• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.7°C / 4.0°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.4°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 3.8°C / 8.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  4 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

 • A-
 • A+
Πως οι παραγωγοί συσσώρευσαν πάνω από 2 δισ. από την απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ● Η κυβέρνηση πιέζεται να βρει νέους πόρους για παροχή επιδοτήσεων, αλλά αντί να βάλει χέρι σε αυτά τα θηριώδη κέρδη, όπως μπορεί, ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μιλά για «κόφτες» στο φυσικό αέριο που εντελώς συμπτωματικά ευνοούν όσους... παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο.

Ιλιγγιώδη «ουρανοκατέβατα» κέρδη που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ έχει γεννήσει η απογείωση των τιμών μετά το καλοκαίρι στους παραγωγούς ρεύματος. Η κυβέρνηση, που έως τώρα απέρριπτε ακόμη και την ύπαρξή τους, πιέζεται να τα αξιοποιήσει, αλλά αντί να λάβει εκείνη τις αποφάσεις, ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καθώς οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν φτάσει πλέον και στο τελευταίο σπίτι της επικράτειας, τα περιθώρια επικοινωνιακών ελιγμών στενεύουν. Τα επιχειρήματα περί «εισαγόμενης κρίσης» και κυβέρνησης που «τα δίνει όλα» για να ελαφρύνει τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ξεθωριάσει απολύτως. Οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν τις τελευταίες λίγες μέρες, καθώς:

 Αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε ως «μέγα κατόρθωμα» την επιστολή με τα 6 σημεία-προτάσεις του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χωρίς καμία αναφορά σε υπερκέρδη εντός Ελλάδας, πρότεινε κατά κύριο λόγο περιορισμούς στη χρηματιστηριακή διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF, στην Ολλανδία. Ποιοι όμως θα επωφεληθούν από τέτοιους «κόφτες»; Πρωτίστως, όσοι καίνε φυσικό αέριο για να παράξουν ηλεκτρισμό, που καταναλώνουν το 80% του εισαγόμενου φυσικού αερίου για να παράγουν 21 εκατομμύρια μεγαβατώρες ετησίως.

 Την περασμένη Τετάρτη, με το οικιακό του διάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πρώτη δειλή αναφορά σε υπερκέρδη, ζητώντας όμως πρωτοβουλίες από την Ευρώπη.

 Χθες, ανακοινώθηκαν για τον Απρίλιο αυξημένες κατά 80-100% επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν «αντέχει περισσότερα». Και αποκρύπτοντας ότι σε πολλά άλλα κράτη, έχει επιβληθεί φορολογία στα υπερκέρδη αυτά για να προστατευθούν οι καταναλωτές ενέργειας.

Πώς προκύπτουν όμως τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη; Ο μηχανισμός είναι ταυτόχρονα απλός αλλά και απίστευτα περιπεπλεγμένος μέσα σε αλγόριθμους, συντελεστές και χρηματιστηριακές πράξεις.

Ας επιδιώξουμε μερικά παραδείγματα:

 Οσοι παράγουν ρεύμα το πωλούν στη χονδρική τιμή που βγαίνει από το Χρηματιστήριο και έχει απογειωθεί στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι. Στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανέφερε στη Βουλή ότι το μεταβλητό κόστος μιας μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ είναι 193 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ομως η ΔΕΗ, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες (ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Elpedison) πουλούν στη χονδρική που ήταν 426 ευρώ στις 8/3, 320 ευρώ στις 14/3 και 255 στις 2/3. Αν υποτεθεί ότι το κόστος όλων των μονάδων είναι ίδιο, δηλαδή 193 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι με βάση τη συνολική τους παραγωγή έβγαλαν υπερκέρδη: 20 εκατομμυρίων στις 8 Μαρτίου, 10,5 εκατομμυρίων στις 14/3 και 5,6 εκατομμυρίων στις 2/3. Τα ποσά είναι δυσθεώρητα λόγω της κρίσης, αλλά με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο.

 Με τον ίδιο τρόπο, προκύπτουν ουρανοκατέβατα κέρδη για τη ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, για τα οποία το κόστος κατασκευής έχει αποσβεστεί και η λειτουργία πλέον στοιχίζει ελάχιστα, ποσό διψήφιο ανά μεγαβατώρα. Οταν η χονδρική τιμή ήταν κατά μέσον όρο 232 ευρώ τον Ιανουάριο, το υπερβάλλον κέρδος μπορεί να αγγίζει μηνιαίως τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Με επίσης συντηρητικές εκτιμήσεις, τα υπερκέρδη από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια ξεπερνούν επίσης τα 500 εκατομμύρια από το περασμένο καλοκαίρι.

 Σε άλλο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερβάλλοντα κέρδη από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες καθώς σε μεγάλο ποσοστό έχουν ταρίφα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτά είναι και τα μοναδικά για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής στον Διαχειριστή ΔΑΠΕΕΠ της διαφοράς ανάμεσα στην ταρίφα και τη χονδρική τιμή. Παραμένει όμως άγνωστο εάν όντως τα υπερκέρδη έχουν αξιοποιηθεί για τις επιδοτήσεις καθώς από τον ΔΑΠΕΕΠ καλύπτονται και άλλες ανάγκες.

Στα επιτελεία των επιχειρήσεων που έβγαλαν κέρδη μέσα στην κρίση, επικρατεί κάποια ανησυχία, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται να βρει νέους πόρους για παροχή επιδοτήσεων. Το ερώτημα είναι εάν κάποιος επίσημος φορέας, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που απέτυχε να ανταποκριθεί στα χιλιάδες παράπονα καταναλωτών από φουσκωμένους λογαριασμούς, θα υπολογίσει και θα ανακοινώσει κάποτε αυτά τα υπερκέρδη.

Αυξημένες επιδοτήσεις στο ρεύμα με λεφτά... των καταναλωτών

Από χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές προέρχονται οι αυξημένες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά η κυβέρνηση για τον μήνα Απρίλιο και θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς του Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας:

 Για τις 4,2 εκατομμύρια παροχές κύριας κατοικίας (όπως δηλώνονται στο Ε1), η ενίσχυση για κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες θα φτάσει τα 72 ευρώ έναντι 40 ευρώ τον Μάρτιο.
 Για όσους υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι πρώτες 300 κιλοβατώρες επιδοτούνται με 87 ευρώ έναντι 53 τον Μάρτιο.

Το συνολικό ποσόν της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο.

 Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές (βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λπ.), η επιδότηση διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ενώσεις βιομηχανιών και η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών ΕΒΙΚΕΝ είχαν απειλήσει ακόμη και με προσωρινό λουκέτο στα εργοστάσια λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

 Για 1.160.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία) με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, χορηγείται πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ, άρα συνολική επιδότηση 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA, χορηγείται αναδρομική επιδότηση για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο που θα δοθεί όμως σε τρεις δόσεις μετά τον Απρίλιο.

Συνολικά για τον μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο.

Για τον Απρίλιο δεν ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις σχετικά με τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις εξασφαλίστηκαν από «τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2», δηλαδή χρήματα που έχουν ήδη πληρωθεί από τους καταναλωτές.

Ο κανόνας και η ελληνική εξαίρεση στην Ευρώπη

Εξι διαφορετικές κατηγορίες μέτρων έλαβαν οι χώρες της Ευρώπης, χωρίς να περιμένουν την επιβολή τους από τις Βρυξέλλες, όπως κάνει η Ελλάδα με την επιστολή του πρωθυπουργού. Οπως έχει καταγράψει το διεθνές Ινστιτούτο Bruegel, μεγάλο πλήθος χωρών (11 εμφανίζονται στην πρώτη στήλη) αποφάσισαν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενέργειας και του ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, χωρίς να... στερείται αστικών συγκοινωνιών. Οκτώ χώρες επέβαλαν ρυθμίσεις (πλαφόν) στις τιμές λιανικής, μεταξύ των οποίων και χώρες διόλου ισχυρότερες της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Επτά είναι και οι χώρες που αποφάσισαν να φορολογήσουν/περιορίσουν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, ενώ στην Ελλάδα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι τέτοια υπερκέρδη δεν υπάρχουν. Στη χώρα μας αξιοποιούνται εκείνες οι δυο κατηγορίες που έχουν την ιδιότητα να αφήνουν ανέγγιχτα τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δηλαδή:

 Η επιδότηση των λογαριασμών σε ευάλωτες κατηγορίες (τους πρώτους μήνες στην Ελλάδα ήταν οριζόντια για όλους, τώρα είναι αυξημένη για τις επιχειρήσεις) που γίνεται, όμως, από χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές,

Η «εντολή» σε δημόσιες εταιρείες να προσφέρουν εκπτώσεις, όπως έγινε εδώ με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Παραδόξως, ενώ στον κατάλογο των χωρών που μειώνουν τη φορολογία ή φορολογούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών προστίθενται νέες, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη (ανάμεσά τους και ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Γεωργιάδης) που επιμένουν ότι μόνο μια-δυο χώρες έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επιδοτήσεις για ρεύμα τον Νοέμβριο - Μόνο από ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο
238 ευρώ η επιδότηση για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες ● Έξι το απόγευμα με εννέα το βράδυ η ώρα αιχμής και σύσταση για περιορισμό χρήσης ● 2,5 ευρώ ανά Kwh, από 9 τον Οκτώβριο, η οριζόντια επιδότηση για το...
Οι επιδοτήσεις για ρεύμα τον Νοέμβριο - Μόνο από ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη τριών ταχυτήτων για το πετρέλαιο θέρμανσης
Οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι δικαιούνται φέτος πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων και όσοι εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο επιλέγοντας το πετρέλαιο...
Κέρδη τριών ταχυτήτων για το πετρέλαιο θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση κατανάλωσης ενέργειας: Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις
Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Επιδότηση κατανάλωσης ενέργειας: Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα...
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας