Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οπισθεν ολοταχώς στα εργασιακά μετά τον σάλο

Έκανε δεκτό το αίτημα Βρούτση για αναδρομικά μόνο σε όσους έκαναν αγωγή και μόνο για 11 μήνες

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπισθεν ολοταχώς στα εργασιακά μετά τον σάλο

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει δυνατότητα μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας για το 50% του προσωπικού, για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους καταλόγους των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας του υπουργείου Οικονομικών. Θα αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της δεν θα επεκταθεί πέραν των 3 μηνών ή και λιγότερο.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου και αφορά τη δυνατότητα μείωσης της απασχόλησης και του μισθού για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους και για χρονικό διάστημα 6 μηνών, το υπουργείο Εργασίας εξαναγκάζεται να προχωρήσει σε διορθωτική ρύθμιση. Η διόρθωση θα γίνει με την έκδοση των εξουσιοδοτικών αποφάσεων που προβλέπει η ΠΝΠ έως σήμερα το απόγευμα.

Το υπουργείο Εργασίας εξαναγκάζεται να προχωρήσει σε διορθωτική ρύθμιση με ΠΝΠ έως σήμερα το απόγευμα

Mε τις ίδιες νέες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν το ακριβές ποσό της ειδικής αποζημίωσης και το χρονικό διάστημα που θα καλύπτει. Σημειώνεται ότι το ποσό των 800 ευρώ καθώς και το διάστημα των 45 ημερών που θα καλύψουν, έχει διατυπωθεί μόνο προφορικά χωρίς να υπάρχει αναλυτικά η αριθμητική διατύπωση στην ΠΝΠ. Το κενό θα καλυφθεί με τις υπό σύνταξη αποφάσεις, χωρίς να αποκλείονται και πιθανές αλλαγές στο ύψος και στη διάρκεια.

Περιορισμοί

Αναφορικά με την επίμαχη διάταξη για την επέκταση της μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει δυνατότητα μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας για το 50% του προσωπικού αλλά για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους καταλόγους των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών. Θα αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της δεν θα επεκταθεί πέραν των 3 μηνών ή και λιγότερο.

Η ρύθμιση επικρίθηκε έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ και Εργατικά Κέντρα. Αποτελεί την επιτομή της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Οχι μόνο γιατί δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί μόνο δύο εβδομάδες τον μήνα το 100% του προσωπικού κάθε επιχείρησης (διαδοχικά το 50% για ένα δεκαπενθήμερο) με ισόποση μείωση του μισθού, αλλά και επειδή αίρει στην πράξη τον έλεγχο από τους επιθεωρητές Εργασίας αναφορικά με τις μεταβολές στον χρόνο εργασίας.

Με το άρθρο 9 οι επιχειρήσεις μπορούν χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο να κάνουν όποια αλλαγή θέλουν, αφού η υποχρέωση δήλωσης στο έντυπο του «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνεται μόνο στο τέλος του μήνα. Αρα δεν έχει νόημα ο έλεγχος που θα κάνει η Επιθεώρηση στο μέσον του μήνα.

Η ΠΝΠ

Αναλυτικότερα το άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

  • α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστον δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
  • β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
  • γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
Τον κίνδυνο να απολυθούν ή να αναγκαστούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών οι εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και δεν προβλέπεται ειδική επιδότηση από το πρόγραμμα SURE, επισημαίνει η...
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο τοπίο φτωχοποίησης για τη διατήρηση της... μισής εργασίας
Ολη η χώρα σε μια προσωρινή αγορά μερικής απασχόλησης. Σε αυτό το νέο τοπίο ενδέχεται να οδηγήσει η δυνατότητα μαζικών μετατροπών της πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση, σε όλη τη χώρα, εφόσον οι...
Νέο τοπίο φτωχοποίησης για τη διατήρηση της... μισής εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
Τα μέτρα δεν διασφαλίζουν τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας, «διευκολύνσεις» προς μεγάλες επιχειρήσεις και θολά σημεία στον τουρισμό περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης
Προσπαθώντας να ανακόψει το «τσουνάμι» ανεργίας που έρχεται, ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε μέτρα στήριξης της απασχόλησης, που προωθούν κυρίως τη μερική, στη βάση τριών αξόνων. Ο ΥΠΑΝΕΠ Άδωνις Γεωργιάδης...
Μέτρα διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας