ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μάριος Χριστοδούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Παχυλή αμοιβή που θα φτάνει ακόμη και το 10% επί της αξίας της «ορφανής» κληρονομιάς (κινητή – ακίνητη) θα δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που θα «καρφώνουν» περιουσίες που έχουν μείνει στα αζήτητα. Το… ισχυρό αυτό κίνητρο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Σύμφωνα με αυτήν, «κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία». Οποιος δώσει πληροφορίες και στοιχεία θα κερδίσει το 10% της αξίας της περιουσίας μετά την εκκαθάρισή της.

Δηλαδή το Δημόσιο θα αμείβει όσους γνωρίζουν και δώσουν στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες κ.λπ. τα οποία θα έπρεπε να έχει «κληρονομήσει» το ίδιο αλλά είτε βρίσκονται στα χέρια τρίτων είτε παραμένουν στα αζήτητα.

Σχολάζουσα είναι η κληρονομιά κινητής και ακίνητης περιουσίας όπου:

α) Ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή

β) δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομιά του προσώπου που απεβίωσε. Επομένως, σχολάζουσα κληρονομιά είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή για πάρα πολλά χρόνια, μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Οταν δεν βρίσκεται κληρονόμος σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όσοι βρίσκονται αποποιούνται την κληρονομιά, το δικαστήριο βεβαιώνει ότι κληρονόμος είναι το Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο η κληρονομιά παύει να είναι σχολάζουσα.

Στο μεσοδιάστημα τη διαχείρισή της ως αντιπρόσωπος του κληρονόμου ασκεί ο κηδεμόνας που αναζητά ενδεχόμενους κληρονόμους, με το ανάλογο όμως αντίτιμο… Τις περισσότερες φορές οι κηδεμόνες διαχειρίζονται για ίδιον όφελος αυτές τις περιουσίες και αποτέλεσμα τούτου είναι αυτοί να πλουτίζουν σε βάρος όμως του Δημοσίου, που χάνει εκατομμύρια ευρώ και από τη «μαύρη» διαχείριση…

Τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να μπει μια τάξη στις σχολάζουσες κληρονομιές ήταν το 2013, επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα. Εκείνο το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν υπολογίσει ότι οι σχολάζουσες κληρονομιές ανέρχονταν σε 2.017, ενώ η αξία τους υπερέβαινε τα 28 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η περίπτωση ακινήτου στη Γλυφάδα με ημερομηνία θανάτου των κληροδοτών στις 20 Δεκεμβρίου του 1976. Το ακίνητο περιήλθε στη διαχείριση της ΚΕΔ το έτος 2007, δηλαδή 31 χρόνια μετά τον θάνατο των κληροδοτών. Το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή κατακυρώσεως 2.025.000 ευρώ.