Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η καραντίνα παγώνει τον νέο Πτωχευτικό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καραντίνα παγώνει τον νέο Πτωχευτικό

  • A-
  • A+
Πολιτικά απίθανη η έκδοση των 45 ΚΥΑ για την εφαρμογή του νέου νόμου από 1ης Ιανουαρίου ● Υπό... πολιτική διολίσθηση και τα χρονοδιαγράμματα για την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, βάσει του ν/σ που ψηφίστηκε χθες.

To lockdown αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης -και μαζί των τραπεζών- για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και μεταθέτει την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως όλα δείχνουν.

Mπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά και την επιτάχυνση της εκδίκασης των περίπου 40.000 υποθέσεων, να ψηφίστηκε, να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας από την 1η Δεκεμβρίου θα επικαιροποιούνται τα στοιχεία του δανειολήπτη ώστε να ορίζεται νέα δικάσιμος, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο, για πολιτικούς λόγους, να εκδοθεί εν μέσω lockdown η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή τον νόμο.

Τεχνικά όλα τα προβλεπόμενα μπορούν να γίνουν κανονικά καθώς γίνονται ηλεκτρονικά, ωστόσο με διάχυτο το αίσθημα της αβεβαιότητας και την ψυχολογία της κοινωνίας στο ναδίρ, το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του νόμου θα είναι σημαντικό, καθώς δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα «πεταχτούν» εκτός του προστατευτικού πλαισίου. Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, η διαδικασία θα ξεκινήσει από Ιανουάριο και... βλέπουμε.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα με τον πτωχευτικό νόμο που έχει ψηφιστεί, αλλά εκκρεμεί η έκδοση 45 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αφορά τον ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων, βάσει της οποίας θα προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Θεωρητικά ο νόμος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2021, ωστόσο η δέσμευση αυτή είχε αναληφθεί με τα προ πανδημίας δεδομένα που προέβλεπαν ότι ο Πτωχευτικός θα ψηφιζόταν τον Απρίλιο του 2020. Δηλαδή θα υπήρχε περιθώριο 8 μηνών για τη δευτερογενή νομοθεσία, τη δημιουργία του ιδιωτικού φορέα για τα ακίνητα κ.λπ.

Προφανώς λοιπόν οι δύο μήνες δεν επαρκούν, όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητώντας να μετατεθεί για το επόμενο δικαστικό έτος η εφαρμογή του νόμου.

Πέραν όμως του πρακτικού θέματος, η πανδημία και το νέο lockdown ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν ξέρουν -παρά τα όποια μέτρα στήριξης- αν θα καταφέρουν ποτέ να συνέλθουν και δώσουν το «παρών» την «επόμενη μέρα», η οποία άγνωστο πότε θα είναι.

Από την άλλη πλευρά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και θα κληθούν να επιβιώσουν σε ένα υφεσιακό περιβάλλον, με την ανεργία να αγγίζει το 20% με βάση προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται μάλιστα για ήδη ξεπερασμένες προβλέψεις που συντάχθηκαν το προηγούμενο διάστημα μη λαμβάνοντας υπόψη το νέο lockdown (όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες) που θα επιδεινώσει περαιτέρω τα στοιχεία.

Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ατομική ευθύνη, ούτε για μπαταχτσήδες. Και η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δικαιώνει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση -ακόμα και αν ξεπεράσει τις πρακτικές δυσκολίες- είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει ένα νέο αφήγημα υπέρ της άμεσης εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου ώστε να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται μέχρι το τέλος του έτους (κατόπιν αιτήματος στις τράπεζες), ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να διευρυνθεί η έννοια του ευάλωτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πλειστηριασμούς πριν από τον Μάρτιο δεν θα δούμε, ωστόσο οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) που έχουν τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θέλουν οι μεγάλοι οφειλέτες να επωφεληθούν για ακόμα μια φορά από την κατάσταση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νέος πτωχευτικός, οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία
Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση στη Βουλή, η προστασία των αδυνάμων με τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη και τα συμφέροντα των τραπεζών.
Ο νέος πτωχευτικός, οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα εισοδήματα συρρικνώνονται, ο Πτωχευτικός καραδοκεί
Με την πανδημία να συρρικνώνει δραστικά τα εισοδήματα, ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι προφανές ότι έρχεται να εφαρμοστεί στην πιο ακατάλληλη στιγμή για την οικονομία της χώρας.
Τα εισοδήματα συρρικνώνονται, ο Πτωχευτικός καραδοκεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αδύνατη η εφαρμογή του νέου Κώδικα από 1/1/2021»
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά τη μετάθεσή της στις 16/9/2021, για να δοθεί χρόνος επιμόρφωσης στους δικαστές. Προειδοποιεί ότι θα προκληθεί έμφραγμα στα Ειρηνοδικεία.
«Αδύνατη η εφαρμογή του νέου Κώδικα από 1/1/2021»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
Tο «πράσινο φως», υπό όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής...
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός της εβδομάδας οι τραπεζικές ρυθμίσεις για τα θύματα του «Ιανού»
Ενα βασικό ζητούμενο για τους πληγέντες, το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τα τραπεζικά επιτελεία, είναι η συσσώρευση των υποχρεώσεών τους και η μετάθεσή τους για… αργότερα.
Εντός της εβδομάδας οι τραπεζικές ρυθμίσεις για τα θύματα του «Ιανού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φοβού τον... πτωχευτικό»
Για νέο στοκ «κόκκινων» δανείων προειδοποιούν οι τράπεζες ● Σήμερα υποβάλλεται επίσημα το υπόμνημά τους για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, συνοδεία μελέτης της Deloitte με τρία σενάρια ρίσκου, υπονοώντας την...
«Φοβού τον... πτωχευτικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας