• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.4°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 21.2°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eμπλοκή με τα αδήλωτα αναδρομικά

 • A-
 • A+
Σε νομική ομηρία 70.000 συνταξιούχοι που περιμένουν την απαλλαγή από τη διπλή φορολόγηση ή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 1ο πρόβλημα, ότι οι φόροι αφορούν παραγεγραμμένες χρήσεις. 2ο πρόβλημα, ότι οι φόροι από τα αδήλωτα αναδρομικά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Σε μεγάλο σκόπελο εξελίσσεται για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η διόρθωση του λάθους με τη φορολόγηση των αδήλωτων αναδρομικών για 70.000 συνταξιούχους.

Παρά τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις (27 Φεβρουαρίου στη Bουλή) για επίλυση του ζητήματος των λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων επιβολής φόρου σε αναδρομικά συνταξιούχων (έτη 2010-2013) με νομοθετική ρύθμιση, το θέμα εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει δύο παρατάσεις για την πληρωμή των βεβαιωθέντων φόρων από τους υπόχρεους, με τη δεύτερη να εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2020. Και αυτό για να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες οι συγκεκριμένες απαιτήσεις του Δημοσίου επιφέροντας έτσι νέο κύμα προσαυξήσεων στους συνταξιούχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν τη νομική φόρμουλα, ώστε η νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται πάνω στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου να πάρει τελικά τον δρόμο προς τη Βουλή. Ωστόσο βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς για να μπορέσει το θέμα να προχωρήσει θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο μεγάλα εμπόδια:

■ Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι φόροι, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους και το Δίκτυο των Συνταξιούχων καταχρηστικά βεβαιώθηκαν, αφορούν παραγεγραμμένες χρήσεις. Οπότε τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, διότι καμία από τις δυο πλευρές (συνταξιούχοι - φορολογική αρχή) δεν μπορεί να παραβιάσει τη λεπτή «κόκκινη γραμμή» που οριοθετείται από τον ακριβή χρόνο της παραγραφής.

■ Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα ποσά των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από τα αδήλωτα αναδρομικά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ακόμα το θέμα ήταν πολύ ζεστό και στο υπουργείο Οικονομικών δεν περίμεναν αυτές τις εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση Βεσυρόπουλου προβλέπει διαγραφή των φόρων για τους συνταξιούχους οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, ενώ επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν με παράλληλη απαλλαγή από τα αναλογούντα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Με τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων από τους υπόχρεους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση των ποσών και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση από τα ασφαλιστικά ταμεία τους για τα ποσά των αναδρομικών, ενώ η εκκαθάριση από τις εφορίες κατόπιν εντολής του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, έγινε ερήμην τους.

Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών για όλα τα έτη που αφορούσαν, με αποτέλεσμα οι βεβαιωθέντες φόροι να φτάσουν στα ύψη (ξεκινούσαν από τα 6.000 και έφταναν τα 30.000 ευρώ).

Διαμαρτυρία συνταξιούχων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα, καλεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου μέλη και θιγόμενους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Αφορμή, «τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν φορτωθεί αναίτια 70.000 συνταξιούχοι, επειδή -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου- είχαν την ατυχία να λάβουν τα αναδρομικά τους για την περίοδο 2011-2014».

Το Δίκτυο έχει ζητήσει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τον Νοέμβριο και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έπειτα από επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
Κόστος 3,9 δισ. «πυρπολεί» τον προϋπολογισμό αλλά και τις ισορροπίες με τους δανειστές ● Το βασικό σενάριο για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ● Αγνωστο τι θα γίνει με 600.000 συνταξιούχους του...
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% και υψηλότερο έλλειμμα προβλέπουν οι αναθεωρημένες προς το μαύρο προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομία το 2022.
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός σε ισορροπία τρόμου
Καθώς αδειάζει η δεξαμενή για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο, το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα βάλει χέρι στα διαθέσιμα των 40 δισ. ή θα ρισκάρει διεύρυνση του ελλείμματος πέρα από...
Προϋπολογισμός σε ισορροπία τρόμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
Προϋπολογισμός 2022: Αναπτυξιακός αλλά βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκρηξη επενδύσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση εξαγωγών.
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπα» 5,5 δισ. στα φορο-έσοδα
Την προφανή αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αποτυπώνουν τα στοιχεία 9μήνου για τον προϋπολογισμό ● Αγωνιά το οικονομικό επιτελείο να διατηρηθεί η υστέρηση εντός της...
«Τρύπα» 5,5 δισ. στα φορο-έσοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας