Επί τα βελτίω ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη «μίνι» έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών πρόκειται να ανεβάσουν στο 2,5% τον πήχη για το ΑΕΠ, κοντά δηλαδή στις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.
Μόλις στις 6 Νοεμβρίου η Ε.Ε. είχε δώσει πρόβλεψη 1,8% για το 2019, 2,3% για φέτος και 2% για το 2021. Την αναθεώρηση των προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ προανήγγειλε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το πρόγραμμα Invest EU. Οι ανακοινώσεις Τζεντιλόνι ήταν τα καλύτερα νέα που θα μπορούσε να ακούσει η Αθήνα η οποία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού, στοχεύει φέτος σε ανάπτυξη τουλάχιστον 2,8%.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν κάτι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψη, ποντάροντας στην ώθηση που θα δώσουν στο ΑΕΠ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον βέβαια το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως και αυτά τα κεφάλαια θα κατευθύνονται σε ώριμα έργα και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Το κακό βέβαια με τις επενδύσεις είναι ότι τα λεφτά έρχονται προς το τέλος στα κρατικά ταμεία και όχι στην αρχή, οπότε η ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ φαίνεται αργότερα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης στις 6 Μαρτίου οι πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019, από τις οποίες Τράπεζα της Ελλάδος και προϋπολογισμός προσβλέπουν σε ρυθμό μεγαλύτερο από 1,9%.
