ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ενδεχόμενο επέκτασης των μορατόριουμ των δανείων και την επόμενη χρονιά με διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων ώστε να «καλύψουν» ακόμα και εκείνους που μπορεί να μην είχαν άμεση μείωση των εισοδημάτων τους λόγω κορονοϊού (π.χ. συνταξιούχοι που στηρίζουν τα ενήλικα, πληττόμενα από τον κορονοϊό, τέκνα τους) σε συγκεκριμένες περιοχές, εξετάζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης (servicers).

Το ύψος των δανείων που βρίσκονται σήμερα, έπειτα από αίτημα των δανειοληπτών, στον «πάγο» εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι και τον Ιούνιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (18 δισ. ευρώ) ήταν σε μορατόριουμ.

Ειδικότερα, σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων βρίσκονται στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ, επιχειρηματικά 6,5 δισ. ευρώ, καταναλωτικά 1,3 δισ. ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα δάνεια προς νοικοκυριά που βρίσκονται στον «πάγο» είναι 3 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά –με χαμηλή ταχύτητα- εξάλλου κινήθηκαν οι καταθέσεις και τον περασμένο μήνα, γεγονός που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την… ανασφάλεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το άμεσο μέλλον. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στην αγορά που, παρά τις εκπτώσεις, κινείται υποτονικά καθώς τα νοικοκυριά καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά μόλις 50 εκατ. ευρώ -στα 119,3 δισ. ευρώ- ενώ αυτές των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 398 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 29,2 δισ. ευρώ.

«Συνολικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 448 εκατ. ευρώ το επίμαχο διάστημα έναντι αύξησης κατά 1,7 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,4% από 9,4% τον Μάιο», σημειώνει η ΤτΕ. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι θετική κατά 359 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 356 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τη μερίδα του λέοντος στις χρηματοδοτήσεις είχαν τον επίμαχο μήνα οι επιχειρήσεις, με θετική κατά 307 εκατ. ευρώ καθαρή ροή, έναντι μόλις 10 εκατ. ευρώ προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.