Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαριά ύφεση 10% προβλέπει για φέτος η Κομισιόν  

Βαριά ύφεση 10% προβλέπει για φέτος η Κομισιόν  

  • A-
  • A+

Μεγάλη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει για το 2020 η Κομισιόν, μετά και το γενικό lockdown και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την 6η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 10% φέτος αλλά ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τονίζοντας όμως πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε αυτή την πρόβλεψη.

Για πρώτη φορά λοιπόν έπειτα από αρκετά χρόνια θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ και η ανεργία θα αγγίξει το 20%. Ωστόσο, από του χρόνου εκτιμά ότι θα υπάρξει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με την έκθεσή της η Κομισιόν δίνει παράλληλα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από κέρδη ομολόγων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Παράλληλα, προειδοποιεί για ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, δύο από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και στο μέτωπο της φορολογίας σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μέσα σε αυτή την κατάσταση τη ρύθμιση για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Έτσι, αυτό μετατίθεται για το 2021, με επιβάρυνση περίπου  150 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν τονίζει επόσης πως οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν προτεραιότητα και κλείδι για τη γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία. 

Στην έκθεση υπάρχουν και θετικές αναφορές για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία. «Οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις προτεραιότητες με έναν υπεύθυνο τρόπο κινητοποιώντας ένα μεγάλο ποσό για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της ρευστότητας, παραμένοντας παράλληλα δεσμευμένες στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά το πέρασμα του κορονοϊού», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Εκτός από τη διοχέτευση πόρων για την εφαρμογή των άμεσων προτεραιοτήτων, τα περιοριστικά μέτρα που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού, είχαν ως παράπλευρη συνέπεια ότι επηρέασαν πολύ την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», αναφέρει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς και αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τον υγειονομικό και οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού.

Καλωσορίζει, επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδιώκουν τις σε εξέλιξη μεταρρυθμίσεις, όπου είναι αυτό δυνατό, και ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα σύνολο συμπληρωματικών δεσμεύσεων πολιτικής.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, η κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς που έχουν επηρεασθεί από προηγούμενες καθυστερήσεις, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα είναι σημαντικές για να υποστυλώσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάκαμψη. Οι ελληνικές Αρχές κάνουν ταυτόχρονα πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για τα μέσα του 2020, οι οποίες, μαζί με δράσεις που θα ακολουθήσουν για προηγούμενες δεσμεύσεις, θα αξιολογηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Συστάσεις στους 27 για επικέντρωση σε υγεία και απασχόληση 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στις επενδύσεις στη δημόσια υγεία και την προστασία θέσεων εργασίας και εταιριών και να ανησυχήσουν αργότερα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια αλλαγή από τις συνήθεις εκκλήσεις της για συνετές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Στις ετήσιες συστάσεις της προς τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει την προσέγγισή της στην οικονομική ανάκαμψη μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, θα διευρυνθεί φέτος πολύ πέρα από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ για 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που αυτή τη χρονιά αναμένεται να καταγράψουν βαθιά ύφεση. Το δημόσιο χρέος επίσης πρόκειται να εκτοξευθεί, παραβιάζοντας το συνηθισμένο προαπαιτούμενο της ΕΕ για μείωσή του.

Ο Τζεντιλόνι κάλεσε τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης στην προτεραιότητα της ΕΕ για μια μετάβαση σε μια ‘πράσινη’ και ψηφιακή οικονομία και για διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο
Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%.
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρες» προβλέψεις Κομισιόν για την Ελλάδα με ύφεση 9% το 2020
Ηχηρό καμπανάκι προς την ελληνική κυβέρνηση χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 2020.
«Μαύρες» προβλέψεις Κομισιόν για την Ελλάδα με ύφεση 9% το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ύφεση 6% το 2020 και ισόποση ανάπτυξη το 2021 εκτιμά για την Ελλάδα η EBRD
Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης τονίζει πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η διάρκεια της πανδημίας και οι σχετικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Ύφεση 6% το 2020 και ισόποση ανάπτυξη το 2021 εκτιμά για την Ελλάδα η EBRD
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν προτείνει η Γαλλία για το ταμείο ανάκαμψης
Το Παρίσι πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν προτείνει η Γαλλία για το ταμείο ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πού αποδίδει το ΥΠ.ΟΙΚ. τη διαφορά με τις προβλέψεις της Κομισιόν
Βαριά έπεσε στην κυβέρνηση η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλάδα κοντά στο -10%, όταν το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε πρόσφατα (και μάλιστα, στο δυσμενές του σενάριο) πως θα...
Πού αποδίδει το ΥΠ.ΟΙΚ. τη διαφορά με τις προβλέψεις της Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θερμή» για τα κέρδη των ομολόγων η Κομισιόν
Η πέμπτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αρχίζει η έκτη. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
«Θερμή» για τα κέρδη των ομολόγων η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας