• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 34.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.8°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 36.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 33.3°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η πλατφόρμα υποβολής των σχεδίων.

Η είσοδος σε μια άτυπη… προεκλογική περίοδο προκαλεί τον προβληματισμό των τραπεζικών επιτελείων αναφορικά με την ταχύτητα που θα τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ), τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που μένουν εκτός ΤΤΑ.

Και ενώ οι τράπεζες έχουν ρίξει τεράστιο βάρος, διαθέτοντας πόρους -κυρίως ανθρώπινους- ώστε να εντοπίσουν τους δυνητικά επιλέξιμους πελάτες τους σε πάσης φύσεως προγράμματα, οι καθυστερήσεις προκύπτουν από την πλευρά του Δημοσίου, όπως αυτή της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας θα «περνάνε» τα επενδυτικά σχέδια προς έγκριση και η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος Απριλίου, ενώ εκκρεμεί και το μητρώο αξιολογητών.

Την ίδια στιγμή η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί βασικό κεφάλαιο στο κυβερνητικό «προεκλογικό» αφήγημα και υποτίθεται ότι επέλεξε το «Ελλάδα 2.0» να περάσει μέσα από τις εμπορικές τράπεζες επειδή διαθέτουν τεχνογνωσία και μπορούν να «τρέξουν» σε υψηλές ταχύτητες και να μην ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, που δημιούργησε μια ισχυρή Δημόσια Επενδυτική Τράπεζα στην οποία ανέθεσε τη συνολική διαχείριση των κονδυλίων. Οπως έχει υπογραμμίσει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής, η πορτογαλική αναπτυξιακή τράπεζα θα παρέχει όλων των ειδών τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες προς… ναυτιλλομένους, η βασική αρχή του πλαισίου συνεργασίας του Δημοσίου με τις τράπεζες προβλέπει ότι ουσιαστικός αντισυμβαλλόμενος του επενδυτή θα είναι η τράπεζα. Το κράτος δεν θα συμμετάσχει στην επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα δανειοδοτηθούν, καθώς τον ρόλο θα τον αναλάβει η τράπεζα. Το μόνο που έχει ορισθεί από το ΤΑΑ είναι οι πέντε άξονες για την επιλεξιμότητα των επενδύσεων με τα ειδικότερα κριτήρια αυτών βάσει ΚΥΑ (30/9/2021) καθώς και οι ανεξάρτητοι αξιολογητές που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων.

Ετσι ο πελάτης-επενδυτής ετοιμάζει μόνος του ή απευθύνεται στον σύμβουλό του για να ετοιμάσει το επενδυτικό πλάνο του. Στη συνέχεια απευθύνεται στην τράπεζα που αξιολογεί το επενδυτικό πλάνο και λαμβάνει χρηματοδοτική προέγκριση. Παράλληλα ορίζεται από την τράπεζα, με τη διαδικασία της κλήρωσης, ανεξάρτητος αξιολογητής (από το Μητρώο Αξιολογητών) που θα αξιολογήσει την επιλεξιμότητα της επένδυσης και θα υπολογίσει το σωρευτικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων για την εν λόγω επένδυση (εκτός κι αν ο συγκεκριμένος ανεξάρτητος εκτιμητής είναι αυτός που έχει ετοιμάσει τον φάκελο της επένδυσης και άρα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων). Με τη θετική έκβαση των εργασιών του αξιολογητή η τράπεζα λαμβάνει την τελική χρηματοδοτική έγκριση και ξεκινάει η υλοποίηση της επένδυσης.

Επίσης δεν θα υπάρξει κάποια μορφή προτεραιοποίησης των αιτημάτων, αλλά ούτε και κάποια ποσόστωση σε ό,τι αφορά την κατανομή των πόρων. Στόχος είναι το ποσό που προορίζεται για χαμηλότοκο δανεισμό να διοχετευτεί το συντομότερο στην αγορά για μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με βασική προϋπόθεση τη βιωσιμότητά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων.
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
O Αλεξ Πατέλης προανήγγειλε ότι θα τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση εν μέσω κρίσης (29/4), ώστε να μη δοθεί φέτος bonus στις τράπεζες, οι οποίες για...
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία στην Attica Bank παρά τις ζημιές 105 εκατ. ευρώ
Οι δεσμεύσεις των μετόχων της για δεύτερη επένδυση ύψους 365 εκατ. ευρώ εγγυώνται την πορεία μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησής της ● Στο 1,66 δισ. οι χορηγήσεις, στα 2,92 δισ. το υπόλοιπο των καταθέσεων στο...
Αισιοδοξία στην Attica Bank παρά τις ζημιές 105 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας