• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.9°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  93%

Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία

AP Photo/Virginia Mayo, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπό όρους οι αναστολές δανείων

 • A-
 • A+
Στην Ελλάδα, από τα 20 δισ. ευρώ των δανείων που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή, εκφράζονται φόβοι ότι περί τα 8 δισ. ευρώ θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή όταν τελειώσουν τα μορατόρια.

Tο «πράσινο φως», υπό όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων (μορατόρια) έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.

Ο βασικός όρος που βάζει ο επόπτης είναι ο διαχωρισμός μεταξύ «καλών και κακών πελατών», όπως είπε ο Ενρία σε συνέντευξή του στον σταθμό RTE Morning Ireland, καθώς κεντρικό στοίχημα για το ευρωπαϊκό σύστημα είναι μετά τη λήξη των μορατόριων να «κοκκινίσουν» όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια.

«Στο κακό σενάριο [σ.σ. ασθενής και αργή ανάκαμψη] πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν» τονίζει ο επικεφαλής του SSM.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ (19,891 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ) και εκφράζονται φόβοι ότι περί τα 8 δισ. ευρώ θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή όταν τελειώσουν τα μορατόρια. Αυτός είναι και ο λόγος που προκρίνεται η λύση σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα αποπληρωμής τους, με καταβολή της μισής δόσης σε όλη τη διάρκεια του 2021. Από τα 20 δισ. δανείων σε αναστολή τα στεγαστικά είναι 8,377 δισ. ευρώ, προς επιχειρήσεις 8,277 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια 1,832 δισ. ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 1,402 δισ. ευρώ και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά 3 εκατ. ευρώ.

Επίπονη επιστροφή

Πάντως, τα επιδημιολογικά στοιχεία συντείνουν στην άποψη ότι ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μακρύς και επίπονος. Και αυτό αποτυπώνεται στην απάντηση του Α. Ενρία, θεωρώντας ότι οι καταναλωτές θα είναι επαρκώς προστατευμένοι, καθώς οι αναστολές αποπληρωμής των δανείων οδεύουν προς το τέλος τους.

«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους» είπε ο επικεφαλής του SSM, προσθέτοντας ότι η εποπτική αρχή θεωρεί σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο των αναστολών στην ποιότητα του ενεργητικού τους. «Θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες, οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν. Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους και επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».

Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο -σύντομη και βαθιά ύφεση-, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντέξουν την κρίση του κορονοϊού, καθώς έως τώρα η ικανότητα του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά καλή παρατηρεί ο Αντρέα Ενρία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια από τις ιστορικά μεγαλύτερες υφέσεις που θα έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

«Διεξαγάγαμε μία ανάλυση ευαισθησίας τον Ιούλιο και προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα άλλαζαν οι ισολογισμοί των τραπεζών με βάση διαφορετικά σενάρια. Με το σενάριο, το οποίο οι οικονομολόγοι μάς θεωρούν πιθανότερο, οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να αντέξουν μία μορφή σύντομης και βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που έχουμε. Φυσικά, αν η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη και πιο αργή από το αναμενόμενο, η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι πιο βαριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού» τονίζει ο Ενρία.

Ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες τον διαχωρισμό μεταξύ «καλών και κακών πελατών», καθώς κεντρικό στοίχημα για το ευρωπαϊκό σύστημα είναι μετά τη λήξη των μορατόριων να «κοκκινίσουν» όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια

Ηπιότερη αύξηση των καταθέσεων

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Περιορισμό του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων και ηπιότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης τον Αύγουστο διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.394 εκατ. ευρώ, έναντι ροής 3.097 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 3.135 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Η αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οδηγεί τις τράπεζες στο να ρυθμίσουν και ενήμερα δάνεια εκτός από τα «κόκκινα».
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια
Αφορά νόμο Κατσέλη, εξωδικαστικό και νέο πλαίσιο προστασίας Α’ κατοικίας ● Η διάταξη ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και για εργαζόμενους δικαιούχους του επιδόματος αναστολής.
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
Θα έχουν διάρκεια μέχρι 7 έτη συν 18μηνη περίοδο χάριτος ● Μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας ή το 25% του ετήσιου τζίρου το ύψος των δανείων ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% ζητούν οι τράπεζες.
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
Με χαλάρωση των εποπτικών κανόνων που διέπουν το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιχειρήσουν οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση...
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιφυλακτικά βήματα για αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες
Προς το παρόν επιτρέπουν την καθυστέρηση στις δόσεις των δανείων μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις που πλήρωναν κανονικά μέχρι το τέλος του 2019.
Επιφυλακτικά βήματα για αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε
Σίγουρα όχι από... κοινωνική ευαισθησία, αλλά από την ανάγκη εκ των πραγμάτων να θωρακίσουν τις τράπεζες απέναντι στο φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας