• Αθήνα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 13.8°C / 16.8°C
    3 BF
    70%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.3°C / 14.9°C
    0 BF
    83%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 10.0°C / 15.5°C
    2 BF
    81%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 6.9°C / 10.0°C
    1 BF
    87%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    0 BF
    76%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 14.4°C
    0 BF
    85%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 8.4°C / 9.4°C
    1 BF
    53%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.9°C / 10.9°C
    2 BF
    81%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 13.3°C
    3 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    1 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    2 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.3°C / 15.3°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.2°C / 14.2°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.7°C / 12.9°C
    1 BF
    74%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 9.5°C / 15.6°C
    2 BF
    65%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.3°C / 14.8°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 14.0°C / 16.9°C
    1 BF
    55%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    86%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 9.7°C / 12.8°C
    1 BF
    68%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.9°C / 8.9°C
    2 BF
    80%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βασίλισσα» της φτώχειας η Κ. Μακεδονία

  • A-
  • A+
Στο 22% το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ● Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημική κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά κομμάτια του πληθυσμού, ειδικά στα φτωχότερα τμήματα, πολύ πριν κλείσει η περιφέρεια τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές της από την απαξίωση του εργατικού δυναμικού της τα μνημονιακά χρόνια.

Φτωχότερα έναντι αυτών της Αττικής αλλά και των άλλων περιφερειών της χώρας παραμένουν τα νοικοκυριά στην Κεντρική Μακεδονία (με πληθυσμό περίπου κατά 50% μικρότερο της περιφέρειας Αττικής, περίπου 1.872.100 άτομα) σύμφωνα και με την πρόσφατη περιφερειακή μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (με τίτλο «Εργαζόμενοι και Εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, Επισφάλεια και Επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή») που παρουσιάστηκε χθες στο περιθώριο της ΔΕΘ, από τους ερευνητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (Κ. Γουρζής και Στ. Γκιάλης) παρουσία και του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κων. Ζέρβα, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία του Δήμου (του μεγαλύτερου εργοδότη της πόλης με 4.000 εργαζόμενους) με το ΙΝΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τη βελτίωση των μεταμνημονιακών δεικτών και σε αντίθετη φορά από την εθνική τάση, ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται σταθερά. Μάλιστα, τη διετία 2018 - 2020, το ποσοστό σε κίνδυνο φτώχειας άγγιξε το 21,7%, εμφανίζοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2018. Το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αναμένεται να καταγραφεί αυξημένο και το 2021.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η επισήμανση των μελετητών για την περιφέρεια που «είδε τον πληθυσμό φτώχειας να αυξάνεται ακόμη και πριν από την πανδημική κρίση, ενώ στην Αττική και στο σύνολο της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό υποχωρούσε».

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της φτώχειας ήταν η ανεργία, μετά και την εκτεταμένη κατάρρευση στον κλάδο των κατασκευών, όπου, μέσα σε μία δεκαετία, χάθηκε μία στις δύο θέσεις εργασίας, αλλά και η ελεύθερη πτώση του εμπορίου που κατέστρεψε 50.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2009-2014, όταν η καθαρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε την εξαετία μέχρι το 2018 δεν επέφερε και την ανάκτηση των απωλειών στην απασχόληση.

«Παρά την ευμεγέθη αγορά εργασίας της και τη σημασία του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δεν κατατάσσεται ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες με υψηλό συνολικό και κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντιθέτως, βρίσκεται περίπου στο 80% του εθνικού μέσου και στο 50% του μέσου περιφερειακού ΑΕΠ στην Ε.Ε. το 2019», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία διαπιστώνει ότι η πανδημική κρίση βρήκε την Κεντρική Μακεδονία σε επισφαλή θέση.

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι, κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-2019), οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες. Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την εξάπλωση αυτών των μορφών απασχόλησης, με τους μισθούς για μερική και προσωρινή απασχόληση σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα, οι αμοιβές για τη μερική απασχόληση βρίσκονται στον αντίποδα. Ετσι, παρατηρείται μια πόλωση του εργατικού δυναμικού εκεί μεταξύ ενός κεντρικού πυρήνα απασχολούμενων και μιας δεξαμενής - κακοπληρωμένου - ευέλικτου ή/και περιστασιακού προσωπικού. Ο μέσος μισθός υπολείπεται του εθνικού μέσου, καθώς υπολογίστηκε στα 880 ευρώ, με τον μέσο μισθό για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου να κυμαίνεται στα 650 ευρώ.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε, τη διετία 2018 - 2020, και η αγροτο-βιομηχανική παραγωγή, ενώ την περίοδο 2014 - 2018, μεγεθύνθηκε ο κλάδος υγείας και πρόνοιας κατά 38% και ανάλογη αύξηση, την ίδια περίοδο, παρουσιάζουν οι μεταφορές και ο τομέας της αποθήκευσης.

▶ «Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο χρόνο τυπικής εργασίας σε όλη την Ε.Ε., το δεύτερο υψηλότερο παρατεταμένο ωράριο (από 49 ώρες και άνω) και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τελευταία νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θα επιδεινώσει αυτά τα μεγέθη στην αγορά εργασίας, η οποία από άποψη ποιότητας απασχόλησης βρίσκεται στη χειρότερη θέση σχεδόν από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα εξαρτηθεί μόνο από το εάν ανακάμψει η απασχόληση», Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

▶ «Η οικονομία και η εργασία είναι σε φάση βαθύτερου μετασχηματισμού, στον οποίο συνέβαλε πολύ και η πανδημία. Βασικά στοιχεία των αλλαγών, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη οικονομία και η ψηφιακή αλλαγή. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι ουδέτερος. Εχει πρόσημο. Τα συνδικάτα και το ΙΝΕ οφείλουν να παρεμβαίνουν με κατευθύνσεις, θέσεις τεκμηριωμένες και φιλοσοφία, γιατί αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι δίκαιος, ώστε να έχει όσο γίνεται μικρότερες ανισότητες. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τελευταία δεν ακολουθεί τη μεταστροφή που επιδεικνύει η Ε.Ε. από τους σκληρούς κανόνες της δεκαετίας 2010-2020», Χρήστος Γούλας, διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ε.Ε.
Η αυθόρμητη κραυγή «ήταν η κακιά η (χ)ώρα» κρύβει τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή του πιο δυναμικού κομματιού του πληθυσμού που εδώ και πάνω από μια δεκαετία υφίσταται τα χαστούκια των επάλληλων κρίσεων.
Η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσίμπησε η ανεργία τον Ιούλιο
Μικρή αύξηση σημείωσε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ανήλθε σε 12,6% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 14,1% τον Ιούλιο του 2021 και...
Τσίμπησε η ανεργία τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
Τις μισές θέσεις καλύπτουν ήδη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι ● Το ύψος του επιδόματος μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ το τρίμηνο για τα προγράμματα, ενώ η επιμόρφωση θα ξεκινήσει μετά το...
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
Η ολική επαναφορά της τουριστικής κίνησης στα προ του 2019 επίπεδα και η αυξημένη ζήτηση προσωπικού δεν αντανακλώνται στα ποσοστά της εγγεγραμμένης ανεργίας.
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωδυσφορία και απαισιοδοξία
Aν, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για την Ε.Ε., στην Ελλάδα φαίνεται να συντηρείται ο...
Ευρωδυσφορία και απαισιοδοξία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκρηξη απολύσεων τον Μάιο
Σε 118.881 ανήλθαν οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας από 58.391 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021 • Μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνεται στο επάγγελμα του σερβιτόρου
Έκρηξη απολύσεων τον Μάιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας