Το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα και η χαμηλή βάση εκκίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έδωσαν ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το οποίο στο β΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε εκρηκτική αύξηση 16,2%.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%. Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν αναμενόμενη όπως είχαν καταδείξει οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το οικονομικό επιτελείο βαδίζει ολοταχώς στην αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% εφέτος με τον πήχη να τοποθετείται πάνω από το 4%.
Η αναθεώρηση θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Σημειώνεται ωστόσο ότι αντίστοιχες και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες επιδόσεις είχε συνολικά η Ε.Ε. και η ευρωζώνη, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ το β τρίμηνο σε σχέση με του 2020, 14,3% και 13,8%, ενώ υψηλότερη επίδοση από της Ελλάδας είχαν η Ιρλανδία (21,1%), η Ισπανία (19,8%), η Γαλλία (18,7%), αλλά και η Κύπρος (17,3%). Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,8% % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα η αύξηση ήταν μόλις 0,6%.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β' τριμήνου 2021 και β' τριμήνου 2020:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).
Ενώ, μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).
«Ισχυρή ανάκαμψη» βλέπει ο Σταϊκούρας
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προβεί σε πανηγυρικές δηλώσεις, υποσχόμενος θετικές εξελίξεις για τους πολίτες.
Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%.
Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων.
Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας