• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.5°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 16.3°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  89%

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου παρουσιάζουν το νομοσχέδιο "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά" σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αβέβαιο όφελος, τεράστιο ρίσκο για τους ασφαλισμένους

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραδέχεται ότι το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα θα φτάσει τα 56 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες, με άγνωστες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος αλλά και στις παροχές των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα από το 2040 και μετά ● Μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές 2,5 δισ. είναι οι σίγουρα κερδισμένες της νέας ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης ● Ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο, πώς διαμορφώνονται οι «ατομικοί κουμπαράδες τους».

Ενα βέβαιο όφελος για τις ιδιωτικές εταιρείες, εγχώριες και ξένες, που θα μπορούν να διαχειρίζονται ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης, ύψους 2,5 δισ. ετησίως, ένα αβέβαιο όφελος για τους νέους ασφαλισμένους και ένα υψηλό ρίσκο για τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνοδεύουν το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι από την 1.1.2022.

Η χθεσινή παρουσίαση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου, που αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες, έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνο Τσακλόγλου, χωρίς ωστόσο να πείσει για την αποφυγή του τεράστιου κόστους μετάβασης που θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος της χώρας και τις εύθραυστες δημοσιονομικές ισορροπίες.

Παρότι για πρώτη φορά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχτηκε ότι το ακαθάριστο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα θα αγγίξει -σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- το ποσό των 56 δισ. ευρώ το 2070 και ότι το ετήσιο κόστος μετάβασης την πρώτη δεκαετία θα φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, η απουσία των σχετικών μελετών (θα κατατεθούν στη Βουλή με την εισαγωγή του σχεδίου νόμου) αποστερεί από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει για 15 ημέρες τα βασικότερα στοιχεία για την άρση των σοβαρών επιφυλάξεων που προκαλεί το κόστος αυτής της πρωτοβουλίας.

Ενα κόστος, που ακόμη κι αν αρχίσει να αυξάνεται από το 2040 και μετά, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ανατροπές ακόμη και στα λιγοστά οφέλη των παροχών που προβλέπονται για τους νέους ασφαλισμένους.

Πάντως, από τις τρεις αναμενόμενες μελέτες, σημαντικότερες είναι δύο, οι προβολές της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και η Μελέτη Βιωσιμότητας Δημοσίου Χρέους (από τον ΟΔΔΗΧ), ενώ αναμενόμενα προβλέπεται ότι θα είναι τα συμπεράσματα της Μακροοικονομικής Μελέτης του ΙΟΒΕ. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η αποσιώπηση χθες των πολύ πρόσφατων δεσμεύσεων Τσακλόγλου για επιστροφή των εισφορών ακέραια σε όλους όσοι δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο συνταξιοδότησης, καθώς και μιας σειράς άλλων θετικών προβλέψεων για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε αμελητέα την επίπτωση της μεταρρύθμισης στον λόγο χρέους/ΑΕΠ έως το 2030 και πολύ μικρή έως το 2040. Σημείωσε ότι η ωρίμανση του νέου συστήματος θα είναι αργή και προέβλεψε ότι το ποσοστό κάλυψης των ασφαλισμένων από τη νέα επικουρική θα ξεπεράσει το 50% το 2045 και το 90% το 2065, ενώ το αποθεματικό του νέου Ταμείου θα είναι ίσο με το 31% του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου αναφοράς (2070).

Μολονότι και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν πολλές φορές στην ανάγκη να ακολουθήσουμε την Ευρώπη, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που δεν επιβάλλουν υποχρεωτικά την ένταξη των ασφαλισμένων σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία (βλέπε σχετικό γράφημα). Αντιθέτως στην Ελλάδα το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για τους κάτω των 35 ετών κατά τα σουηδικά πρότυπα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση:

■ Tο TEKA ως ΝΠΔΔ θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί). Θα παραμείνει δημόσια (μένει να δούμε στο νομοσχέδιο πώς θα κατοχυρώνεται αυτό), θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία και θα επενδύει με αυστηρά και διαφανή κριτήρια.

■ Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

■ Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους) και δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.

■ Οι υφιστάμενες συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.

■ Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών -των ατομικών «κουμπαράδων»- θα γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα, ενός νέου Ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Επίσης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Τσακλόγλου, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του.

■ Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεαματική βελτίωση απονομής συντάξεων σε τ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ και ΤΣΑΥ
Tι συνέβη και οι άκρως προβληματικοί φορείς ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ, τα πρώην Ταμεία Υγειονομικών, Νομικών και Μηχανικών, κατόρθωσαν να αυξήσουν το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων από 90% έως 95%, την ώρα που...
Θεαματική βελτίωση απονομής συντάξεων σε τ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ και ΤΣΑΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» για την ιδιωτική επικούρηση
Για σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο από τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης μετά το 2030 προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η έκθεση αξιολόγησης.
«Κίτρινη κάρτα» για την ιδιωτική επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
Το υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στο κύμα συνταξιοδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τα τέλη του ʹ21 μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε θέλουν και χωρίς περιορισμούς.
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του...
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ
Ο ΕΦΚΑ ζητά από συνταξιούχους μηχανικούς να επιστρέψουν μέρος του ποσού που έλαβαν, με παρακράτηση έως και στο 15% της κύριας σύνταξης και ειδικής προσαύξησης που λαμβάνουν από το 2016.
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας