• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.9°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.6°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 4.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  76%

Οι λίστες για τις προσλήψεις ήταν κατά 37% αλλοιωμένες στην ΟΣΥ και κατά 45% στη ΣΤΑΣΥ

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν πέρασε το «μαγείρεμα»

 • A-
 • A+
Σε σύνολο 609 προσληπτέων, οι 241 άλλαξαν θέσεις μετά την εξέταση 818 ενστάσεων ● Μόλις 20 ημέρες είχε αφήσει περιθώριο το υπουργείο για να ελεγχθούν οι ενστάσεις ● Δυσφορία στην κυβέρνηση για την επιστολή - απάντηση του προέδρου του ΑΣΕΠ σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φύλλο και φτερό» έκανε το ΑΣΕΠ τις λίστες προσλήψεων που είχαν ετοιμάσει οι συγκοινωνιακοί φορείς της πρωτεύουσας ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ για οδηγούς και τεχνίτες σε λεωφορεία και μετρό, καθώς σε σύνολο 609 προσληπτέων, οι 241 άλλαξαν θέσεις μετά την εξέταση 818 ενστάσεων. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού ακύρωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το παρακάμψει. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έδωσε την εντολή γι’ αυτές τις προσλήψεις, είχε νομοθετήσει ώστε το ΑΣΕΠ να έχει στη διάθεσή του διάστημα μόλις 20 ημερών για να ελέγξει τη νομιμότητα και να απαντήσει στις ενστάσεις. Εάν δεν απαντούσε σε 20 ημέρες, ο νόμος έλεγε ότι επικυρώνονται οι αρχικές λίστες που είχαν ετοιμάσει εκτός ΑΣΕΠ οι ίδιες οι εταιρείες.

Ομως, όπως γράψαμε και στην «Εφ.Συν.» («Στο μικροσκόπιο οι 609 προσλήψεις στις συγκοινωνίες», 12.1.2021), το ΑΣΕΠ υπέβαλε αλλεπάλληλα διευκρινιστικά ερωτήματα κερδίζοντας χρόνο και ολοκλήρωσε τους ελέγχους που οδήγησαν στην πλήρη ανατροπή των αρχικών καταλόγων. Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα των ελέγχων περιέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ιωάννης Καραβοκύρης, σε απαντητική του επιστολή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κ. Ζαχαριάδη οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικά ερωτήματα. Οπως αναφέρει ο κ. Καραβοκύρης:

● «Οι αρμόδιες επιτροπές επιλογής των εταιρειών κατάρτισαν τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων, τους οποίους δημοσίευσαν στις 9.12.2020. Η δημοσίευση έδειξε εξαρχής το πρόβλημα καθώς δημοσιεύτηκαν προσωπικά στοιχεία των αποτυχόντων και στη συνέχεια άλλαξε η σειρά κατάταξης».

● «Οι ανωτέρω πίνακες υποβλήθηκαν στο ΑΣΕΠ στις 11.12.2020 για τον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο νομιμότητας αυτών. Ακολούθως, κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων ασκήθηκαν συνολικά 818 ενστάσεις υποψηφίων (556 για την OΣΥ Α.Ε. και 262 για τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.)». Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΥ μιλούσε για «ελάχιστες ενστάσεις».

● «Από τον διενεργηθέντα έλεγχο επήλθαν μεταβολές στους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων σε ποσοστό περίπου 37% για την ΟΣΥ Α.Ε. και 45% για τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε».

Τώρα καλούνται οι δύο εταιρείες να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των πινάκων προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να προχωρήσουν οι προσλήψεις. Το ερώτημα είναι εάν για το όλο θέμα, που υποδηλώνει προσπάθεια αλλοίωσης των αποτελεσμάτων, θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του προέδρου του ΑΣΕΠ προκάλεσε τεράστια δυσφορία στην κυβέρνηση. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι που θεωρούν θεσμικό ατόπημα ότι ενημερώθηκαν απευθείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μέσω του προέδρου της Βουλής. Οι πλέον κακεντρεχείς συνδέουν το γεγονός με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρατείνει τη θητεία του κ. Καραβοκύρη στο ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά τους, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ηχηρό χαστούκι ΑΣΕΠ σε Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη» που αποκαλύπτει ότι εν μέσω πανδημίας οι διαγωνισμοί «όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά και βρίθουν παρατυπιών». «Οι νοσταλγοί του κράτους της Δεξιάς, των κομματικών προσλήψεων, του βολέματος των “δικών μας παιδιών” επιχείρησαν να στήσουν σκευωρία σε δημόσιο διαγωνισμό», επισημαίνουν και καλούν την κυβέρνηση να απολογηθεί άμεσα για τις πρακτικές της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλαλούμ στο κτηματολόγιο
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει τις αρμοδιότητες των υποθηκοφυλακείων σε ιδιώτες. Ιδρύει νέα διεύθυνση στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και τη στελεχώνει με επιλαχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα ελέγχουν τους...
Αλαλούμ στο κτηματολόγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκούπα ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΚΟ και Α.Ε. του Δημοσίου
Στο επίκεντρο ο τομέας των μεταφορών (αστικά λεωφορεία, τραμ, μετρό) για εκχώρηση μετοχών σε ιδιώτες ● Συγκροτείται οίκος αξιολόγησης για ΔΕΚΟ.
Σκούπα ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΚΟ και Α.Ε. του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσλήψεις fast track και εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ
Αφού άφησαν τον ΟΣΕ να καταρρεύσει χωρίς προσωπικό, η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε προσλήψεις fast track που δεν θα γίνουν από το ΑΣΕΠ, στο όνομα επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Προσλήψεις fast track και εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα...
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση πτήσεων, μείωση επιβατών
Επιστροφή στα μεγέθη του 2019 δείχνουν τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο της αεροπορικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια για το δωδεκάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας...
Αύξηση πτήσεων, μείωση επιβατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας