• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγυημένη απασχόληση για ισχυρή ανάκαμψη

 • A-
 • A+
Επειτα από επεξεργασία τριών εναλλακτικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία, προκρίνουν ότι ένα πρόγραμμα ισχυρής χρηματοδότησης της απασχόλησης, μέσω κοινωφελούς εργασίας, μπορεί να αποφέρει ισχυρή ανάπτυξη έως 16% στη διετία 2021-2022.

Ενα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης και σημαντικής κρατικής χρηματοδότησης χιλιάδων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη τύπου «V» στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με μια κλασική και δημοσιονομικά «εγκρατή» διαχείριση. Αυτό είναι το βασικό εύρημα -και πρόταση- της μελέτης του Ινστιτούτου Levy του Bard College «Προοπτικές και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια πολιτικής».

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του www. inegsee.gr στα ελληνικά και στο www.levyinstitute.org στα αγγλικά) και υπογράφεται από τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου (πρώην υπουργό Οικονομίας) και τους ερευνητές Χρήστο Πιέρρο, Νίκο Ροδουσάκη και Gennaro Zezza, εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εκκινούν από την πρόβλεψη ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 10,8%.

Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την αντίδραση των επιμέρους κλάδων και της αγοράς εργασίας στα δυο κύματα της πανδημίας και τα λοκντάουν μέχρι και το τρίτο τρίμηνο, καθώς και την αντανάκλασή τους στα εισοδήματα και στις αποταμιεύσεις. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, εστιάζει το ενδιαφέρον της στην αποτελεσματικότητα τριών εναλλακτικών σεναρίων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, την υλοποίηση κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικών ενίσχυσης της απασχόλησης.

Στο βασικό σενάριο της μελέτης, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης -τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα- με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των 27, υπολογίζεται ότι έπειτα από ύφεση 10,8% φέτος, θα προκύψει ανάκαμψη 3,4% το 2021 και 5,3% του ΑΕΠ το 2022. Κι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν η δημοσιονομική χαλάρωση και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Στο δεύτερο σενάριο της μελέτης γίνεται η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να απορροφά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης το γ’ τρίμηνο του 2021. Υπολογίζεται μια σταδιακά αυξανόμενη δαπάνη των κονδυλίων κατά 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2021.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ροή πόρων και θα συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις, το σενάριο προβλέπει ανάκαμψη 6,1% το 2021 και 8,6% το 2022. Ωστόσο, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, «οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να διοχετευτούν σε προκαθορισμένους στόχους, οι οποίοι μπορεί να αποκλίνουν από τις προτεραιότητες της οικονομίας, όπως είναι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας».

Γι’ αυτό και προκρίνουν το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένα Πρόγραμμα Εγγυημένης Κοινωφελούς Απασχόλησης, με κεντρικό τον ρόλο του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, θα μπορούσε να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στο ΑΕΠ, με ανάπτυξη 6,8% το 2021 και σχεδόν 10% το 2022. «Υποθέτουμε ένα πρόγραμμα αρχικού μεγέθους 75 χιλιάδων ατόμων και σταδιακή αύξησή του κατά 75 χιλιάδες άτομα ανά τρίμηνο, με ανώτατο όριο τα 300 χιλιάδες άτομα και συνολική δαπάνη 630 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
Ο ESM προτείνει αναπροσαρμογή του ορίου για τις χώρες της ευρωζώνης στο 100% του ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα ζητά να μην πειραχτεί ο κανόνας ετήσιας μείωσης κατά 1/20 για τις χώρες πάνω από το όριο, με ό,τι αυτό...
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλά τα έσοδα, ψηλότερα και η ύφεση
Οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι τριπλές δόσεις φόρου εισοδήματος ενίσχυσαν τα καθαρά έσοδα 9μήνου στα 39,4 δισ., ενώ η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ «ανέβασε» τελικά την πτώση του ΑΕΠ το 2020 στο 9%...
Ψηλά τα έσοδα, ψηλότερα και η ύφεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το Σύμφωνο»
Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Σλοβακία και Τσεχία «φρενάρουν» τις ορέξεις όσων περιμένουν απεγκλωβισμό από τον ζουρλομανδύα των μηδενικών ελλειμμάτων και της αέναης λιτότητας μέχρι να...
«Κάτω τα χέρια από το Σύμφωνο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
Το Γραφείο δημοσιοποίησε χθες τις προτάσεις του, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρητικά πρέπει να καταλήξει σε μια...
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας