί η πειθαρχική ποινή της διετούς αργίας από δύο υπουργούς Εργασίας διαδοχικά.

 Αλλά και πάλι ένας νέος διαχωρισμός της υπόθεσης κατόπιν εισήγησης αν. μέλους του πειθαρχικού συμβουλίου (της Ε.Π.) και με ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού θα οδηγήσει σε δύο διακριτές πειθαρχικές ανακρίσεις, οι οποίες ανατέθηκαν σε δύο άλλους ειδικούς επιθεωρητές (στη Χ.Τ. για τον έναν εγκαλούμενο και στην Ε.Ν. για τη δεύτερη). «Οι ανακρίσεις αυτές παράνομα διήρκεσαν από τον Μάιο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, εκτινάσσοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα παρέλκυση του χρόνου σε τεράστια μεγέθη» καταγγέλλει ο κ. Καλκάνης και προσθέτει: «Eπιπλέον υπήρχε καθοδήγηση επί της διαδικασίας των ανακρίσεων μέχρι βαθμού χειραγώγησης των επιθεωρητριών από το πειθαρχικό συμβούλιο. Ενέργεια απαράδεκτη και παράνομη, όπως και η αντιδεοντολογική κλήση των μαρτύρων για δεύτερη και τρίτη φορά, με τις δύο πειθαρχικές ανακρίσεις που ακολούθησαν ύστερα από την ΕΔΕ που διενεργήσαμε».

Κι έτσι φτάσαμε στο 2021. Η μεγάλη καθυστέρηση των ανακρίσεων οδήγησε στην επιστροφή των εγκαλούμενων στην υπηρεσία τους μετά την παρέλευση της διετούς αργίας που τους είχε επιβληθεί διαδοχικά από δύο υπουργούς. Φυσικά συνεχίζουν να αμείβονται, ενώ ο ένας εκ των δύο από την αναβαθμισμένη θέση του διευθυντή διατηρεί και την επιπλέον αρμοδιότητα των εσωτερικών ελέγχων σε όλη τη χώρα. Οσο για τον κ. Χατζηδάκη... σιωπή.

Το δε πειθαρχικό συμβούλιο, 3,5 χρόνια μετά, δεν έχει αποφασίσει οριστικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο φάκελος της δεύτερης παράλληλης ΕΔΕ παραμένει εξαφανισμένος και όλοι οι εγκαλούμενοι μισθοδοτούνται κανονικά εδώ και ενάμιση χρόνο, αναμένοντας την απόφαση που ίσως κι αυτή έχει χαθεί κάπου στον δρόμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
Διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού στην Intrum Hellas από το 2019, servicer o οποίος δεν φημίζεται για τις ιδιαίτερα ευνοϊκές εργασιακές σχέσεις του προσωπικού ο Γιώργος Τζιλιβάκης προτείνεται για τη θέση του...
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεσμική θωράκιση ζητούν οι επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας
Την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση απόφασης το ταχύτερο δυνατόν για τους δυο πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που επέστρεψαν στο ΣΕΠΕ μετά διετή αργία ζητεί ο Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών...
Θεσμική θωράκιση ζητούν οι επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σκιές μιας θριαμβευτικής επιστροφής
Κρίσιμα ερωτήματα για Επιθεωρητή, που ενώ ελέγχθηκε πειθαρχικά και είχε απομακρυνθεί για διαγραφές προστίμων, επανέρχεται σε αναβαθμισμένη θέση στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΣΕΠΕ.
Οι σκιές μιας θριαμβευτικής επιστροφής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας
Kαι με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρά η σύνταξη νόμου, στον οποίο μεταξύ άλλων η διαδικασία των εργατικών διαφορών θα μεταφερθεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και...
Σκοτώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τους πειθαρχικούς ελέγχους στην Επιθεώρηση Εργασίας
Με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 18/6/2022 με τίτλο «Καταγγελίες για την Επιθεώρηση Εργασίας: μηχανισμοί συγκάλυψης μέσω... ΕΔΕ», της Χριστίνας Κοψίνη, λάβαμε εξώδικο από την Ασπασία Τρύφωνα μέσω...
Για τους πειθαρχικούς ελέγχους στην Επιθεώρηση Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας