Παρά την επιβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση, η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο για επιστροφή στην όποια κανονικότητα με περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου δεν θα υπάρχουν ποια αγορές με click away και click inside, ενώ σήμερα αναμένονται οι προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει για άλλους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι οι διαδικασίες αυτές «δεν θα υπάρχουν στις 15 Μαΐου. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί όσον αφορά το εμπόριο, λέγοντας ότι «οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα».
Επίσης, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ληφθούν αποφάσεις γενικότερα για τη χρήση των sms, και το ενδεχόμενο κατάργησής τους, είπε ότι «συνολικά θα επανεξεταστούν μέχρι τις 14 του μήνα. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα έχουν τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθούμε ή να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε ως έχουμε ή αν θα αρθούν τελείως».
Όπως σημείωσε, «έχουμε μπροστά μας ένα 10ήμερο ή και λιγότερο από 10 ημέρες που πρέπει με κάθε τρόπο να πιέσουμε τον κόσμο που έχει το δικαίωμα να εμβολιαστεί να το κάνει, ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερο υγειονομικό χώρο για τις δραστηριότητες που ανοίξαμε».
Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα για το τρίωρο περιθώριο για αγορές που έχει επιβληθεί, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να τοποθετηθεί. Είπε πάντως ότι στην κυβέρνηση έχουν συζητήσεις για τη διαδικασία του ραντεβού και έχουν προετοιμάσει «εισήγηση για άρση του μέτρου στις 15 του μήνα για να επιστρέψουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα».
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για διάφορα ζητήματα.
Σύμφωνα με διαρροές ήδη από την Πέμπτη, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το άνοιγμα μουσείων, κινηματογράφων, θεάτρων και συναυλιών, στις εξής ημερομηνίες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι πιθανές ημερομηνίες είναι:
- 14 Μαΐου τα μουσεία
- 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά
- 29 Μαΐου θέατρα και συναυλίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δραστηριότητες αυτές θα επιτραπούν με τη χρήση μάσκας, self test και θερμομετρήσεις.
Άλλο θέμα είναι και η επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού επίσης θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή.
Πάντως, ήδη από την Τετάρτη έχουν ανακοινωθεί τα εξής:
- Από 8 Μαΐου επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
- Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
- Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
