• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%

Στη συνάντηση ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε θέμα επανεξέτασης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι οι συνέπειες από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες για την ελληνική οικονομία

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απότομη προσγείωση το 2022

 • A-
 • A+
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα η Ελλάδα σε σχεδόν μηδενικά ελλείμματα.

Γολγοθάς μεταρρυθμίσεων και βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκινά για την Ελλάδα προκειμένου να φθάσει σε μηδενικά ελλείμματα τον επόμενο χρόνο. Με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022 θα υπάρξει πρωτογενής δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 12 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα από το -7,2% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο -0,3% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς μέτρα εξοικονόμησης πόρων.

Είτε δηλαδή με περικοπές δαπανών είτε με αυξήσεις εσόδων είτε συνδυαστικά και από τα δύο. Τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνάντηση που έγινε χθες με αφορμή την επίσκεψη του δεύτερου στη χώρα μας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πίσω από τις κλειστές πόρτες και για τουλάχιστον μία ώρα, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και συζητούσαν για τα βάρη και τα χρέη που αφήνει πίσω της η πανδημία αλλά και για τις λύσεις που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση στη μετά κορονοϊό εποχή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε θέμα επανεξέτασης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι οι συνέπειες από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο το καλό νέο είναι ότι το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο παρά την τρομακτική αύξηση που σημείωσε το 2020. Η περσινή χρονιά έκλεισε με χρέος 341,023 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει να αντιστοιχεί πλέον στο 205,6% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 352,5 δισ. ευρώ ή στο 204,8% του ΑΕΠ. Επί της ουσίας ο κ. Ρέγκλινγκ έκλεισε το μάτι στην Αθήνα, καθησυχάζοντας τις ελληνικές αρχές για το περιεχόμενο της νέας μελέτης που συνέταξε η Κομισιόν για το ελληνικό χρέος και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα (Τετάρτη 26 Μαΐου) μαζί με τη 10η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

«Η αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας μακροπρόθεσμα θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ για να προσθέσει ότι «η επιτυχία της Ελλάδας, είναι η επιτυχία μας». Επισημαίνεται ότι ο ΕSM κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με τη μέση διάρκεια των δανείων ΕSM/EFSF να ανέρχεται στα 31 έτη. Ωστόσο, για να παραμείνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, να κερδηθεί το στοίχημα της ανάκαμψης μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη όμως ένταση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στις αποκρατικοποιήσεις, στο πρόγραμμα των αλλαγών που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα και με τους τομείς της Δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης αλλά και τις πολιτικές που αφορούν την ψηφιακή σύγκλιση και την πράσινη ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά με το ΑΕΠ της θα πάρει τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα
H έξαρση του κορονοϊού απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων...
Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια
Ευήκοα ώτα στον συναγερμό της κυβέρνησης για την πληθωριστική ζημιά στην οικονομία από τον βομβαρδισμό των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και το ρεύμα έτειναν οι θεσμοί, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα αναχώματα κατά...
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου
Φρέναρε μέσα στην πανδημική κρίση το κυβερνητικό σχέδιο για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών από το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα τα κρατικά φέσια να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις...
Στα 2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
Εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, προβλέπει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα με τους θεσμούς.
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος
Ελλειμμα υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω της καθοδικής πορείας των εσόδων και της ραγδαίας αύξησης των δαπανών για μέτρα στήριξης, τόκους και εξοπλιστικά προγράμματα, παρουσιάζει στο τέλος Απριλίου ο κρατικός...
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας