• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  4 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  60%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων του 2020

 • A-
 • A+

Με τον φανατισμό νεοφώτιστου -παρότι στο πεδίο αυτό η Ν.Δ. θεωρείται «παλιά καραβάνα»- η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό του 2020, που ψηφιζόταν πέρσι τέτοιες μέρες, προέβλεπε έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Αν ο στόχος υλοποιούνταν θα ήταν ρεκόρ δεκαετίας για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επέβαλαν από το 2011 οι δανειστές στο όνομα της μείωσης του χρέους. Το οποίο έχει αποφέρει μέχρι στιγμής στα ταμεία του κράτους (και του χρέους) έσοδα μόλις 6,9 δισ. έναντι 9,1 δισ. που αντιστοιχούν στις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Αυτός είναι ο απολογισμός της διαδικασίας απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας μέσω των μνημονίων που υποτίθεται ότι θα απέφερε έσοδα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του ΤΑΙΠΕΔ και του «Υπερταμείου» (ΕΕΣΥΠ).

Τι υλοποιήθηκε τελικά φέτος από τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για έσοδα αποκρατικοποιήσεων 2,4 δισ.; Μόλις 58,5 εκατ. ευρώ, όπως ομολογεί η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021. Ποσοστό επιτυχίας... 3%! Πραγματικά άθλια επίδοση για μια κυβέρνηση που αυτοδιαφημίστηκε ως ο καλύτερος μεσίτης της δημόσιας περιουσίας, προσθέτοντας και νέα πολύτιμα στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Ηταν μακράν η χειρότερη επίδοση από το 2011.

Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό, που υποτίθεται ότι σε δυο εβδομάδες θα την ξεμπλόκαραν οι υπογραφές του Α. Γεωργιάδη και του Χρ. Σταϊκούρα σε δυο –τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούσαν, δεν έφερε τελικά στο δημόσιο ταμείο τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης από το τίμημα του 1 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως προέβλεπε η εισηγητική του προϋπολογισμού. Ο ίδιος ακριβώς στόχος, πάλι για το 1ο τρίμηνο του νέου έτους, αναδιατυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021, που πρόκειται να ψηφιστεί σε λίγες μέρες.

Οι στόχοι για το 2021

Ο συνολικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος είναι κατά τι πιο μετρημένος σε σχέση με του 2020, αλλά και πάλι αρκετά φιλόδοξος. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 1,79 δισ. ευρώ από πωλήσεις δημόσιας περιουσίας εντός του 2021. Τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ελληνικό, εάν βεβαίως δεν προκύψουν νέα προσκόμματα στη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.» και των ακινήτων του «μεγαλύτερου παραθαλάσσιου οικόπεδου της Ευρώπης» στη Lamda Development.

Εσοδα 1,45 δισ. αντιστοιχούν, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021, σε πώληση υποδομών. Εδώ ενδεχομένως ο στόχος να αποδειχθεί πιο ρεαλιστικός, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαγωνισμοί πώλησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας- για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από ξένα, κυρίως αμερικανικά, και εγχώρια σχήματα-, της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ, της υποθαλάσσιας αποθήκης αερίου Νότιας Καβάλας, ενώ δρομολογείται η πώληση ή παραχώρηση και άλλων περιφερειακών λιμανιών (Ηράκλειο), της Εγνατίας, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πολλών μεγάλων ακινήτων που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το δικαίωμα της COSCO να αποκτήσει επιπλέον 16% στον ΟΛΠ (πέραν του 51% που κατέχει), το οποίο η κινεζική εταιρεία εμφανίστηκε να διεκδικεί απαιτητικά με επιστολή που έστειλε πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ, παρότι δεν έχει εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης σειράς επενδύσεων.

Βεβαίως, πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές προβλέπονταν και στον περσινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αιτιολογεί την εικόνα φιάσκου στην υλοποίηση των σαρωτικών στόχων ιδιωτικοποίησης που είχε προβάλει με την πανδημία. Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η πανδημία και τα λοκντάουν επηρέασαν με κάποιο τρόπο τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. Το αντίθετο μάλλον ισχύει, αν δούμε τον συνωστισμό υποψηφίων για τα τρία περιφερειακά λιμάνια.

Eπικοινωνιακή φασαρία

Περισσότερο φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση και οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί της έπεσαν θύματα της αμετροέπειας και της επικοινωνιακής φασαρίας που προκάλεσαν γύρω από τις λεγόμενες «εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις». Στην πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Ελληνικού στο οποίο θα έμπαιναν μπουλντόζες «2-3 εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.», αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η ίδια η «αγορά», δηλαδή ο δικαστικός πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στους δυο διεκδικητές της άδειας για το καζίνο στο Ελληνικό, τη Mohegan-ΤΕΡΝΑ και τη Hard Rock.

Το Ελληνικό και οι νομοθετικές παραγγελιές

Η σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει πάση θυσία τον «εθνικό επενδυτή» στο Ελληνικό, χωρίς να έχει εισπράξει ακόμη έστω και ένα ευρώ, έχει επιδειχθεί με κραυγαλέο τρόπο. Σχεδόν σε κάθε νομοθέτημα των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομικών, κάθε φορά επιφυλάσσει ένα μικρό ή μεγάλο «ρουσφετάκι» στη Lamda Development. Το τελευταίο «δώρο» ήταν δυο διατάξεις που παρεισέφρησαν στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα (βλέπε «Εφ.Συν.» 4/12, «Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό», του Α. Χατζηγεωργίου).

Η πρώτη διάταξη μετέφερε στο υπουργείο Υποδομών αντί του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης την αρμοδιότητα έγκρισης των υψομετρικών μελετών για όλες τις οικοδομικές εργασίες που θα γίνουν στη μητροπολιτική περιοχή του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά, και μάλιστα σε ασφυκτική προθεσμία 30 ημερών. Η δεύτερη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στο Ελληνικό και λειτουργικής ενοποίησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ακόμη και αν τα οικόπεδά τους τέμνονται από δημοτικό δρόμο και αίρει την απαγόρευση σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας που ίσχυε στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ως προς το ποιος εξυπηρετήθηκε από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, υπενθυμίζουμε ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου η Lamda είχε ανακοινώσει υπερηφάνως τη στρατηγική συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην «από κοινού ανάπτυξη δυο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου».

Οπως μας ενημέρωνε η ανακοίνωση της εταιρείας, «η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δυο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα», ενώ η ανάπτυξη των μονάδων θα γίνει μέσω «δυο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30%, αντίστοιχα». Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να διαβαστεί και ως «παραγγελιά» της νομοθετικής ρύθμισης που ακολούθησε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΛΑΡΚΟ και ο άφαντος διαγωνισμός
Αλυτο παραμένει το μυστήριο του ενός εκ των δύο παράλληλων διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ, αυτού που αφορά τα μεταλλεία και μεταλλευτικά δικαιώματα της εταιρείας σε πέντε περιοχές της χώρας.
Η ΛΑΡΚΟ και ο άφαντος διαγωνισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το τίμημα των δύο προσφορών. Σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευστεί, οι προσφορές των δύο διεκδικητών της ΛΑΡΚΟ για το σύνολο των περιουσιακών...
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωνία... των απευθείας αναθέσεων
Διαμαρτυρήθηκε προχθές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης -διά πηγών και μέσω non paper- ότι κακώς εμπλέκεται το όνομά του στο σκάνδαλο Πάτση-ΕΛΤΑ, διότι η εταιρεία Ελληνικά Ταχυδρομεία...
Κοινωνία... των απευθείας αναθέσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών...
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας