• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  4 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  3 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  5 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%

Πάνος Τσακλόγλου, Γιάννης Βρούτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευφροσύνη Κουσκουνά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης

 • A-
 • A+
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκθέτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποκαλύπτοντας τα δυσθεώρητα μακροχρόνια βάρη της μετάβασης στο νέο σύστημα - «Λογιστικό το κόστος» επιμένει ο υφυπουργός Εργασίας

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Η αβεβαιότητα για το κόστος μετάβασης και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κι επομένως των φορολογουμένων για τη, μετά δεκαετία, υποσχετική αύξησης των επικουρικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ στους νέους που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ατομικές μερίδες, από 1.1.22, ενισχύθηκε στην ακρόαση των φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Ομως, ενισχύεται και από τη συνεχιζόμενη σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναγκαστικά θα σπάσει όταν η Κομισιόν απαντήσει στην ερώτηση που έχει υποβληθεί από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με την ελπίδα ότι οι απαντήσεις θα δοθούν εγκαίρως (κάτι μάλλον απίθανο) πριν γίνει νόμος του κράτους το νέο ασφαλιστικό, ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή ποιο θα είναι το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, ποια η εν γένει δημοσιονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει και ποια η επίδρασή του στο δημόσιο χρέος.

Δυο ήταν τα βασικά στοιχεία της συνεδρίασης που ενέτειναν την ανασφάλεια για το εγχείρημα που θα κληθούν να υπερψηφίσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αφού κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έδωσε θετική ψήφο στην Επιτροπή.

Η Φ. Κουσκουνά, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, απαντώντας σε ερωτήματα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, επιβεβαίωσε δυο σημαντικές θέσεις:

1. Το κόστος της μετάβασης μπορεί να φτάσει στα 78 δισ. σε βάθος χρόνου.

2. Το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα πληροί τα κριτήρια της βιωσιμότητας μέχρι και το έτος 2070, όπως είχε άλλωστε επιβεβαιωθεί και στη «Μελέτη επάρκειας των συντάξεων» που είχε παραγγείλει ο τέως υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και είχε καταθέσει στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιό του για το ασφαλιστικό το 2020. Μάλιστα η μελέτη αυτή φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Π. Τσακλόγλου με την τότε μία ιδιότητά του ως πανεπιστημιακού.

«Οσον αφορά το ερώτημα για τη μελέτη που κατατέθηκε το 2020 για τη βιωσιμότητα του συστήματος, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις που ισχύουν για την κύρια ασφάλιση, δηλαδή δίνοντας εθνική σύνταξη και ένα κομμάτι ανταποδοτικό, φαίνεται ότι από τη μέση της προβολής και μετά, το ανταποδοτικό κομμάτι καλύπτεται από τις εισφορές. Διότι η εθνική σύνταξη καλύπτεται από τη φορολογία. Αυτό είναι ένα κριτήριο για να χαρακτηριστεί το σύστημα βιώσιμο» είπε η κ. Φ. Κουσκουνά. «Επίσης, στην επικουρική προβλέπεται ότι ελέγχεται το ετήσιο αποτέλεσμα και εφόσον αυτό είναι θετικό, τότε δίνονται και αυξήσεις. Οταν δεν είναι θετικό, τότε οι αυξήσεις δεν δίδονται μέχρι να ξαναγυρίσει το αποτέλεσμα θετικό. Συνεπώς, με την εφαρμογή των διατάξεων το σύστημα που παρουσιάζεται στη μελέτη του 2020 δείχνει ότι είναι βιώσιμο. Επίσης, ανέφερα στην πρωτολογία μου ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή χρησιμοποιεί τις μακροοικονομικές υποθέσεις που δίνονται από την Κομισιόν και βασίζονται σε δημογραφικές προβολές της Eurostat, οι οποίες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία που συλλέγει από την ΕΛΣΤΑΤ» συνέχισε η πρόεδρος της ΕΑΑ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του κόστους μετάβασης, η κ. Κουσκουνά ήταν διαφωτιστική στα εξής: «Για τον υπολογισμό της παρούσας αξίας του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, έγινε χρήση 4 ονομαστικών επιτοκίων προεξόφλησης από 2,5% έως 4%, προκειμένου να αναδειχθεί η ευαισθησία των αποτελεσμάτων ως προς το προεξοφλητικό επιτόκιο. Η παρούσα αξία στο τέλος του ‘20 της επιπρόσθετης χρηματοδότησης για το παλιό σύστημα κυμαίνεται από 48 έως 78 περίπου δισ. ευρώ, ανάλογα με τα προαναφερόμενα επιτόκια. Παραδείγματος χάριν, με επιτόκιο προεξόφλησης 3,5%, αυτό είναι 56 δισ. ευρώ».

Φυσικά και υπήρξε αντίλογος από τον ίδιο τον υφυπουργό στα όσα μπορεί να συμπεράνει κανείς με βάση την τεχνοκρατική προσέγγιση της κ. Κουσκουνά. «Προσυπογράφω κάθε συγκεκριμένη λέξη που έγραψα για τη μελέτη επάρκειας» σημείωσε. «Η μελέτη επάρκειας, όμως, δεν αναφερόταν σε επικουρικές συντάξεις. Αναφερόταν στο σύνολο του συνταξιοδοτικού, δηλαδή, τη σύνταξη από όλες τις πλευρές και πράγματι, αυτό το πράγμα που έχουμε είναι το ότι μέσα στην κρίση μπορεί να μειώθηκαν και μειώθηκαν πολύ οι συντάξεις. Ομως, είχαμε δυο χαρακτηριστικά: Το ένα ήταν ότι έπεσαν λιγότερο από ό,τι έπεσε το μέσο εισόδημα. Το δεύτερο ήταν ότι οι περικοπές ήταν μεγάλες στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων, αλλά όχι τόσο πολύ στο κάτω» είπε.

Σε ό,τι αφορά το κόστος μετάβασης, o υφυπουργός επέμενε ότι πρόκειται για ένα κόστος και πραγματικό και... λογιστικό. «Σαφέστατα, αυτό το κόστος μετάβασης είναι υπαρκτό. Είναι, όμως, λογιστικό κόστος μετάβασης, είναι ένα πράγμα που πραγματικά δεν πρόκειται να κοπεί καμία σύνταξη. Θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό. Ηθελα πολύ να είναι ο κ. Ρομπόλης, γιατί πραγματικά τον εκτιμώ και ήθελα να του θέσω αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα: Γίνονται επενδύσεις. Καμία επίδραση δεν έχει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν; Αν έχει επίδραση στο ΑΕΠ, αυτό δεν αυξάνει τα δημοσιονομικά έσοδα; Δεν μειώνει αυτό το κόστος που μας λέει για το ακαθάριστο που είπα προηγουμένως;» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, επιβεβαιώνοντας ότι το όλο εγχείρημα είναι οικοδομημένο πάνω σε έναν ιδεατό ρυθμό ανάπτυξης που κανείς δεν μπορεί να τον εγγυηθεί. Ούτε καν οι εξ επαγγέλματος μελλοντολόγοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς μεταβατική περίοδο για τις πρόωρες συντάξεις
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος των δημόσιων υπαλλήλων που παραιτήθηκαν εμπιστευόμενοι την εγκύκλιο και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ● Σιβυλλική η απάντηση του...
Προς μεταβατική περίοδο για τις πρόωρες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλογές δείχνει το «μαγείρεμα» για τις εκκρεμείς συντάξεις
Είναι χαρακτηριστικές οι τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για μείωση των εκκρεμών συντάξεων στις 73.000 από τις 150.000 συντάξεις. Τι ακριβώς αποκρύπτει;
Εκλογές δείχνει το «μαγείρεμα» για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
Το υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στο κύμα συνταξιοδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τα τέλη του ʹ21 μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε θέλουν και χωρίς περιορισμούς.
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αβέβαιο όφελος, τεράστιο ρίσκο για τους ασφαλισμένους
Για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραδέχεται ότι το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα θα φτάσει τα 56 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.
Αβέβαιο όφελος, τεράστιο ρίσκο για τους ασφαλισμένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή η ανταπόκριση για τις προκαταβολές συντάξεων
Οι συνταξιούχοι χαλάνε το αφήγημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τον μποναμά «προκαταβολής σύνταξης» μέχρι το Πάσχα καθώς η πλειονότητα όλων όσοι είναι σε πολύχρονη αναμονή διστάζουν να υποβάλουν...
Μικρή η ανταπόκριση για τις προκαταβολές συντάξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας