• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.0°C / 25.5°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 24.4°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.9°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.2°C / 23.7°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  71%

Σειρά αποφάσεων δείχνουν τις απευθείας αναθέσεις στην... τυχερή τετράδα με άμεση ή έμμεση συγγενική και φιλική σχέση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καινοτομούν... στις απευθείας αναθέσεις

 • A-
 • A+
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» προκύπτει κατάτμηση με ουσιαστικά ίδιο αντικείμενο σε συμβάσεις αξίας 5.000 - 20.000 ευρώ ● Τουλάχιστον 14 έργα της γενικής γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας με συνολική αξία που αγγίζει τα 200.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο έχουν ανατεθεί σε τυχερή τετράδα προσώπων που έχουν άμεση ή έμμεση συγγενική και φιλική σχέση με τη διευθύντρια του γραφείου του αρμόδιου γενικού γραμματέα.

Ποικίλα ερωτήματα αναδύονται για το τι πραγματικά συμβαίνει με συγκεκριμένες αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο, ποσόν που αγγίζει τις 200.000 ευρώ δόθηκε σε 4 άτομα μέσω κατατμημένων αναθέσεων οικονομικού ελέγχου, την ώρα που θα μπορούσε να έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι 4 «τυχεροί» φέρεται να έχουν άμεση ή λιγότερο άμεση σχέση με την κ. Εύη Καριαμπά, διευθύντρια του γραφείου του Αθανάσιου Κυριαζή, γενικού γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας, του φορέα δηλαδή που υλοποιεί τις εν λόγω συμβάσεις. Ειδικότερα, από τον προηγούμενο χρόνο έως σήμερα έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 14 αναθέσεις αξίας από 5.000 έως 20.000 ευρώ στους Αλέξανδρο Σουρουλάγκα, Ελένη Βαγγέλη, Βασιλική Βαγγέλη και Ζουμπουλία Μουρατίδου.

Οι αναθέσεις έχουν ουσιαστικά το ίδιο αντικείμενο, κάτι που παραπέμπει στην πρακτική των κατατμήσεων που αναφέραμε ήδη. Π.χ. αυτές που φέρουν το όνομα της κ. Ελένης Βαγγέλη περιγράφονται ως «Ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης», ενώ αυτές που «χρεώνονται» στον κ. Σουρουλάγκα καταγράφονται ως «υπηρεσίες διαχείρισης των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων». Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι η σχέση που φέρεται να έχουν τα 4 άτομα μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σουρουλάγκας φέρεται να είναι ο γιος της διευθύντριας του γενικού γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριαζή. Η κ. Ελένη Βαγγέλη φέρεται να είναι η σχέση του, η κ. Βασιλική Βαγγέλη είναι η δίδυμη αδελφή της και η κ. Μουρατίδου φέρεται να είναι η κουμπάρα του κ. Σουρουλάγκα.

Κι αν οι κυρίες είναι οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ και έχουν σχέση με το αντικείμενο των αναθέσεων, το ερώτημα είναι ποια η σχέση του κ. Σουρουλάγκα, ο οποίος είναι μηχανικός/μεταλλειολόγος. Αντιλαμβάνεται κάποιος πως αν ισχύουν τα ανωτέρω προκύπτει τεράστιο ηθικό ζήτημα τόσο για τον γ.γ. Ερευνας και Καινοτομίας όσο και για τη διευθύντριά του κ. Εύη Καριαμπά, ενώ άλλο βασικό ερώτημα είναι αν τα γνωρίζει αυτά ο αρμόδιος υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Αδωνις Γεωργιάδης και τι προτίθεται να κάνει επί του θέματος.

ΓΓΕΚ και ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέχρι το 2009 ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Από το 2009 έως το 2019 υπαγόταν στο υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα ήταν αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας.

Μεταξύ άλλων, ενισχύει τις ερευνητικές δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων σε τομείς σημαντικούς για την ελληνική οικονομία και τη βελτίωση της ζωής του πολίτη, συμβάλλει στην ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, εποπτεύει και χρηματοδοτεί την πάγια λειτουργία και στηρίζει δυναμικά 19 από τους γνωστότερους και σημαντικότερους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας κ.ά.

Διαβάζοντας την ιστοσελίδα της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ μαθαίνουμε ότι αποτελεί ανεξάρτητη και αυτοτελή υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και υπάγεται στον γενικό/ή γραμματέα Ερευνας & Καινοτομίας. Συστάθηκε το 2008 και έχει κύρια αποστολή τη διαχείριση και εφαρμογή των Δράσεων στους Τομείς της Ερευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Αποτελεί μία ευέλικτη δομή που στελεχώνεται από προσωπικό με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στους τομείς ΕΤΑΚ. Επίσης, ορίστηκε Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΣΠΑ 2014-2020) με αρμοδιότητα διαχείρισης πράξεων στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι αντέχει η οικονομία...
Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει και δεύτερο γενικό lockdown αν χρειαστεί, εξέφρασε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τι αντέχει η οικονομία...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ν.Δ. άφησε απροστάτευτη την πρώτη κατοικία»
Τους άξονες της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία παρουσίασε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως διευθετείται οριστικά η προστασία της...
«Η Ν.Δ. άφησε απροστάτευτη την πρώτη κατοικία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελεσίγραφο» εκ Βρυξελλών για τα «κόκκινα» δάνεια
Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως οι μονομερείς ενέργειες της Αθήνας θα έχουν... παρενέργειες, καθώς οι θεσμοί είχαν πλήρη επίγνωση των διαπραγματεύσεων με τις...
«Τελεσίγραφο» εκ Βρυξελλών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια και ρύθμιση χρεών
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. • Με βάση το μοντέλο της...
Το σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια και ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση με Ντράγκι για την πορεία της οικονομίας
Σημαντικές επαφές είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό, το Brexit αλλά και την Ευρωασιατική...
Συνάντηση με Ντράγκι για την πορεία της οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι άλλαξε από το 2016, κ. Στουρνάρα;
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για την «αφωνία» του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο Χρηματιστήριο. Ομως, μόλις δύο χρόνια πριν ο κ. Στουρνάρας μιλούσε και για το...
Τι άλλαξε από το 2016, κ. Στουρνάρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας