• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στο ανώνυμο χρήμα

 • A-
 • A+
Προσεχώς όριο 150 ευρώ μηνιαίως στις προπληρωμένες κάρτες χωρίς όνομα, περιορίζεται η ανωνυμία των ψηφιακών νομισμάτων και των ψηφιακών πορτοφολιών ● Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ανωνυμία… τέλος για τα ψηφιακά νομίσματα και τα ψηφιακά πορτοφόλια αλλά και περιορισμούς στις συναλλαγές με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες βάζει το σχέδιο νόμου για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση τρομοκρατίας, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Αλλαγές θα επέλθουν και σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις - κυριότερη αυτή που προβλέπει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης και η καταδίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν προϋποθέτουν ποινική δίωξη ή καταδίκη του υπαιτίου για το βασικό αδίκημα.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να τροποποιήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4557/2018) και να ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες (2018/843 - L 156 και άρθρου 3 της 2019/2177 - L 334).

Σε διαβούλευση οι αλλαγές για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» και τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων

Με το νέο πλαίσιο, που αναμένεται να ψηφιστεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, διευρύνονται οι δυνατότητες συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η πρόσβαση σε διαθέσιμες πληροφορίες και μητρώα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ωριμάσει οι σκέψεις για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αρχής για το ξέπλυμα κατά τα πρότυπα του SSM, ενώ το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας.

Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις προδιαγραφές που έθεσε το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η Ελλάδα προχωρά στην ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο διαδοχικών τροποποιήσεων, δεδομένης της εξελισσόμενης φύσης των απειλών και των ευπαθειών του ενωσιακού και των εθνικών συστημάτων πρόληψης και καταστολής.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις ανέδειξαν το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές ομάδες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για τη χρηματοδότηση των δράσεών τους, εκμεταλλευόμενες τα εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, τα οποία παραμένουν ένα περίπλοκο πεδίο δραστηριοποίησης εκτός νομοθετικής ρύθμισης.

Η ενίσχυση του υπάρχοντος πλαισίου και η υιοθέτηση ρυθμιστικών κανόνων για νέους παίκτες στην αγορά είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι οι πρόσφατες υποθέσεις όπου εμπλέκονται πιστωτικά ιδρύματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέδειξαν την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κανόνων καθώς τυχόν νομοθετικά κενά σε ένα κράτος-μέλος έχουν αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο και στην ενιαία αγορά (βλ. σχετική έκθεση της Επιτροπής Ιούλιος 2019).

Διαφάνεια

«Η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος βασίζεται στην ύπαρξη διαφάνειας ως προς τη δομή και την άσκηση ελέγχου από τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρικών και λοιπών νομικών οντοτήτων και μορφωμάτων, καθώς και ως προς τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής καινοτομίες:

■ Ενίσχυση της διαφάνειας των εταιρικών δομών με διασφάλιση δημόσιας πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

■ Περιορισμός της ανωνυμίας που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα (π.χ. bitcoin) και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών με την εγγραφή των σχετικών παρόχων σε ειδικό μητρώο και την πρόβλεψη άσκησης εποπτείας.

■ Θέσπιση περιορισμού του ποσού στις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες.

■ Παροχή δυνατότητας στην εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) κατά την άσκηση των καθηκόντων της για πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών.

■ Καθορισμός κριτηρίων και δικλίδων ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

■ Θέσπιση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ως κεντρικού αυτοματοποιημένου μηχανισμού για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.

■ Στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία των αρχών προληπτικής εποπτείας και των αντίστοιχων αρχών εποπτείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Προπληρωμένες κάρτες

Τι αλλάζει στις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες:

Μειώνονται τα όρια και τα μέγιστα ποσά κάτω από τα οποία οι οντότητες, τράπεζες και άλλοι επιτρέπεται να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας προς τον πελάτη, τα οποία προβλέπονται από την κοινοτική Οδηγία 2015/849. Κι αυτό, γιατί οι ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο (άρθρο 7), με βάση κατάλληλη αξιολόγηση που δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, τα υπόχρεα πρόσωπα μπορεί να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις ελαχιστοποίησης του κινδύνου:

● Το μέσο πληρωμής δεν διαθέτει δυνατότητα επαναφόρτισης ή έχει ανώτατο μηνιαίο όριο πράξεων 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

● Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

● Το μέσο πληρωμής χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

● Το μέσο πληρωμής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ανώνυμο ηλεκτρονικό χρήμα.

● Ο εκδότης παρακολουθεί επαρκώς τις συναλλαγές ή την επιχειρηματική σχέση, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός ασυνήθιστων ή ύποπτων συναλλαγών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι μικρομέτοχοι
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πλήρως αντίθετη στην αύξηση κεφαλαίου η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών • Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της τράπεζας χθες, με πτώση 20,06%!
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι μικρομέτοχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστική δέσμευση των λογαριασμών Παπαευαγγέλου
Σε οριστική δέσμευση -μέχρι το τέλος της έρευνας- των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος. Την εντολή έδωσε η...
Οριστική δέσμευση των λογαριασμών Παπαευαγγέλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η υπόθεση πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους με χρήση POS ελληνικών τραπεζών. Διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί...
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτάνει ο «λογαριασμός» για το πάρτι των σορτάκηδων
Τις δυνατότητες του νομικού και κανονιστικού πλαισίου εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να κινηθούν εναντίον του κερδοσκοπικού fund Lansdowne, το οποίο στις αρχές Οκτωβρίου παρουσίασε σε 100 επενδυτές έκθεση που...
Φτάνει ο «λογαριασμός» για το πάρτι των σορτάκηδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευνοϊκές λύσεις για τα «ελβετικά» δάνεια
Μεγαλύτερη ευελιξία δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπουν τα δάνεια σε απλά και προχωρούν σε «κούρεμα» κεφαλαίου...
Ευνοϊκές λύσεις για τα «ελβετικά» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις
Το σύστημα CRS αφορά καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ και σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι το νέο «όπλο» των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε...
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας