• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%

Η νικηφόρα απεργία ξεκίνησε έπειτα από τον θάνατο, στις 25 Οκτωβρίου, του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ την ώρα που δούλευε

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη νίκη των λιμενεργατών

 • A-
 • A+
Τελεσφόρησε ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) ● Η εργοδοσία υπαναχώρησε κάνοντας δεκτά τα περισσότερα αιτήματά τους ● Η γενική συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ αποφασίζει σήμερα αν θα αναστείλει τη 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει

Μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά και του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ πέτυχε χθες το βράδυ ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους, που ακολούθησε μετά τον θάνατο στις 25 Οκτωβρίου του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ την ώρα που δούλευε. Η ΕΝΕΔΕΠ έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποίηση γιατί ο δίκαιος αγώνας που έδωσε 7 ημέρες, κόντρα στις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν από την εργοδοσία αλλά και από τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά για αναστολή των κινητοποιήσεών τους, απέφερε σημαντικά αποτελέσματα.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής μιλώντας στο εργατικό συλλαλητήριο που γινόταν στον Πειραιά εν μέσω χειροκροτημάτων ανακοίνωσε την είδηση λέγοντας πως «η εργοδοσία, κάτω από την πίεση της οργανωμένης πάλης, αναγκάστηκε να κάνει δεκτά τα περισσότερα αιτήματά τους». Μετά τις εξελίξεις, σήμερα το πρωί πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ προκειμένου να αποφασίσει αν θα αναστείλει την 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για σήμερα και αύριο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, έκανε λόγο για «μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά, που ήδη έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες παρακαταθήκες της εργατικής τάξης» και σημείωσε ότι οι λιμενεργάτες έδειξαν για άλλη μια φορά σε όλη την εργατική τάξη το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Οι εξελίξεις ανακοινώθηκαν και στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από τον Δημήτρη Λινάρδο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΕΔΕΠ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρώτη νίκη, που «όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι θα την κατοχυρώσουμε στην πράξη, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ΣΣΕ».

Τα αιτήματά τους ήταν:

● Να διελευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του Δημήτρη.
● Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφάλειας.
● Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα.
● Να μετατραπεί η πόστα σε 6άρα από 4άρα (6 άτομα ανά βάρδια σε κάθε πόστο).
● Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Εκτός από το τελευταίο, τη ΣΣΕ δηλαδή, αίτημα το οποίο θα συνεχίσουν να διεκδικούν, όλα τα υπόλοιπα ικανοποιήθηκαν με μια μικρή διαφοροποίηση στην πόστα: ζητούσαν 6άρα και πήραν 5άρα (πέντε άτομα δηλαδή ανά βάρδια και όχι τέσσερα που ήταν μέχρι σήμερα). Το σημαντικό είναι επίσης η κατάργηση των κόντρα βαρδιών, γεγονός που δείχνει πως η εργοδοσία αποδέχτηκε ότι υπήρχαν κόντρα βάρδιες αν και κατά καιρούς το διέψευδε και πως όλα όσα υποστήριζαν οι εργαζόμενοι τόσο καιρό ήταν απόλυτα δικαιολογημένα.

Παρέμβαση Πλακιωτάκη

Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να λήξει ομαλά το θέμα και υπέρ των εργαζομένων αλλά και υπέρ της ομαλότητας της λειτουργίας του λιμανιού, είχε αναλάβει από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει την άποψη ότι κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν δίκαια.

Σημειώνεται ότι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται από το 2009 η ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική εταιρείας της Cosco, εργάζονται 2.100 άτομα με τους περισσότερους εργαζόμενους να ανήκουν στην εργολαβική εταιρεία DPort Servises που έχει αναλάβει τη λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) για λογαριασμό της ΣΕΠ. Την προβλήτα Ι διαχειρίζεται ο ΟΛΠ Α.Ε. στον οποίο εργάζονται περίπου 1.000 άτομα.

Και ως επίλογο, ας χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκου Μπεκρή, προς τους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων: «Φωνάζουμε για τα θέματα της ασφάλειας και της υγείας τόσα χρόνια, σακάτηδες είμαστε, τις μέσες μας και τα χέρια μας έχουμε αφήσει εδώ πάνω. Η πόστα δεν θα παραμείνει 4άρα για να υπάρχει καθαρό μυαλό, να υπάρχει ξεκούραση και να προστατεύει ο ένας τον άλλον. Εχουμε ένα λιμάνι που πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα στις πλάτες τις δικές μας και το παραμύθι που λένε ότι δεν έχουμε βάλει ένα ευρώ, εμείς έχουμε βάλει τα σώματά μας, την υγεία μας και πλέον έχουμε νεκρό έναν συνάδελφο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία 1 και 2 Δεκεμβρίου στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, έπειτα από απόφαση του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ με βασικό αίτημα την...
Απεργία 1 και 2 Δεκεμβρίου στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέστειλαν οι νικητές λιμενεργάτες της Cosco, από Δευτέρα αγώνας για ΣΣΕ
Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού έγινε στο λιμάνι του Πειραιά η γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) ΕΝΕΔΕΠ, μετά την επιτυχή έκβαση της πολυήμερης απεργίας...
Ανέστειλαν οι νικητές λιμενεργάτες της Cosco, από Δευτέρα αγώνας για ΣΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαίωση για τους λιμενεργάτες
Με μια σημαντική νίκη για τους ίδιους, αλλά και για το εργατικό κίνημα, ολοκληρώθηκε χθες και επίσημα ο πολύμηνος δίκαιος αγώνας των λιμενεργατών στις δύο προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Δικαίωση για τους λιμενεργάτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξε ο δρόμος για υπογραφή ΣΣΕ στην Cosco
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ να διαμορφώσει σχέδιο για ΣΣΕ, με βάση και την τελευταία οικονομική πρόταση της εργοδοσίας, αλλά και με δικές τους οικονομικές και θεσμικές...
Άνοιξε ο δρόμος για υπογραφή ΣΣΕ στην Cosco
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
Το λιμάνι λειτουργεί κανονικά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς η απεργία της ΕΝΕΔΕΠ (σωματείο εργαζομένων) έληξε προσωρινά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανασυντάξουν δυνάμεις και να αξιολογήσουν τα...
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολύωρη συνάντηση στο υπ. Ναυτιλίας για τα αιτήματα των εργαζομένων της Cosco
Στις 6 Μαΐου η εργοδοσία καταθέτει νέα πρόταση, την οποία θα αξιολογήσουν οι εργαζόμενοι και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Πολύωρη συνάντηση στο υπ. Ναυτιλίας για τα αιτήματα των εργαζομένων της Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας