Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες προχωρούν ναυτεργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και φορείς νησιών, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο τα εισιτήρια και τα ναύλα συνεχώς να τα αυξάνουν, ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα να επιδεινώνεται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών».

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα «οι εφοπλιστές βάζουν ξανά φωτιά στα εισιτήρια και τα ναύλα των ακτοπλοϊκών γραμμών», τα οποία το 2010-2019 αυξήθηκαν πάνω από 40%, μέσα στον χειμώνα που πέρασε αυξήθηκαν και πάλι 5% έως 16,32%, και τώρα, πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, εκτοξεύουν και πάλι τις τιμές με αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 41% π.χ. για την Κω. «Δεν γίνεται να δεχτούμε ότι για να ταξιδεύσει σήμερα μια τετραμελής οικογένεια από τη Ρόδο για τον Πειραιά να θέλει μόνο για εισιτήρια, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς θέση, δηλαδή μόνο για κατάστρωμα, 330 ευρώ, από τη Λήμνο 312 ευρώ, από τη Σάμο 262 ευρώ και από την Ικαρία 208 ευρώ» τονίζουν.

Ανάμεσα στ’ άλλα διεκδικούν:

● Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.

● Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

● Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

● Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

● Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατοχυρωμένες με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.

● Nα καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα «πράσινα» χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

● Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά κατά 50%.

Τα ναυτεργατικά σωματεία είναι: ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ. Τα Εργατικά Κέντρα και οι φορείς: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου.