• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού

 • A-
 • A+
Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας ● Αναπόφευκτη πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, παρά τις αρνήσεις της ΕΚΤ.

Τα δύο κορυφαία θέματα που απασχολούν τις τράπεζες, την κοινωνία και την κυβέρνηση είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς η πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθεια μείωσης του τεράστιου αποθέματος προβληματικών δανείων την ώρα που η ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ρευστότητα ώστε να επιβιώσουν γίνεται επιτακτική. Ωστόσο και τα δύο θέματα έχουν πολλά κεφάλαια με διαφορετικές αναγνώσεις.

Στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων, για τις τράπεζες η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου -τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις- και η επανέναρξη των πλειστηριασμών το νωρίτερο στις 15 Μαρτίου αποτελούν «καλά νέα». Από την άλλη πλευρά, για τους δανειολήπτες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αγχωτικές και επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας καταδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι εκτός τόπου και χρόνου, αν και η εφαρμογή του μετατέθηκε και δεν μπήκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών ότι θα ληφθούν όλες οι σχετικές πρόνοιες -που έχουν ημερομηνία λήξης- για όσους έχουν πληγεί από τη νέα κρίση (προγράμματα step up, «Γέφυρα Ι» για τα στεγαστικά και «Γέφυρα ΙΙ» τους επόμενους μήνες για τα επιχειρηματικά δάνεια), έχοντας μάλιστα ήδη βιώσει μια 10ετή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της ξεκαθαρίζει ότι δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις στη… μεταρρύθμιση του πτωχευτικού και στην επανεκκίνηση των πλειστηριασμών με στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευάλωτων.

Ωστόσο, όσο ειλικρινείς κι αν είναι οι προθέσεις, όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της και κατ’ επέκταση του Προϋπολογισμού και, φυσικά, από τα περιθώρια που δίνουν οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες ώστε να μη «χτυπηθούν» οι ισολογισμοί τους και να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Γιατί αν συμβεί αυτό, τον «λογαριασμό» θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι φορολογούμενοι.

Ετσι, το μείζον πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρουν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βιώνουν δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους να ανταποκριθούν, όχι μόνο τώρα, αλλά και σε μερικούς μήνες στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τρίτους, όταν η οικονομία κινείται σε ρυθμούς ρελαντί εδώ και έναν χρόνο. Και το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ε.Ε. και κυρίως τις ευάλωτες χώρες.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης -που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε Ιερό Δισκοπότηρο- ακόμα δεν τα έχουμε δει να εισρέουν στα ταμεία των χωρών και όπως υπογραμμίζουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, «ακόμη και όταν αρχίσουν να κατανέμονται, δεν θα είναι επαρκή για να δώσουν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση του Covid-19».

Πλέον, οι φωνές που θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα «διαγραφής» του χρέους των χωρών προς την ΕΚΤ, ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία της Covid-19, πληθαίνουν. Στις φωνές αυτές προστέθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση της ισπανικής εφημερίδας El Pais συντάχθηκε με τη θέση που διατύπωσαν στις αρχές Φεβρουαρίου περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομάς Πικετί, τονίζοντας ότι «οι πολίτες ανακαλύπτουν, ορισμένοι με τρόμο, πως σχεδόν το 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους το διακρατά η κεντρική τράπεζά τους».

Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θα παραβίαζε τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, λύσεις και μάλιστα «νόμιμες» υπάρχουν, αλλά η υλοποίησή τους προϋποθέτει πολιτική βούληση από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους όλων των χωρών της Ε.Ε. Πώς; «Με τη μετατροπή τμήματος του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ σε ένα ομόλογο χωρίς τακτή λήξη και χωρίς τοκομερίδιο, που θα ανακούφιζε άμεσα τις δανειακές επιβαρύνσεις», όπως πρότεινε ο Κ. Μίχαλος σε επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
Τι αλλάζει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση ● Προβλέψεις και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία για τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ώστε να καταμετρήσουν τα δάνεια για τα οποία θα ζητηθούν διευκολύνεις .
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας