• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποθαλάσσιο «δώρο» άνω του 1 δισ. στους ομίλους ΑΠΕ

 • A-
 • A+
Με φωτογραφική τροπολογία απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επενδύσουν σε δικά τους δίκτυα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στα δίκτυα που κατασκευάζονται ή ήδη λειτουργούν με δημόσιο χρήμα ● «Δεν θέλουμε να προκληθεί παραπάνω κόστος», λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● «Εχετε καταλύσει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας», τονίζει ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

Δώρο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έδωσε η κυβέρνηση με τροπολογία της ύστατης στιγμής. Με το άρθρο 3 μιας τροπολογίας με μορφή… νομοσχεδίου (καθώς περιλαμβάνει συνολικά 12 άρθρα!) που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο, απαλλάσσονται οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου των ΑΠΕ από το κόστος κατασκευής ανεξάρτητων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων ηλεκτροδότησης της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα (μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να αδειοδοτηθούν για την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ, π.χ. αιολικών πάρκων, στα νησιά) και θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τα έργα διασυνδέσεων που έχουν κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστούν με δημόσιες δαπάνες.

Η χρονική συγκυρία της τροπολογίας μοιάζει από μόνη της αποκαλυπτική: κατατέθηκε όχι μόνο μερικές ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκε, αλλά και μόλις ένα 24ωρο πριν τεθεί (σήμερα) προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις συμβάσεις της χρηματοδότησης (επιδοτήσεις και δάνεια) από τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (το περίφημο «Ελλάδα 2.0»), το οποίο περιλαμβάνει ως εμβληματικό έργο και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.

Αδειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ στα νησιά και στην Κρήτη έχουν εκδοθεί ακόμη και προ 10ετίας (π.χ. τα έτη 2010, 2011). Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αδειοδοτήθηκαν με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευάσουν οι ίδιοι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, ανεξάρτητες από το δημόσιο σύστημα, με δικές τους δαπάνες.

Αυτή η υποχρέωση των ομίλων τώρα αίρεται, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροπολογίας: «Εργα ΑΠΕ που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε προ της 1ης Ιανουαρίου 2016, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου, το οποίο αναπτύσσεται σε νησί ή σε σύμπλεγμα νησιών με πρόβλεψη υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας (…), δύναται να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής τής εν λόγω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, για τις περιπτώσεις που η φάση διασύνδεσης του νησιού ή των νησιών όπου εγκαθίστανται τα έργα με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας έχει ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024».

Δηλαδή η κυβέρνηση απαλλάσσει τους κατόχους αδειών από ένα βασικό κόστος της δικής τους επένδυσης, αλλά και από μια υποχρέωση που είχαν αναλάβει προκειμένου να αδειοδοτηθούν. Η ρύθμιση προωθείται τη στιγμή που τα νησιά και η Κρήτη έχουν «πλημμυρίσει» με ανεμογεννήτριες και ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται σε αδρές γραμμές ο βασικός κύκλος διασυνδέσεων της Κρήτης με την Πελοπόννησο (κόστους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί) και με την Αττική (κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογηθεί), ενώ το πιο περίπλοκο έργο, που αφορά τη διασύνδεση των Κυκλάδων (κόστους περίπου 400 εκατ. ευρώ), έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024…

Τα παραπάνω κόστη είναι ενδεικτικά της τάξης μεγέθους των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ –παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν το όφελος ακόμα και άνω του 1 δισ. ευρώ– που γλιτώνουν οι όμιλοι του κλάδου των αιολικών. Βασικοί ευνοούμενοι της κυβερνητικής τροπολογίας θεωρούνται οι: α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με εγκατεστημένες ή αδειοδοτημένες μονάδες ισχύος άνω των 5.100 MW), β) Ομιλος Κοπελούζου (περίπου 2.100 MW), γ) ΕΛΛΑΚΤΩΡ (κάτω από 1.000 ΜW).

Εγείρεται δε μείζον ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, καθώς η αρχική υποχρέωση της δημιουργίας ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης για την έκδοση άδειας είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για μικρότερες εταιρείες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

«Εχετε καταλύσει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας. Κατοχυρώνουν κάποιοι δικαιώματα όταν υποβάλλουν αίτηση για ένα έργο και τους το δίνετε με άλλη μορφή;», είπε στη Βουλή, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Σκρέκας, επιβεβαίωσε –εμμέσως πλην σαφώς– τον χαρακτήρα κυβερνητικού δώρου της τροπολογίας, επιχειρηματολογώντας ως εξής: «Αφού ήδη κατασκευάζονται διασυνδέσεις, δεν θέλουμε να προκληθεί παραπάνω κόστος με ακριβές ταρίφες. Δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε νέες γραμμές που δεν χρειαζόμαστε». Κατά τον υπουργό, η τροπολογία έρχεται να επιταχύνει τη λειτουργία αιολικών σταθμών και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων πράσινης ενέργειας που έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
Οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται για τα επιχορηγούμενα έργα, σε συνδυασμό με τα έργα για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - απολιγνιτοποίηση, φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ.
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ηχηρή και επίσημη πλέον διαφοροποίηση του Δημήτρη Καλλιντσάντση από τους χειρισμούς του αδελφού του Αναστάσιου στον όμιλο, δύο μέρες πριν από τη γ.σ. των μετόχων της εταιρείας που θα κρίνει τον έλεγχο της...
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «D-Day» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ο πόλεμος των κατασκευαστικών και οι... ιπτάμενοι Ολλανδοί ● Το παρασκήνιο και το πραγματικό διακύβευμα πίσω από την αντιπαράθεση για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου.
Η «D-Day» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα πράσινων δαπανών
Με προσαύξηση 100% θα εκπίπτουν το 2023, το 2024 και το 2025, οι δαπάνες επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για πράσινες επενδύσεις και ψηφιοποίηση.
Κίνητρα πράσινων δαπανών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας