• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  4 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.8°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.0°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  5 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 10.5°C
  4 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.5°C / 2.5°C
  3 BF
  90%

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου παρουσιάζουν το νομοσχέδιο "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά" σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αβέβαιο όφελος, τεράστιο ρίσκο για τους ασφαλισμένους

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραδέχεται ότι το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα θα φτάσει τα 56 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες, με άγνωστες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος αλλά και στις παροχές των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα από το 2040 και μετά ● Μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές 2,5 δισ. είναι οι σίγουρα κερδισμένες της νέας ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης ● Ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο, πώς διαμορφώνονται οι «ατομικοί κουμπαράδες τους».

Ενα βέβαιο όφελος για τις ιδιωτικές εταιρείες, εγχώριες και ξένες, που θα μπορούν να διαχειρίζονται ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης, ύψους 2,5 δισ. ετησίως, ένα αβέβαιο όφελος για τους νέους ασφαλισμένους και ένα υψηλό ρίσκο για τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνοδεύουν το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι από την 1.1.2022.

Η χθεσινή παρουσίαση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου, που αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες, έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνο Τσακλόγλου, χωρίς ωστόσο να πείσει για την αποφυγή του τεράστιου κόστους μετάβασης που θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος της χώρας και τις εύθραυστες δημοσιονομικές ισορροπίες.

Παρότι για πρώτη φορά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχτηκε ότι το ακαθάριστο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα θα αγγίξει -σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- το ποσό των 56 δισ. ευρώ το 2070 και ότι το ετήσιο κόστος μετάβασης την πρώτη δεκαετία θα φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, η απουσία των σχετικών μελετών (θα κατατεθούν στη Βουλή με την εισαγωγή του σχεδίου νόμου) αποστερεί από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει για 15 ημέρες τα βασικότερα στοιχεία για την άρση των σοβαρών επιφυλάξεων που προκαλεί το κόστος αυτής της πρωτοβουλίας.

Ενα κόστος, που ακόμη κι αν αρχίσει να αυξάνεται από το 2040 και μετά, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ανατροπές ακόμη και στα λιγοστά οφέλη των παροχών που προβλέπονται για τους νέους ασφαλισμένους.

Πάντως, από τις τρεις αναμενόμενες μελέτες, σημαντικότερες είναι δύο, οι προβολές της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και η Μελέτη Βιωσιμότητας Δημοσίου Χρέους (από τον ΟΔΔΗΧ), ενώ αναμενόμενα προβλέπεται ότι θα είναι τα συμπεράσματα της Μακροοικονομικής Μελέτης του ΙΟΒΕ. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η αποσιώπηση χθες των πολύ πρόσφατων δεσμεύσεων Τσακλόγλου για επιστροφή των εισφορών ακέραια σε όλους όσοι δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο συνταξιοδότησης, καθώς και μιας σειράς άλλων θετικών προβλέψεων για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε αμελητέα την επίπτωση της μεταρρύθμισης στον λόγο χρέους/ΑΕΠ έως το 2030 και πολύ μικρή έως το 2040. Σημείωσε ότι η ωρίμανση του νέου συστήματος θα είναι αργή και προέβλεψε ότι το ποσοστό κάλυψης των ασφαλισμένων από τη νέα επικουρική θα ξεπεράσει το 50% το 2045 και το 90% το 2065, ενώ το αποθεματικό του νέου Ταμείου θα είναι ίσο με το 31% του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου αναφοράς (2070).

Μολονότι και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν πολλές φορές στην ανάγκη να ακολουθήσουμε την Ευρώπη, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που δεν επιβάλλουν υποχρεωτικά την ένταξη των ασφαλισμένων σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία (βλέπε σχετικό γράφημα). Αντιθέτως στην Ελλάδα το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για τους κάτω των 35 ετών κατά τα σουηδικά πρότυπα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση:

■ Tο TEKA ως ΝΠΔΔ θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί). Θα παραμείνει δημόσια (μένει να δούμε στο νομοσχέδιο πώς θα κατοχυρώνεται αυτό), θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία και θα επενδύει με αυστηρά και διαφανή κριτήρια.

■ Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

■ Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους) και δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.

■ Οι υφιστάμενες συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.

■ Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών -των ατομικών «κουμπαράδων»- θα γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα, ενός νέου Ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Επίσης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Τσακλόγλου, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του.

■ Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα «τρέξουν» οι νέες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ
Εως 31 Μαρτίου θα πιστωθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που είτε δεν έλαβαν είτε είδαν ελάχιστα ευρώ από την πρόσφατη αύξηση 7,75%.
Πώς θα «τρέξουν» οι νέες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ζητά το ΕΝΔΙΣΥ
Η επαναφορά της 13ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ και η καταβολή αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις είναι τα άλλα τρια απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο...
Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ζητά το ΕΝΔΙΣΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιους συνταξιούχους θα «ελεήσει» ο Χατζηδάκης
Εως τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους που έμειναν εκτός της ετήσιας αύξησης του 7,75% και εξειδικεύτηκαν χθες από τον υπουργό...
Ποιους συνταξιούχους θα «ελεήσει» ο Χατζηδάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποσχέσεις Χατζηδάκη
«Θα εξεταστεί πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκεια που κυριαρχεί σε μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων.
Υποσχέσεις Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας