Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Στη γραμμή Ρέγκλινγκ προσχωρεί η κυβέρνηση

«Ο,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη γραμμή Ρέγκλινγκ προσχωρεί η κυβέρνηση

  • A-
  • A+
Το οικονομικό επιτελείο βάζει «κόφτη» στα μέτρα στήριξης για να αποτρέψει εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν επιβληθεί καραντίνα μόνο σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Προς το «συντηρητικότερο» επανασχεδιάζει την οικονομική πολιτική για το 2021 η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις συστάσεις των δανειστών ότι θα πρέπει να υπάρχουν «κόφτες» στα μέτρα στήριξης τον επόμενο χρόνο προκειμένου η κατάσταση στην οικονομία και τον προϋπολογισμό να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους ξένους αποτελεί το δημόσιο χρέος, μέγεθος το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37,7 δισ. ευρώ για να δανείζεται φτηνά. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η χώρα συνεχίσει να τρώει αλόγιστα από το «μαξιλάρι» για να καλύψει τις δαπάνες αναχαίτισης του κορονοϊού, στέλνοντας έτσι λάθος σήμα στις αγορές, που θα περιμένουν στη γωνία για να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού.

Με τον εφιάλτη μιας νέας γενικευμένης καραντίνας να πλησιάζει, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων μέτρων. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το μήνυμα αυτοσυγκράτησης που εξέπεμψε η κυβέρνηση κλίνοντας ευθέως προς τη γραμμή Ρέγκλινγκ για λογισμένη χρήση των δαπανών στήριξης.

Δύο 24ωρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έκθεσης των θεσμών για την 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχείρησε να δώσει το στίγμα της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές επιταγές, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας για δαπάνες είναι περιορισμένες. «Ο,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης προκαλώντας αίσθηση με αυτή την αναφορά του ότι η χώρα δεν απέχει μακριά από ένα νέο, 4ο πρόγραμμα προσαρμογής.

Παραινέσεις

«Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: Ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε», εξήγησε. «Αλλά, με βάση τις δυνατότητές μας αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Συνεπώς, όπως είπε, «χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια».

Νωπές είναι άλλωστε οι παραινέσεις (από το τελευταίο Eurogroup) των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Διαβουλεύσεις

Με τα σημερινά δεδομένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Σε απλή μετάφραση αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα με τη «ρήτρα διαφυγής» οι Βρυξέλλες πολύ σύντομα θα επαναφέρουν τα «ραντάρ» πάνω από τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ένα νέο καθολικό lockdown στη χώρα απειλεί με περαιτέρω εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό που οδεύει ολοταχώς σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για το 2020. Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν η καραντίνα είναι σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Εάν για παράδειγμα αποφασιστεί lockdown μόνο για τον νομό Αττικής (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο με βάση την ένταση των κρουσμάτων), το πλήγμα στην οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρό. Με δεδομένο ότι στην Αττική παράγονται τα 85,782 δισ. ευρώ ή το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας (180 δισ. ευρώ με τα βάση τον προϋπολογισμό του 2019), το κόστος από ένα δεκαπενθήμερο καραντίνας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και φτάνει τα 2,14 δισ. ευρώ σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά για 30 ημέρες. Επίσης μόνο από ένα στοχευμένο lockdown σε εμπόριο, εστίαση και κοινωνικές δραστηριότητες η επίπτωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 0,3% ή 580 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις από τον Ρέγκλινγκ
Το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης ισοδυναμεί με κρυφό χρέος, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM ● Συμφωνία με τους θεσμούς για μηδενικό έλλειμμα το 2021 επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της...
Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις από τον Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ελέγχου το πρωτογενές έλλειμμα
Καλπάζει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πανδημική κρίση να το εκτοξεύει σε επίπεδα άνω του 6,23% ή πάνω από τα 10,64 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο, προκαλώντας συναγερμό στην...
Εκτός ελέγχου το πρωτογενές έλλειμμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς νέα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός 2021
Στην εκτίμηση ότι θα λάβει προκαταβολές 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζει η κυβέρνηση το σενάριο για ανάπτυξη 7,5% την επόμενη χρονιά ● Υψηλού ρίσκου επιλογή η μείωση των δαπανών κατά 4,6 δισ. και...
Χωρίς νέα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προειδοποίηση για τις συντάξεις
Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν την άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις, αλλά και τα κουρέματα στις επικουρικές...
Νέα προειδοποίηση για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυκλώνας χτυπά και τον προϋπολογισμό
Στη δίνη του κυκλώνα και ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος αν δεν είχε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37,8 δισ. ευρώ, θα είχε ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου, έτσι όπως βαδίζει ακυβέρνητος μέσα στην πανδημική κρίση.
Κυκλώνας χτυπά και τον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας