• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μικροσκόπιο οι 609 προσλήψεις στις συγκοινωνίες

 • A-
 • A+
Το ΑΣΕΠ προσπαθεί να ελέγξει ουσιαστικά τη νομιμότητα των διορισμών σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, παρακάμπτοντας τις ασφυκτικές προθεσμίες που του επέβαλε η κυβέρνηση.

Αποφασισμένα να παίξουν με... τις καθυστερήσεις και να παρακάμψουν τα τερτίπια της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει κανονικός –και όχι προσχηματικός– έλεγχος νομιμότητας στις 609 προσλήψεις των αστικών συγκοινωνιών εμφανίζονται μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ναρκοθετώντας τον έλεγχο νομιμότητας και ενστάσεων, με εμφανή πρόθεση το ΑΣΕΠ απλώς να επικυρώσει τις λίστες διοριστέων που θα παραλάμβανε. Με πρόσχημα τις «επείγουσες ανάγκες» και παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει μήνες χωρίς να γίνονται προσλήψεις, η κυβέρνηση είχε περάσει σε διάταξη νόμου την πρόβλεψη ότι το ΑΣΕΠ θα είχε περιθώριο μόνον 20 ημερών για να πραγματοποιήσει έλεγχο νομιμότητας και έλεγχο επί των ενστάσεων. Διαφορετικά, εάν δεν απαντούσε στο διάστημα των 20 ημερών, η διάταξη προέβλεπε ότι ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί.

Οπως γράφαμε και σε παλαιότερο δημοσίευμα τον Νοέμβριο, το περιθώριο των 20 ημερών θεωρείται απόλυτα ανεπαρκές ειδικά όταν πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα ειδικότητες, όπου η γνώση και η πείρα πιστοποιούνται με πλήθος εναλλακτικών δικαιολογητικών από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (τεχνικές σχολές, λύκεια, σχολές ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ κ.λπ.) των οποίων πρέπει να ελεγχθεί η αυθεντικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το ΑΣΕΠ δεν στάθηκε στο γράμμα της παραπάνω διάταξης, αλλά ξεκίνησε να στέλνει αλλεπάλληλα διευκρινιστικά ερωτήματα στους οργανισμούς που είχαν οργανώσει τις προκηρύξεις, δηλαδή την ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ) και τη ΣΤΑΣΥ (μετρό). Μέχρι να δοθούν επαρκείς απαντήσεις στα διευκρινιστικά αυτά ερωτήματα, ο «ασφυκτικός» χρόνος των 20 ημερών δεν «μετρά», ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται το περιθώριο για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΑΣΕΠ έχει στείλει έως τώρα ερωτήματα για τα εξής θέματα:

 1. Τη σύνθεση των επιτροπών που αξιολόγησαν τις χιλιάδες αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην ΟΣΥ τα μέλη δεν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι πλην ενός που έχει την ιδιότητα του συνδικαλιστή.
 2. Την ύπαρξη καταλόγων διοριστέων οδηγών «χωρίς εμπειρία», που προκάλεσε επίσης σχόλια, καθώς αφορά επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι αύριο θα κρατούν στα χέρια τους τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
 3. Τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί καθώς από τον πρώτο έλεγχο προέκυπταν ονόματα που επαναλαμβάνονταν σε πολλές διαφορετικές λίστες.

Η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα και στις 12 Δεκεμβρίου 2020 («Μπάχαλο στην ΟΣΥ για τις προσλήψεις») όταν βγήκαν στον αέρα με επεισοδιακό τρόπο οι λίστες των διοριστέων οδηγών και τεχνιτών λεωφορείων. Οπως αναφέραμε τότε, εμφανίζονταν να έχουν καταθέσει αίτηση 7.000 άτομα για 423 θέσεις. Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου αναρτήθηκαν στο σάιτ της εταιρείας οι λίστες με επιτυχόντες και αποτυχόντες, ενώ για τους δεύτερους ονομαστικά υπήρχε πλήρης ανάλυση των κριτηρίων απόρριψης, παραβιάζοντας κάθε υποχρέωση τήρησης απορρήτου. Την επόμενη μέρα, και αφού είχε εκδηλωθεί κύμα διαμαρτυριών, αναρτήθηκε δεύτερη λίστα από την οποία απουσίαζαν τα προσωπικά δεδομένα των απορριφθέντων. Ομως, είχε αλλάξει και η σειρά κατάταξης.

Παράλληλα, γινόταν γνωστό ότι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων είχε παραιτηθεί χωρίς να αντικατασταθεί, ενώ ποτέ δεν ορίστηκε και πρόεδρος στην επιτροπή αυτή. Επίσης, ο συνδικαλιστής που συμμετείχε ως μέλος είχε αποφασιστικό ρόλο, ενώ έως τότε η διαπαραταξιακή συμφωνία ήταν να έχει μόνο ρόλο παρατηρητή. Η όλη μεθόδευση παρέπεμπε σε παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα για να μπουν σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου «τα δικά μας παιδιά». Το ΑΣΕΠ καλείται τώρα να δικαιώσει τον ρόλο του, παλεύοντας με τον έλεγχο χιλιάδων δικαιολογητικών και ενστάσεων. Παράλληλα, υποψήφιοι που είχαν δει τα ονόματά τους στις λίστες απορριπτέων ετοιμάζονται και για δικαστικές προσφυγές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργη πρόσληψη συμβούλου για την καύση των σκουπιδιών
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει μέσω του συγκεκριμένου υπουργείου την υλοποίηση των εργοστασίων καύσης είχε πρωτοδεί το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2020.
Περίεργη πρόσληψη συμβούλου για την καύση των σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες δρομολόγια ακυρώνονται κάθε μέρα
Τα 7 αμαξοστάσια λεωφορείων και τρόλεϊ χάνουν έως και το 9,9% των δρομολογίων λόγω έλλειψης οδηγών σε 244 βάρδιες από τις 2.469, δηλαδή πάνω από 120 λεωφορεία μένουν αχρησιμοποίητα, παρά το γεγονός ότι η...
Δεκάδες δρομολόγια ακυρώνονται κάθε μέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την προμήθεια των 770 αστικών λεωφορείων
Την τέταρτη παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έλαβε ο διαγωνισμός που ξεκίνησε μετά το περασμένο καλοκαίρι για τα νέα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την προμήθεια των 770 αστικών λεωφορείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας