Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.7° 8.2°
3 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
9.1° 4.6°
1 BF
65%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.6° 6.0°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
80%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
4.1° 2.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
5°C
5.7° 5.0°
2 BF
74%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
1.8° 1.4°
2 BF
64%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
4.1° 4.1°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.8°
2 BF
89%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 7.9°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.8° 10.5°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.7° 7.9°
1 BF
62%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.4° 8.9°
2 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
4°C
4.6° 3.9°
0 BF
87%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.5°
0 BF
75%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.8° 14.3°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.4° 8.4°
0 BF
84%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 4.7°
1 BF
71%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
2°C
2.3° 2.3°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου, 2023

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 1 στις 4 επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους

Η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνει πως ένα σημαντικό ποσοστό από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα καταγράφεται ότι σχεδόν παρόμοιο ποσοστό θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στο προσεχές μέλλον. 

Ειδικότερα, στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις εν λόγω επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό, οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων), γίνεται λόγος για ένα νέο πρόβλημα: τη σημαντική άνοδο των τιμών που μειώνει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά σε εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων (23,6%) που δήλωσε πως αύξησε τις τιμές του. Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα (22,2%) είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε τέτοιου είδους έρευνα. 

→ κάντε κλικ για να διαβάσετε το γράφημα

Σημειώνεται επίσης ότι η αύξηση των τιμών είναι μια πρόδρομη ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων που θα δεχθούν όλες οι οικονομίες. Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις υφεσιακές τάσεις που μπορεί να προκληθούν από τη συνέχιση της πανδημίας εγκυμονούν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, φαινόμενο που εκδηλώθηκε από το 1973 και ταλάνισε όλες τις οικονομίες για μία δεκαετία. Επομένως κρίσιμος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

Ρευστότητα και βιωσιμότητα

Εξάλλου, αν και σημειώνεται πως τα μέτρα στήριξης και η άρση των περιορισμών έχουν επιτρέψει στις επιχειρήσεις να παραμείνουν «ζωντανές», εντούτοις υπογραμμίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας.

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το πρόβλημα για τις ΜμΕ και διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει χρόνιο, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης. Το παρατεταμένο διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές υπολειτούργησαν (ή δεν λειτούργησαν) τις έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα, διατηρώντας υψηλά τον κίνδυνο βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, παρά μάλιστα τα μέτρα στήριξης που υιοθετηθήκαν.

Έτσι, υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα. Συγκεκριμένα, 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Μάλιστα 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα

Δεν θεωρείται, συνεπώς, παράδοξο που το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς του το επόμενο διάστημα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (36,7%).

Η τριπλή πρόκληση

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μεσοπρόθεσμα, μεγάλο μέρος των ΜεΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ισχυρή τριπλή πρόκληση στη «μετά Covid-19 εποχή» που περιλαμβάνει:

 την ανάγκη προσαρμογής στις υφιστάμενες ψηφιακές προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιμάκωση του νέου τεχνολογικού κύματος και την έλευση της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

 την αντιμετώπιση ενός διαρκώς επιταχυνόμενου ψηφιοποιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, ως συνέπεια και των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, που θα οξύνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ψηφιακά προηγμένων και λιγότερο ψηφιακά ανεπτυγμένων επιχειρήσεων.

 την επιβίωση, λειτουργία και ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Με βάση αυτά, οι σχετικές ψηφιακές πολιτικές οφείλουν να εμπεριέχουν στοιχεία άμεσης παρέμβασης αλλά και μακροπρόθεσμης προοπτικής ως προς τις αναγκαίες πολιτικές ψηφιακής ανάπτυξης, μετασχηματισμού και οικονομικής επιβίωσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην μετά Covid-19 ψηφιακή εποχή.

► Ακολουθεί όλη η έρευνα:

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 1 στις 4 επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας