Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Δημόσιο νεκρώνει μήπως και επιζήσει...

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Δημόσιο νεκρώνει μήπως και επιζήσει...

  • A-
  • A+
Βασικά αιτήματα η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, η ενίσχυση/αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η προστασία εργαζομένων και εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται από διάφορες διατάξεις που ψηφίζονται εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Η μέρα κινητοποιήσεων η ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, με όλους τους κλάδους -από τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς ώς τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκείνους των μέσων μαζικής μεταφοράς- να ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Τα βασικά αιτήματα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ΕΣΥ, την προστασία των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, την ενίσχυση και αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται από διάφορες διατάξεις που ψηφίζονται εν μέσω κορονοϊού και απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Απεργιακό κάλεσμα έχουν απευθύνει το ΠΑΜΕ όπως και εκατοντάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα σε όλη τη χώρα με βασικό σύνθημα: «Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού – Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας». Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον δοκιμαζόμενο τομέα της Υγείας, με τις ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να συνεχίζουν τις δυναμικές δράσεις τους για την προάσπιση του ΕΣΥ μετά τις κινητοποιήσεις στα προαύλια των νοσοκομείων στις 12 Νοεμβρίου. Ρολά θα κατεβάσει την Πέμπτη και ο δημόσιος τομέας ύστερα από το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, που ζητάει ακόμη την αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Συγκοινωνίες

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, με κοινή τους ανακοίνωση, ενημέρωσαν χθες ότι και τα τρία μέσα θα μείνουν εκτός λειτουργίας για ένα ολόκληρο 24ωρο. Στα αιτήματά τους, εκτός από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και τις διαμαρτυρίες για όσα η κυβέρνηση προωθεί σε σχέση με κατάργηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, περιορισμούς στις απεργίες και μείωση παροχών μέσω ΟΑΕΔ, προσθέτουν και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού.

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid-19, σταθήκαμε με υπευθυνότητα απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο», αναφέρουν στην ανακοίνωση. Ωστόσο, προσθέτουν, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει “εργαλείο” για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».

Σοβαρά προβλήματα αναμένονται από αύριο στις πτήσεις, καθώς με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, κλάδοι εργαζομένων στην ΥΠΑ πραγματοποιούν την Τετάρτη διαδοχικές εξάωρες στάσεις εργασίας μεταξύ 6 και 12 το μεσημέρι και μεταξύ 12 και 6 το απόγευμα. Την Πέμπτη όμως απεργούν ολόκληρο το 24ωρο, οπότε θα παγώσει κάθε κίνηση στα αεροδρόμια.

Λιμάνια

«Δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ πραγματοποιούν την Πέμπτη 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί ένα νέο συντριπτικό πλήγμα στο δικαίωμα της απεργίας, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στη συλλογική δράση, στις δημοκρατικές ελευθερίες, καταργεί το 8ωρο, το πενθήμερο» αναφέρει η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, ενώ τα υπόλοιπα 4 σωματεία σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση, όπως ψήφισε προκλητικά προνόμια για την εργοδοσία και σειρά αντεργατικών μέτρων την πρώτη περίοδο της πανδημίας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έτσι και τώρα στην ίδια κατεύθυνση, με νέους αντιλαϊκούς νόμους, για να ξαναπληρώσει η εργατική-λαϊκή οικογένεια τη νέα καπιταλιστική κρίση».

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς απεργούν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αφού το σωματείο τους Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς πλοία την Πέμπτη
Η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ: δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τις 12 το βράδυ της...
Χωρίς πλοία την Πέμπτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
300 εκατ. για να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ
Με χρήματα των φορολογουμένων προχωρούν σε εθελουσία έξοδο για 2.000 από τους 5.500 υπαλλήλους, για να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός δημοσιότητας, αδιαφανείς προμήθειες και στο τέλος πώληση σε...
300 εκατ. για να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρώνει το Δημόσιο, αγανάκτηση για την ΥΠΑ
Αγανάκτηση στον χώρο των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προσφύγει κατά των κινητοποιήσεων που είχαν κηρύξει μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το...
Νεκρώνει το Δημόσιο, αγανάκτηση για την ΥΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεγχοι ΠΕΝΕΝ στα πλοία Αδριατικής και Ρίου-Αντιρρίου
Διαπίστωσε απλήρωτες αμοιβές και προβλήματα ασφάλειας λόγω μείωσης των συνθέσεων. Ζητά από το υπουργείο ουσιαστικούς ελέγχους για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ελεγχοι ΠΕΝΕΝ στα πλοία Αδριατικής και Ρίου-Αντιρρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάσεις εργασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 7-8 Οκτωβρίου
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των αεροπορικών δρομολογίων την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη αναμένεται να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν συντονισμένα κλάδοι εργαζομένων στην ΥΠΑ.
Στάσεις εργασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 7-8 Οκτωβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργούν την Πέμπτη οι ναυτεργάτες για τα αντεργατικά μέτρα
Η εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιος) αιφνιδιαστικά εν μέσω πανδημίας και σύμφωνα με αυτήν καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα πλοία της ποντοπόρου...
Απεργούν την Πέμπτη οι ναυτεργάτες για τα αντεργατικά μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας