Ποικίλα ερωτήματα αναδύονται για το τι πραγματικά συμβαίνει με συγκεκριμένες αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο, ποσόν που αγγίζει τις 200.000 ευρώ δόθηκε σε 4 άτομα μέσω κατατμημένων αναθέσεων οικονομικού ελέγχου, την ώρα που θα μπορούσε να έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι 4 «τυχεροί» φέρεται να έχουν άμεση ή λιγότερο άμεση σχέση με την κ. Εύη Καριαμπά, διευθύντρια του γραφείου του Αθανάσιου Κυριαζή, γενικού γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας, του φορέα δηλαδή που υλοποιεί τις εν λόγω συμβάσεις. Ειδικότερα, από τον προηγούμενο χρόνο έως σήμερα έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 14 αναθέσεις αξίας από 5.000 έως 20.000 ευρώ στους Αλέξανδρο Σουρουλάγκα, Ελένη Βαγγέλη, Βασιλική Βαγγέλη και Ζουμπουλία Μουρατίδου.
Οι αναθέσεις έχουν ουσιαστικά το ίδιο αντικείμενο, κάτι που παραπέμπει στην πρακτική των κατατμήσεων που αναφέραμε ήδη. Π.χ. αυτές που φέρουν το όνομα της κ. Ελένης Βαγγέλη περιγράφονται ως «Ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης», ενώ αυτές που «χρεώνονται» στον κ. Σουρουλάγκα καταγράφονται ως «υπηρεσίες διαχείρισης των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων». Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι η σχέση που φέρεται να έχουν τα 4 άτομα μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σουρουλάγκας φέρεται να είναι ο γιος της διευθύντριας του γενικού γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριαζή. Η κ. Ελένη Βαγγέλη φέρεται να είναι η σχέση του, η κ. Βασιλική Βαγγέλη είναι η δίδυμη αδελφή της και η κ. Μουρατίδου φέρεται να είναι η κουμπάρα του κ. Σουρουλάγκα.
Κι αν οι κυρίες είναι οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ και έχουν σχέση με το αντικείμενο των αναθέσεων, το ερώτημα είναι ποια η σχέση του κ. Σουρουλάγκα, ο οποίος είναι μηχανικός/μεταλλειολόγος. Αντιλαμβάνεται κάποιος πως αν ισχύουν τα ανωτέρω προκύπτει τεράστιο ηθικό ζήτημα τόσο για τον γ.γ. Ερευνας και Καινοτομίας όσο και για τη διευθύντριά του κ. Εύη Καριαμπά, ενώ άλλο βασικό ερώτημα είναι αν τα γνωρίζει αυτά ο αρμόδιος υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Αδωνις Γεωργιάδης και τι προτίθεται να κάνει επί του θέματος.
ΓΓΕΚ και ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέχρι το 2009 ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Από το 2009 έως το 2019 υπαγόταν στο υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα ήταν αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας.
Μεταξύ άλλων, ενισχύει τις ερευνητικές δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων σε τομείς σημαντικούς για την ελληνική οικονομία και τη βελτίωση της ζωής του πολίτη, συμβάλλει στην ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, εποπτεύει και χρηματοδοτεί την πάγια λειτουργία και στηρίζει δυναμικά 19 από τους γνωστότερους και σημαντικότερους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας κ.ά.
Διαβάζοντας την ιστοσελίδα της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ μαθαίνουμε ότι αποτελεί ανεξάρτητη και αυτοτελή υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και υπάγεται στον γενικό/ή γραμματέα Ερευνας & Καινοτομίας. Συστάθηκε το 2008 και έχει κύρια αποστολή τη διαχείριση και εφαρμογή των Δράσεων στους Τομείς της Ερευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Αποτελεί μία ευέλικτη δομή που στελεχώνεται από προσωπικό με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στους τομείς ΕΤΑΚ. Επίσης, ορίστηκε Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΣΠΑ 2014-2020) με αρμοδιότητα διαχείρισης πράξεων στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».
