• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 8.6°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 13.0°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.7°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.5°C / 8.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.8°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με έλλειμμα 0,5% το 2021

 • A-
 • A+
Εγκαταλείπει το οικονομικό επιτελείο τη φιλοδοξία για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και υιοθετεί μετριοπαθέστερο σενάριο. ● Εφιάλτης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 11 δισ. ευρώ.

Επί ξυρού ακμής κινούνται τα σχέδια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021. Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση, στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί το δυσμενέστερο τις δημοσιονομικές προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο βάζοντας στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.

Πλέον ο νέος στόχος που τίθεται είναι για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και εδράζεται στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι τουλάχιστον 5,5% με 6% σε σχέση με φέτος. Στη φάση όμως στην οποία βρίσκεται η χώρα, η κυβέρνηση μάλλον βαδίζει στα τυφλά με την ύφεση, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι -αν και συμβαίνει το αντίθετο, όπως αποκαλύπτουν οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε μια γενικευμένη καραντίνα- καλλιεργώντας μάλιστα προσδοκίες ότι μετά το -15,2% του δεύτερου τριμήνου υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, που εμφανίζουν την ύφεση να ρηχαίνει στο 10% το τρίτο τρίμηνο και στο 5% το τέταρτο.

Αθροιστικά τα τρία τρίμηνα μαζί με το πρώτο όπου η πτώση στο ΑΕΠ ήταν 0,9% βγάζουν έναν «μέσο όρο» ύφεσης στο 7,8% για το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την τοποθετεί στο 9%, ενώ διεθνείς οίκοι τη «βλέπουν» πέριξ του 10%.

Υφεσιακό σπιράλ

Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμείνει εφιαλτική για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και για όλους τους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται από αρμόδια στελέχη ότι αυτή θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ, αφού φέτος ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά (επίπτωση 0,8% του ΑΕΠ για το δεκάμηνο). Οπότε για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα για οριακό έλλειμμα το 2021 (0,5%) θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση και να αναστραφούν οι επικρατούσες δραματικές συνθήκες.

Ολοι σχεδόν οι παραγωγικοί κλάδοι (τουρισμός, εστίαση, κατασκευές, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) στροβιλίζονται στη δίνη ενός υφεσιακού σπιράλ που στεγνώνει τα ταμεία των επιχειρήσεων και γεμίζει με «μαύρες τρύπες» τον προϋπολογισμό. Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φορολογικών εσόδων παρουσιάζεται τρομακτική πτώση των εισπράξεων στο διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Βασική πηγή απώλειας είναι τα έσοδα από έμμεσους φόρους, με τη χασούρα να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και ακολουθούν οι φόροι από το εισόδημα οι οποίοι είναι κατά 1 δισ. ευρώ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω του μέτρου της αναστολής των πληρωμών.

Είναι σαφές, όπως τονίζει άλλωστε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ότι η εικόνα του προϋπολογισμού θα χειροτερέψει με τη συνέχιση της ύφεσης, την πιθανή παράταση της περιόδου εφαρμογής των έκτακτων µέτρων στήριξης και την περαιτέρω αύξηση των δαπανών, άνω των 6 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε άλλωστε µε την κατάθεση δεύτερου συμπληρωτικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Πακέτα εν αναμονή

Ενισχυτικός παράγοντας για τα έσοδα θα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν βαρύνουσα σημασία στη γρήγορη εισροή και απορρόφηση των κονδυλίων από τα πακέτα της Κομισιόν, τα οποία αφ’ ενός θα δώσουν μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην αγορά και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και αφ’ ετέρου θα διευρύνουν το πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτρέποντας απότομο άδειασμα της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων (37,7 δισ. ευρώ).

Ανάσα στα χειμαζόμενα από την πανδημία νοικοκυριά μπορούν να δώσουν και οι φοροελαφρύνσεις, αρκεί να είναι μόνιμες και όχι προσωρινές, όπως επιτάσσουν οι δανειστές. Η Κομισιόν στην έκθεσή της σημειώνει ότι, ενώ τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων βοήθησαν στην αποτροπή της κατάρρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η στήριξη πρέπει τώρα να στραφεί σε πιο στοχοθετημένη προσέγγιση σε τομείς οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για μόνιμα μέτρα και επικροτεί την κίνηση της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ● Στο -10,5% κλείνει το 2020 ● Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα ● Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την απειλή μαζικών...
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαγιοκοπήματα στο σχέδιο προϋπολογισμού
​Λίγα βρίσκουν οι δανειστές τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ που επιστρατεύονται για το πλεόνασμα του 2017, ο «πήχης» για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε...
Πλαγιοκοπήματα στο σχέδιο προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. λόγω ΦΠΑ
Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις 3 δόσεις φόρου...
Πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. λόγω ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
Προϋπολογισμός 2022: Αναπτυξιακός αλλά βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκρηξη επενδύσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση εξαγωγών.
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας