• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη

 • A-
 • A+
Η μείωση των αποδοχών και το ελαστικό ωράριο, που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ, αφυπνίζουν τη νέα εργατική βάρδια στον Ομιλο ● Σοβαρές αντιδράσεις και ρήγμα στο σωματείο CTS (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για τους όρους που αποδέχθηκαν συνδικαλιστές προσκείμενοι στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ.

Bαθύ ρήγμα σε ένα από τα μαζικότερα πανελλαδικά σωματεία της χώρας με περισσότερα από 2.800 μέλη αλλά ταυτοχρόνως και ισχυρές εκδηλώσεις ανεξάρτητης συνδικαλιστικής δράσης από ένα μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αναδεικνύει ο συνδυασμός της πρώτης απόπειρας πλήρους εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη για ελαστικό ωράριο με την ταυτόχρονη εφαρμογή υπογραφής συλλογικής σύμβασης που προβλέπει... μείωση μισθών έως την 31η/12/2023.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Εργαζομένων CTS (Cosmote Technical Service), όπως μετονομάστηκε η ιστορική ΠΕΤ-ΟΤΕ μετά την απόσχιση και τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ. Μεταφορά που από τις αρχές του 2021 οδήγησε και σε αλλαγές στη σύνθεση των διαπραγματευτών των συλλογικών συμβάσεων, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του διαπραγματευτή των εργαζομένων από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που είχε την κύρια ευθύνη για τις συμβάσεις της μητρικής εταιρείας, στα πρωτοβάθμια σωματεία σε καθεμία από τις θυγατρικές που συστάθηκαν.

Μόνο που η επιχειρησιακή σύμβαση που συνυπέγραψαν στις 27 Οκτωβρίου ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Δ.Σ. της «Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες Α.Ε.», και οι Θεόφιλος Μπιρμπιλής και Γεώργιος Παπαμάρκου, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του σωματείου αντιστοίχως, εμπεριέχει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που δεν γινόταν αλλιώς παρά να ξεσηκώσουν τα 15 από τα 22 περιφερειακά τμήματα του σωματείου, τα οποία θέτουν ζήτημα μομφής προς τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη σύμβαση εκφράζοντας την έντονη δυσπιστία τους για την ηγεσία του σωματείου. Στη συνέχεια τα 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαφώνησαν εξ αρχής με την υπογραφή της σύμβασης υπέβαλαν αίτημα για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των 62 αντιπροσώπων προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες διάλυσης του Δ.Σ. και διαπραγμάτευσης μιας νέας σύμβασης με δικαιότερους όρους. Αλλωστε ο αριθμός των 18 μελών που ενέκριναν την επιχειρησιακή είναι έτσι κι αλλιώς οριακός.

Ομως τι εμπεριέχει αυτή η νέα επιχειρησιακή σύμβαση για να προκαλέσει τόση αναστάτωση;

Kατ’ αρχάς προβλέπει μείωση αποδοχών. Η μείωση αφορά το προσωπικό πλήρους απασχόλησης της εταιρείας, το οποίο μεταφέρθηκε αυτοδίκαια, στις 4.1.2021, λόγω διάσπασης με απόσχιση του κλάδου τεχνικών υπηρεσιών στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, από την ΟΤΕ Α.Ε. και την Cosmote A.E. και το οποίο αμείβεται βάσει της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε στις 31.10.2021. Η ένταξή του στις νέες μισθολογικές κατηγορίες και βαθμίδες και στα νέα επιδόματα οδηγεί σε μείωση των μικτών μηνιαίων αποδοχών του έναντι εκείνων που ελάμβανε τον μήνα Οκτώβριο 2021 ως εξής: για μικτές αποδοχές μικρότερες ή ίσες των 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι 2,5%, για μικτές αποδοχές από 2.001 έως 2.500 ευρώ η μείωση θα είναι 3% και για μικτές αποδοχές άνω των 3.500 ευρώ η μείωση θα είναι 3,5%. Aπό τη μείωση γλιτώνουν μόνον όσοι λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ.

Και ατομικές συμβάσεις

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα κληθούν να καταρτίσουν ατομική σύμβαση εργασίας με την οποία θα προσδιορίζεται επακριβώς το ποσό των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους. «Σε περίπτωση άρνησης υπογραφής ατομικής σύμβασης εργασίας θα εφαρμοστούν οι προκύπτουσες μειώσεις στο σύνολό τους» ενώ βασικό προσάρτημα της ατομικής σύμβασης αποτελεί ο Κανονισμός Εργασίας. Το πλέον επίμαχο στοιχείο του Κανονισμού είναι η πρόβλεψη για πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. «Η Εταιρεία δικαιούται να καθορίζει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της, τηρώντας τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η Εταιρεία απασχολεί το προσωπικό της εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις περί ωραρίου εργασίας. Η Εταιρεία, ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ορίζει για όλους ή για κατηγορίες εργαζομένων της οποιαδήποτε μορφή ελαστικού ωραρίου ή ωραρίου κατά βάρδιες ή διακεκομμένου ωραρίου και να μετατρέπει ή να καταργεί αυτό μέσα στο πλαίσιο και τις διαδικασίες της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 10 του Κανονισμού τον οποίο πρέπει να προσυπογράψουν ως συμπλήρωμα της ατομικής σύμβασης.

«Εποχές φοβέρας»

«Στον καινούργιο Ε.Κ. προσωπικού που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές υπάρχει ο όρος ότι ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής μπορούν να τιμωρήσουν με στέρηση μισθού για 5, 10, 15 μέρες χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Αυτές οι δικαιοδοσίες παραπέμπουν σε εποχές φοβέρας» σημειώνει ο Λάμπρος Παφλιάς, αναπληρωτής γραμματέας δημοσίων σχέσεων του σωματείου CTS και μέλος του Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. «Η βουλιμία της Deutsche Telekom για όλο και περισσότερα υπερκέρδη, η αλαζονεία και η απληστία των στελεχών της στην Ελλάδα να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερα μπόνους και φαραωνικές αποδοχές μάς έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση που είναι ζήτημα χρόνου… πότε θα εκραγούμε!». Προσθέτει δε ότι o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ αποδοχές τον χρόνο ενώ ο μισθός του τεχνικού με τη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί όχι μόνο πέφτει στα 700 ευρώ αλλά του ψαλίδισαν το επίδομα φύλαξης τέκνων κα του κατάργησαν τον λογαριασμό νεότητας που υπάρχει από τη δεκαετία του ’60!». Ταυτοχρόνως όμως είναι και αισιόδοξος: «Το ακηδεμόνευτο και αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύουμε τόσα χρόνια σαν ΑΣΕ συγκροτείται και δρομολογεί τη λύση. Τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα»!

«Οι εκρήξεις των εργαζομένων στην e-food και στην Cosco… και η κινητικότητα που προκάλεσαν στους τεχνικούς του ΟΤΕ αποτελούν τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι εμείς η “νέα εργατική βάρδια”… θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω!» προσθέτει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή στα ναυτιλιακά πρακτορεία
Τη δυνατότητα που έχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να καταργήσουν στην πράξη, με συμφωνία των μερών, επιβλαβείς εργατικές διατάξεις αναδεικνύει η κλαδική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στα πρακτορεία...
Ποτέ την Κυριακή στα ναυτιλιακά πρακτορεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
Υποχρεωτική και με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, κηρύχτηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό, μετά και τη σχετική εισήγηση του Ανώτατου...
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε μπορούν να ζητήσουν τηλεργασία οι εργαζόμενοι
Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr αναρτήθηκε από χθες το σχέδιο ΚΥΑ με τις παθήσεις, τα νοσήματα ή τις αναπηρίες που μπορούν να επικαλεστούν τεκμηριωμένα οι εργαζόμενοι για να αιτηθούν τηλεργασία, υπό την...
Πότε μπορούν να ζητήσουν τηλεργασία οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους
Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του ΟΑΕΔ θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή ● Αλλαγές και στο σύστημα αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας