• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.3°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  6 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  8 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 9.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.1°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 7.7°C
  1 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

50 ευρώ τον μήνα ροκανίζει ο πληθωρισμός

 • A-
 • A+
Οι αυξήσεις ψαλιδίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εξουδετερώνουν την αντισταθμιστική δύναμη του πακέτου κατά της ενερ- γειακής ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ● Εξαντλούνται τα δημο- σιονομικά περιθώρια, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνά το 7,7% του ΑΕΠ.

Bαριές απώλειες στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών που φτάνουν σε μήνα τα 17,7 ευρώ προκαλεί η εκτίναξη του τιμάριθμου στο 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.

Σε ετήσια βάση η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα σε μέσα επίπεδα, εάν προσμετρηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες καθώς το κύμα ανατιμήσεων δεν αναμένεται να «ξεφουσκώσει».

Η έξαρση της ακρίβειας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι πέρα από τα πλήγματα που προκαλεί στα εισοδήματα απειλεί με σοβαρή συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης στο τρίτο τρίμηνο του 2021, που αποτελούν πυξίδα για το εύρος της φετινής αύξησης, όπου για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις υπονομεύουν παράλληλα την αντισταθμιστική ισχύ του πακέτου στήριξης που χθες αυξήθηκε στα 620 εκατ. ευρώ βάζοντας στο τραπέζι νέα σενάρια ενίσχυσης και επέκτασης των παρεμβάσεων για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το νέο έτος όπου τα χτυπήματα από την ακρίβεια θα είναι σφοδρότερα. Αλλωστε τα δημοσιονομικά περιθώρια για φέτος έχουν εξαντληθεί μετά το απαγορευτικό από το πρωτογενές έλλειμμα που ξεπερνά την κόκκινη ζώνη του 7,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών, το ράλι των τιμών δεν πρόκειται να κοπάσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί, περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει, και ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος μέσα στο 2021 με σταδιακή αποκλιμάκωση μέσα στο 2022.

Ολα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Νοέμβριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ. Οι τιμοληψίες της Στατιστικής Υπηρεσίας στην αγορά σηματοδοτούν άνοδο του δείκτη, πάνω από το φράγμα του 4%, κυρίως λόγω των τρελών ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής. Ηδη τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ καθώς καταφτάνουν «καυτοί» λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%-80% και οι οποίες δεν εξουδετερώνονται από τα ποσά της κρατικής επιδότησης. Την ίδια ώρα το κόστος για απλά είδη πρώτης ανάγκης πολλαπλασιάζεται με φρενήρεις ρυθμούς με αποτέλεσμα το καλάθι της νοικοκυράς να γεμίζει πλέον με μεγάλη δυσκολία.

Η ενέργεια είναι ο βασικός πυροδότης του πληθωρισμού ο οποίος από 1,9% τον Αύγουστο ανέβηκε στο 2,2% τον Σεπτέμβριο για να φτάσει στο 3,4% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο φυσικό αέριο (132,3%), στα αεροπορικά εισιτήρια (30%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (45,9%), στα καύσιμα (22,3%), στο ηλεκτρικό (18,9%), ενώ λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής, όπως ελαιόλαδο (22%), αρνί και κατσίκι (16,3%), πουλερικά (8,5%), ψάρια νωπά (7,9%), ψωμί (3,9%), κ.ά. Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου, φέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο (23,6%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (21,3%), στο φυσικό αέριο (21,2%), στον ηλεκτρισμό (18%) κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
Λίβας που καίει τα εισοδήματα ο πληθωρισμός, καθώς τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκε στο υψηλότερο σημείο μετά το 2010, στο 5,1% από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ έρχονται αυξήσεις-φωτιά μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός σε κλοιό αβεβαιότητας
Ομικρον, ακρίβεια και πληθωρισμός, ο οποίος καλπάζει προς το 5% για τον μήνα Δεκέμβριο, πυροδοτούμενος από το παλιρροϊκό κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, αποτελούν σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του...
Προϋπολογισμός σε κλοιό αβεβαιότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
Το άλμα του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ● Αύξηση-σοκ 180% στο αέριο.
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αντοχές της ανάπτυξης θα κριθούν στο «φίνις» του έτους
Στο 13,4% η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο με όχημα τον τουρισμό και τις εξαγωγές ● Αγνωστος «Χ» το τελευταίο τρίμηνο λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης.
Οι αντοχές της ανάπτυξης θα κριθούν στο «φίνις» του έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας