Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαρύς πέλεκυς στα αναδρομικά

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούραε με τον επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύς πέλεκυς στα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Από τα 3,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δίνονται άμεσα μόλις 900 εκατ. στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ● Υφεση κοντά στο 10% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλοθι για το βαθύ «κούρεμα» στα αναδρομικά ποσά των συντάξεων αποτελούν για την κυβέρνηση οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Στο κείμενο της τροπολογίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να υιοθετεί τις μαύρες εκτιμήσεις των δανειστών για να χαμηλώσει τον πήχη των αξιώσεων σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ύψος του επιστρεφόμενου ποσού για κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα και μερίσματα και στο οποίο οδηγούσε η απόφαση του ΣτΕ.

Επισημαίνεται ότι έπειτα από έναν πυρετό τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να κινηθούν εντός του πλαισίου που επιβάλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποφεύγοντας έτσι μια μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους. Οι οποίοι εταίροι παρακολουθούν το ζήτημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με την τροπολογία νομοθετούνται μόνο τα 900 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα (καθαρό κόστος με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους). Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να μη δεσμεύσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις συντάξεις του Δημοσίου, περιμένοντας έτσι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Η τροπολογία πάντως συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο το οικονομικό επιτελείο έρχεται για πρώτη φορά να αναγνωρίσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές της εκτιμήσεις, αφού θα φτάσει στο 9%.

Μετά τις τόσες διαδοχικά αναιρούμενες προβλέψεις στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν να διολισθαίνουν προς τις επίσημες παραδοχές των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι αντίθετα με τις ρεαλιστικές προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής, η οποία προσγείωσε την Αθήνα στη σκληρή πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση στο ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ, η επίσημη κυβερνητική ρητορική διατεινόταν ότι η κάμψη θα περιοριστεί εντός ελέγξιμων ορίων, πέριξ του 4% -5%. Η επέλαση της πανδημίας ωστόσο ανέτρεψε άρδην αυτές τις προβλέψεις βυθίζοντας όλο τον οικονομικό σχεδιασμό στα νερά της αβεβαιότητας.

Προσαρμογές

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ενσωματώσει στις εγχώριες προβλέψεις τις υποδείξεις και τις παραδοχές ξένων οίκων και οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καλό σενάριο, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7% (!) ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στο Γενικό Λογιστήριο προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι παρά την αγωνία τους ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα οδηγείται σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και δεν διαψεύδει η ελληνική πλευρά. Ηδη στο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ και τρύπα 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το δε δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 196,4% του ΑΕΠ συνιστώντας τη δεύτερη χαίνουσα πληγή για την οικονομία της χώρας, η οποία τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για να μη συνεχίσει να «τρώει» από τα έτοιμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
Κόστος 3,9 δισ. «πυρπολεί» τον προϋπολογισμό αλλά και τις ισορροπίες με τους δανειστές ● Το βασικό σενάριο για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ● Αγνωστο τι θα γίνει με 600.000 συνταξιούχους του...
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
Την έντονη αντίδραση νομικών του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου προκάλεσε η πρωθυπουργική ανακοίνωση για την περικοπή των αναδρομικών και την αλλοίωση της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ.
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά
Με νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα τίθεται ως όρος η παραίτηση των συνταξιούχων από περαιτέρω ένδικα μέσα, θα θεσμοθετηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών.
ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αδήλωτα αναδρομικά των συνταξιούχων
Διαγραφή προστίμων, μείωση προσαυξήσεων κατά 20% και επιμερισμό των ποσών σε περισσότερα φορολογικά έτη προβλέπει η διάταξη για τους 70.000 συνταξιούχους που επιβαρύνθηκαν με άδικη διπλοφορολόγηση. Μέχρι 31...
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αδήλωτα αναδρομικά των συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ΥΠΟΙΚ αύριο οι συνταξιούχοι για τον εμπαιγμό με τα αδήλωτα αναδρομικά
Για εμπαιγμό 70.000 συνταξιούχων κατηγορεί την κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και ζητάει να διαγραφούν «εδώ και τώρα» τα άδικα χρέη προς την Εφορία
Στο ΥΠΟΙΚ αύριο οι συνταξιούχοι για τον εμπαιγμό με τα αδήλωτα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας