Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγγυημένη απασχόληση για ισχυρή ανάκαμψη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγυημένη απασχόληση για ισχυρή ανάκαμψη

  • A-
  • A+
Επειτα από επεξεργασία τριών εναλλακτικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία, προκρίνουν ότι ένα πρόγραμμα ισχυρής χρηματοδότησης της απασχόλησης, μέσω κοινωφελούς εργασίας, μπορεί να αποφέρει ισχυρή ανάπτυξη έως 16% στη διετία 2021-2022.

Ενα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης και σημαντικής κρατικής χρηματοδότησης χιλιάδων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη τύπου «V» στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με μια κλασική και δημοσιονομικά «εγκρατή» διαχείριση. Αυτό είναι το βασικό εύρημα -και πρόταση- της μελέτης του Ινστιτούτου Levy του Bard College «Προοπτικές και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια πολιτικής».

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του www. inegsee.gr στα ελληνικά και στο www.levyinstitute.org στα αγγλικά) και υπογράφεται από τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου (πρώην υπουργό Οικονομίας) και τους ερευνητές Χρήστο Πιέρρο, Νίκο Ροδουσάκη και Gennaro Zezza, εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εκκινούν από την πρόβλεψη ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 10,8%.

Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την αντίδραση των επιμέρους κλάδων και της αγοράς εργασίας στα δυο κύματα της πανδημίας και τα λοκντάουν μέχρι και το τρίτο τρίμηνο, καθώς και την αντανάκλασή τους στα εισοδήματα και στις αποταμιεύσεις. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, εστιάζει το ενδιαφέρον της στην αποτελεσματικότητα τριών εναλλακτικών σεναρίων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, την υλοποίηση κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικών ενίσχυσης της απασχόλησης.

Στο βασικό σενάριο της μελέτης, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης -τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα- με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των 27, υπολογίζεται ότι έπειτα από ύφεση 10,8% φέτος, θα προκύψει ανάκαμψη 3,4% το 2021 και 5,3% του ΑΕΠ το 2022. Κι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν η δημοσιονομική χαλάρωση και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Στο δεύτερο σενάριο της μελέτης γίνεται η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να απορροφά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης το γ’ τρίμηνο του 2021. Υπολογίζεται μια σταδιακά αυξανόμενη δαπάνη των κονδυλίων κατά 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2021.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ροή πόρων και θα συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις, το σενάριο προβλέπει ανάκαμψη 6,1% το 2021 και 8,6% το 2022. Ωστόσο, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, «οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να διοχετευτούν σε προκαθορισμένους στόχους, οι οποίοι μπορεί να αποκλίνουν από τις προτεραιότητες της οικονομίας, όπως είναι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας».

Γι’ αυτό και προκρίνουν το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένα Πρόγραμμα Εγγυημένης Κοινωφελούς Απασχόλησης, με κεντρικό τον ρόλο του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, θα μπορούσε να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στο ΑΕΠ, με ανάπτυξη 6,8% το 2021 και σχεδόν 10% το 2022. «Υποθέτουμε ένα πρόγραμμα αρχικού μεγέθους 75 χιλιάδων ατόμων και σταδιακή αύξησή του κατά 75 χιλιάδες άτομα ανά τρίμηνο, με ανώτατο όριο τα 300 χιλιάδες άτομα και συνολική δαπάνη 630 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική μείωση «κόκκινων» δανείων το 2020
Σημαντική ύφεση 10% το 2020 αλλά αύξηση του ΑΕΠ στη συνέχεια, κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022 λόγω σημαντικής ενίσχυσης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης βλέπει στο βασικό σενάριό της η Τράπεζα της...
Σημαντική μείωση «κόκκινων» δανείων το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΠΕ: Ύφεση 10,4% το α' τρίμηνο και ανάπτυξη μόλις 3% το β'
Νέες «μαύρες» προβλέψεις με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών να κάνει λόγο για ύφεση 10,44% το α' τρίμηνο της χρονιάς και για ανάπτυξη μόλις 3% το δεύτερο.
ΚΕΠΕ: Ύφεση 10,4% το α' τρίμηνο και ανάπτυξη μόλις 3% το β'
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ● Στο -10,5% κλείνει το 2020 ● Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα ● Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την απειλή μαζικών...
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαλκανοποίηση» της Ελλάδας
Κάτω και από τη Ρουμανία κατατάσσεται η Ελλάδα τόσο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ όσο και σε πραγματική ατομική κατανάλωση μετρημένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019.
«Βαλκανοποίηση» της Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ και τα μνημόνια του μέλλοντός μας
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποκτά θηριώδεις εξουσίες για τον έλεγχο των χρεών και τη διάσωση κρατών και τραπεζών και η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους «πελάτες» του στον νέο...
Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ και τα μνημόνια του μέλλοντός μας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας