• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 1.8°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%

Από την 1η Ιουνίου 2021 μαζί με τον νέο πτωχευτικό και τον εξωδικαστικό μηχανισμό απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολιγόμηνη παράταση προστασίας της Α΄ κατοικίας

 • A-
 • A+
Πάγωμα μέχρι 31/5 για τους πληγέντες από πανδημία και καραντίνες, με βασικό κριτήριο τη μείωση του εισοδήματος και άλλες περιουσιακές προϋποθέσεις θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που φέρνει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ορόσημο για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είναι η 1η Ιουνίου 2021 καθώς μαζί με την έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού –και του εξωδικαστικού μηχανισμού– απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί. Μέχρι τότε θα προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία των πληγέντων από τον κορονοϊό και μάλιστα υπό όρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους θεσμούς έχει «κλειδώσει» και ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία (νομοσχέδιο), που με οδηγό τα κριτήρια υπαγωγής των ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα καθορίζει την περίμετρο όσων θα προστατεύονται και δεν έχουν άλλου είδους προστασία (π.χ. νόμος Κατσέλη).

Βασικό κριτήριο θα αποτελεί η μείωση του εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%, ή/και η ένταξη σε προγράμματα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19. Επιπρόσθετα θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι ρυθμίσεις-προστασία από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/5/2021 θα αφορούν και όλες τις πράξεις που προηγούνται ή έπονται των πλειστηριασμών, δηλαδή τη σύνταξη και κοινοποίηση αναγγελιών που διενεργήθηκαν μέχρι και την 6η Νοεμβρίου (έναρξη 2ου lockdown) καθώς και τις πράξεις κατάθεσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία, έστω και υπό όρους, της πρώτης κατοικίας μέχρι 1η Ιουνίου είναι απόρροια των νέων πανδημικών δεδομένων, καθώς η λήξη των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να μετατίθεται για μετά τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς να «ξεπαγώσουν» όλοι οι πλειστηριασμοί.

Η υπό όρους προστασία της κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου ενδεχομένως να εδράζεται και στην έντονη σεναριολογία ότι αναζητείται «παράθυρο» ευκαιρίας, όταν δηλαδή τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, για εκλογικό αιφνιδιασμό προς το τέλος της άνοιξης.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν τα σενάρια αυτά ευσταθούν ή επιβεβαιωθούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη που έχει πληγεί και πληροί και τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

■ η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ

■ το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανά τράπεζα

■ το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ

■ οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ

■ η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 600.000 ευρώ

■ η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για τους...
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2.515 αιτήσεις «με το καλημέρα» για προστασία της πρώτης κατοικίας
Επίσημη πρώτη χθες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Πατάει» πάνω στο ΤaxisNet μπορεί να δεχτεί 100.000 αιτήσεις ημερησίως και είναι ιδιαίτερα απλή στη λειτουργία της.
2.515 αιτήσεις «με το καλημέρα» για προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας