Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυστηροί έλεγχοι στις δαπάνες

Τα υπουργεία θα πρέπει να τηρήσουν τον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ στο τέλος κάθε τριμήνου θα παρακολουθείται η εφαρμογή με βάση τα απολογιστικά στοιχεία κάθε φορέα

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυστηροί έλεγχοι στις δαπάνες

  • A-
  • A+
Οδηγίες στα υπουργεία για μείωση των λειτουργικών εξόδων και δαπανών μισθοδοσίας από το ΓΛΚ ● Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνονται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις.

Λιγότερα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) και δαπάνες για μισθοδοσία, αυστηρή τήρηση του κανόνα για προσλήψεις και δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητά το Γενικό Λογιστήριο με την εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020.

Η εγκύκλιος που εστάλη χθες σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ζητάει να μπουν περιορισμοί στις υπερωρίες και στα εκτός έδρας και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υπερβάσεις δαπανών. Επίσης, προειδοποιεί ότι το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνονται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις.

Στην εγκύκλιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης καλεί τους φορείς να σεβαστούν τους κανόνες του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με δεδομένο ότι η εξόφλησή τους είναι μία από τις βασικές εκκρεμότητες στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, το Γενικό Λογιστήριο δίνει νέες αυστηρές οδηγίες για την αντιμετώπιση της Λερναίας Υδρας των χρεών, που παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν:

1. Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της κεντρικής διοίκησης όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.

2. Να μεριμνούν για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.

3. Να εξετάσουν του λόγους για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

4. Να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

5. Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να διερευνήσουν εάν στο χαρτοφυλάκιό τους υπάρχουν καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

■ Βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη.
■ Αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών.
■ Εχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το κράτος.
■ Χρέη που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη εμφάνιση δικαιούχου ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σε ό,τι αφορά τους νέους διορισμούς στο Δημόσιο, το Γενικό Λογιστήριο καλεί τα υπουργεία να τηρήσουν τον κανόνα που ορίζει μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ στο τέλος κάθε τριμήνου θα παρακολουθείται η εφαρμογή του με βάση τα απολογιστικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει ο φορέας.

Ετσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο έλεγχος των στοιχείων για τις προσλήψεις και των δαπανών για μισθοδοσία θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι ένας από τους τομείς όπου οι θεσμοί έχουν στήσει μόνιμο... ραντάρ.

Μάλιστα, σχετική αναφορά είχε γίνει στο Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2019, με τους εταίρους να επισημαίνουν, με αφορμή την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από SMP’s και ANFA’s, την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (ληξιπρόθεσμα, προσλήψεις, ιδιωτικοποιήσεις).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαλινάρι» 57 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες
Από τις δαπάνες των υπουργείων, το Εργασίας είναι αυτό που παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι των κονδυλίων, αποσπώντας 20 δισ. ευρώ από τον νέο προϋπολογισμό έναντι 14,4 δισ. φέτος.
«Χαλινάρι» 57 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
Ιστορικό υψηλό έπιασαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάιο. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εκταμιεύτηκαν κονδύλια 5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα λόγω του πακέτου των θετικών μέτρων.
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξέφυγε» ο προϋπολογισμός
Οι κρατικές δαπάνες τον Απρίλιο κατέγραψαν αύξηση άνω του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ τα έσοδα στο πρώτο τετράμηνο 2020 υστερούν κατά 1,35 δισ. ευρώ.
«Ξέφυγε» ο προϋπολογισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» για τον τουρισμό
Οι αναλυτικές δαπάνες για τα μέτρα των 14,5 δισ. ευρώ δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει όλο το βάρος στo πρόγραμμα επιδότησης αποδοχών (SURE) για να αναχαιτίσει τις στρατιές των ανέργων.
«Ψίχουλα» για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους
Ο κορονοϊός έχει «κάψει» τα μετριοπαθή σενάρια για την ανάπτυξη και τις μακροοικονομικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας