• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη ζώνη του 5% ο πληθωρισμός

 • A-
 • A+
Την κούρσα του πληθωρισμού, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΣΤ, οδηγούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο.

Eβδομάδα με τρεις ημερομηνίες-σταθμούς για την πορεία της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, την κούρσα του πληθωρισμού, που ανεβαίνει στο 5% τον Νοέμβριο, και τη ρευστότητα στα κρατικά ταμεία με τη δόση των 765 εκατ. ευρώ που θα εγκρίνει σήμερα το Eurogroup. Ειδικότερα:

ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Καρότο και μαστίγιο για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ναι μεν θα ανάψουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα λείπουν οι αυστηρές συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω και η ολοκλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.

Ο λόγος για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη, όπου σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή ενώ η πίεση που θα ασκηθεί από την πλευρά των θεσμών για να κλείσουν αυτά τα κεφάλαια θα είναι ασφυκτική. Νέα δείγματα γραφής για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στην επόμενη αξιολόγηση στις 20-21 Ιανουαρίου που θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη αφού πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν από τη μεγάλη ευθεία για την έξοδο από την εποπτεία.

Αλλα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Eurogroup είναι οι εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Πριν από τη συνεδρίαση των 19 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ: Bαρόμετρο για το εύρος της φετινής ανάκαμψης θα αποτελέσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα ανακοινωθούν σήμερα, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν αισιοδοξία για διατήρηση των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό οι οποίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020, οπότε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, αλλά χαμηλότερα από τα 20 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2019, πριν η πανδημική κρίση ενσκήψει στην ελληνική οικονομία.

Η ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά δίνοντας ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ, το οποίο αν δεν κόψει σε ταχύτητα λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληγμάτων από τον πληθωρισμό, για ολόκληρο το έτος μπορεί και να ανέβει πάνω από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι πρόδρομοι δείκτες για τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 7%. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021. Ασφαλής πρόβλεψη για τον ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να βρεθεί ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο πιάνοντας ταχύτητες στη ζώνη του 5% από 4,3% που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τον εναρμονισμένο. Την κούρσα του πληθωρισμού, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΣΤ, οδηγούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο ενώ στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέο κόκκινο ρεκόρ.

Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση καθώς από το 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο, με το οικονομικό επιτελείο να επιμένει ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ξεφουσκώσουν μετά το δεύτερο τρίμηνο. Με δεδομένο όμως ότι η χώρα μπήκε στη δίνη των ανατιμήσεων με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει και αργότερα, οπότε τα δύσκολα για τα νοικοκυρά είναι ακόμη μπροστά. Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ναι μεν θα ανάψουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα λείπουν οι αυστηρές συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω και η ολοκλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
50 ευρώ τον μήνα ροκανίζει ο πληθωρισμός
Οι αυξήσεις ψαλιδίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εξουδετερώνουν την αντισταθμιστική δύναμη του πακέτου κατά της ενερ- γειακής ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ● Εξαντλούνται τα δημο-...
50 ευρώ τον μήνα ροκανίζει ο πληθωρισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
42 μήνες αποπληθωρισμού
Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο -παρά την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και τους άλλους φόρους που επιβλήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού- η αρνητική πορεία του τιμάριθμου, συμπληρώνοντας 42 μήνες...
42 μήνες αποπληθωρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
Λίβας που καίει τα εισοδήματα ο πληθωρισμός, καθώς τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκε στο υψηλότερο σημείο μετά το 2010, στο 5,1% από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ έρχονται αυξήσεις-φωτιά μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας